Premjeras: per dvidešimt metų kūrėsi netoli šimto įvairiausių partijų

Premjeras: per dvidešimt metų kūrėsi netoli šimto įvairiausių partijų

Premjeras Andrius Kubilius nesureikšmina fakto, kad savaitgalį įsteigtos dvi politinės partijos, ir mano, kad tai daugiau lyderių ambicijų įgyvendinimas. Premjeras mano, kad bankininko užmojis steigti politinę partiją turi oligarchijos požymių.

"Galima būtų pajuokauti - po kelių dienų švęsime Vasario 16-ąją, didelę mūsų valstybės šventę, ir naujojoje nepriklausomos Lietuvos istorijoje vienas iš didžiausių pasiekimų yra Konstitucija, konstitucinės teisės, tarp jų ir konstitucinė teisė kurti partijas, nepaisant to, kiek ta partija kitiems gali atrodyti nelabai rimta. Šiuo atžvilgiu, sekmadienį įsikūrusios partijos kol kas neleidžia daryti labai didelių išvadų apie jų rimtą politinį, ideologinį, programinį pobūdį. Atrodo, kad tai labiau lyderių ambicijų realizavimas. Ambicijos visada yra geras dalykas, net jeigu tai kam nors atrodo pakankamai linksmai", - interviu Lietuvos radijui sakė A. Kubilius.

Premjeras abejoja, ar Vladimiro Romanovo užmojis kurti partiją tikrai taps realiu politiniu projektu, nors pats steigimo faktas turi oligarchijos požymių.

"Yra požymių, nėra čia ką neigti. Tiktai aš nežinau, ar toks projektas, kokį matėme sekmadienį Kauno "Žalgirio" arenoje - vieno bankininko, verslininko užmojį kurti partiją - tikrai taps realiu politiniu projektu. Šioje vietoje nemanyčiau, kad turėtume kažkaip labai dramatizuodami vertinti visas tokias iniciatyvas. Per dvidešimt metų kūrėsi netoli šimto įvairiausių partijų - ir gyvenimo logikos, ir kokių tiktai nori... Dar keletas tokių iniciatyvų nei ką nors prideda, nei turėtų kelti didelį nerimą", - sakė Premjeras.

Šeštadienį įkurta Demokratinė darbo ir vienybės partija, o jos vadove vienbalsiai išrinkta Prezidento Algirdo Brazausko našlė partijos iniciatorė Kristina Brazauskienė. Partijoje - 1700 narių, ją dar reikės įregistruoti Teisingumo ministerijoje, primena ELTA.

Naujos steigiamos partijos tikslas - ginti paprastų žmonių teises. Pasak K. Brazauskienės, bus kovojama su nedarbu, šešėline ekonomika.

DDVP bus labiau centro partija. Partijos pavadinimą esą nulėmė Prezidento A.Brazausko įtaka - jis buvo įkūręs Demokratinę darbo partiją, be to, buvo tas žmogus, kuris suvienijo visą Lietuvą, tad abu šie dalykai ir yra naujosios politinės jėgos pavadinime.

Naujosios partijos konkurentais, pasak politologų, galėtų tapti partija Tvarka ir teisingumas, Darbo partija ir iš dalies socialdemokratai.

Sekmadienio pavakare Kaune įsteigta Lietuvos žmonių partija. Steigiamajame susirinkime dalyvavo 1393 žmonės, keli iš jų balsavo prieš partijos steigimą. Partijos pirmininke išrinkta Joana Šimanauskienė, neįgaliųjų bendrijos "Viltis" vadovė, poetė, šiuo metu dirbanti Ūkio banko sistemoje.

Partijos idėjinis vadovas, steigėjas, siela ir kūnas Vladimiras Romanovas tapti partijos vadovu atsisakė.

"Jei mes šiandien to nepadarysim, tai rytoj skaitysim svetimą istoriją", - apie partijos steigimo būtinybę sakė jis.

V. Romanovas kalbėjo, kad partija steigiama dar ir todėl, kad dažnai neįvertinama meno, kultūros, sporto reikšmė, nėra susikalbėjimo. Jis minėjo labai tolimą praeitį, kai Lietuva "prieš 5 tūkst. metų turėjo runas", perspėjo, kad pasaulio laukia karo monopolis, o mūsų "užduotis - išsilaisvinti".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder