Premjeras pirmalaikių Seimo rinkimų iniciatyvą sieja su noru sukelti daugiau sumaišties

Premjeras pirmalaikių Seimo rinkimų iniciatyvą sieja su noru sukelti daugiau sumaišties

Premjero Andriaus Kubiliaus vertinimu, pirmalaikių Seimo rinkimų iniciatyva yra linksma iniciatyva, kurią jis linkęs sieti su noru sukelti daugiau sumaišties, vadinamąja Darbo partijos "juodosios" buhalterijos byla ir energetikos reikalais.

"Man tai linksmai atrodė pati iniciatyva, jeigu galima vadinti "linksmai". Mano įsitikinimu, tikrai daugelis Seimo narių, žiūrinčių atsakingai į savo darbą Seime, nuoširdžiai išreiškė pasipiktinimą tokiomis iniciatyvomis. Akivaizdžiai matėsi, kad šią iniciatyvą pradėjo tie, kurie patys balsavo apkaltos metu prieš apkaltą ir po to taip demagogiškai liejo ašaras - girdi, kaip negražiai atrodo Seimas, ir dėl to Seimas turi pasileisti. Mano manymu, opozicijai tai kažin ar pridėjo kiek nors tokio rimtos opozicijos įvaizdžio", - žurnalistams sakė A. Kubilius.

Vyriausybės vadovas spėliojo, kodėl būtent šiuo metu bandoma teikti Seimui tokias iniciatyvas.

"Viena iš priežasčių, ką esu įvardinęs, man atrodo, kad sumaišties šiuo metu - ar Seime, ar šiaip Lietuvos politiniame gyvenime - yra, galbūt ir norima daugiau vien dėl to, kad energetikos reikaluose yra didelių ir svarbių postūmių į priekį, tarp jų atominės elektrinės statyboje. Ir taip jau sutapo, kad tuo pat metu, kai praėjusią savaitę gavome pasiūlymus strateginio investuotojo konkurse, rimtus pasiūlymus, tuo pat metu Darbo partija pradėjo iniciatyvą rinkti parašus dėl Seimo paleidimo", - pažymėjo premjeras.

Antroji priežastis, A. Kubiliaus nuomone, susijusi su Darbo partijos byla.

"Antra priežastis, aš galėčiau tik spėti, nes tai remiasi labiau įspūdžiais iš mano kai kurių televizijos laidų, kur Darbo partijos lyderis parodė visą paletę, net nežinau, kaip pavadinti, kai partijos lyderis visiems žiūrovams rodo trijų pirštų kombinaciją. Man atrodo, kad tai, jog byla atiduodama teismui, tai Darbo partijos vadovams sukelia suprantamo nervingumo, ir dėl to yra galvojama, kad štai galbūt sukėlus sumaištį Seime, siūlant svarstyti Seimo paleidimo dalykus, būtų galima galbūt kaip nors tuos reikalus pridengti", - svarstė A. Kubilius.

Seimui nepritarus pirmalaikių rinkimų iniciatyvai, Seimo Pirmininkė Irena Degutienė vadina tai brangiai kainuojančiu spektakliu ir tvirtina, kad Seimas pajėgus ir toliau dirbti. "Tas spektaklis brangiai kainuojantis, o naudos jokios", - po balsavimo sakė I. Degutienė žurnalistams.

Į klausimą, ar Seimas gali toliau dirbti, Seimo vadovė atsakė: "Taip, tik reikia susitelkusiai".

Ketvirtadienį už nutarimo projektą dėl pirmalaikių parlamento rinkimų po pateikimo balsavo 51 Seimo narys, prieš buvo 50, susilaikė 17 parlamentarų. Seimas nepritarė šio dokumento tobulinimui ir nutarė jį visiškai atmesti.

50-ties Seimo narių grupės vardu nutarimo projektą pateikęs Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys siūlė kolegoms pasitikrinti pasitikėjimą visuomenėje.

Pagal šalies Konstituciją, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma, t. y. už juos turi balsuoti 85 Seimo nariai.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder