Premjeras ministro lengvai neatiduos

Premjeras ministro lengvai neatiduos

Iki Seimo rinkimų likus pusantrų metų „darbiečiai“ nusprendė pakeisti švietimo ir mokslo ministrą. Šias pareigas dabar einantis Dainius Pavalkis neįtiko dėl planų įvesti minimalią kartelę stojantiesiems, ilginti mokslo metus, didinti egzaminų skaičių ir kt. O štai premjeras ministro paleisti taip lengvai nenori - jo likimą spręs rytoj, susitikęs su pačiu D.Pavalkiu.

Sekmadienį Darbo partijos tarybos posėdyje nuspręsta atšaukti dabartinį švietimo ir mokslo ministrą D.Pavalkį iš pareigų. Į jo vietą siūlomas „darbietis“ Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas.

Kaip „Vakaro žinioms“ atviravo Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys, D.Pavalkis neįtiko dėl kai kurių savo planuojamų reformų, kurios visuomenėje jau kelia audras.

„Toks sprendimas yra dėl partijos programinių dalykų ir bendrų strateginių pakeitimų, dėl kurių visuomenėje kyla nepasitenkinimas. Jei kalbėti apie programinius - tai mokytojų atlyginimų klausimas, kuris iki galo neišspręstas. Su profsąjungomis dėl to nuolat turime debatus. Taip pat mokytojų pensinio amžiaus ankstinimas. Tai buvo mūsų programos dalis. Mokyklų tinklo pertvarka - matome, kad ta problema dar nėra iki galo tinkamai išspręsta.

O kalbant apie tuos bendrus dalykus, kurie visuomenėje sukėlė pasipiktinimą, - tai mokslo metų ilginimas. Tokie planai daromi nepasitarus. Kalbama ir apie naujų egzaminų įvedimą. Gal tai nėra pats blogiausias dalykas, bet jam turi būti pasiruošta. Taip pat ir su minimaliu stojamuoju balu - matome, kad tai gali sukelti grėsmę, gali paskatinti jaunimą važiuoti į užsienį. Mes matome, kad ministras nesugeba įgyvendinti strateginių tikslų, kiršina švietimo bendruomenę, todėl priėmėme tokį sprendimą“, - D.Pavalkio nuodėmes vardijo jo partijos kolega V.Gapšys.

Jis tikino, kad partija nėra nusistačiusi prieš reformas, bet jos esą turi būti vykdomos pasikonsultavus su visuomene. Paklaustas, ar D.Pavalkio atšaukimas susijęs su artėjančiais Seimo rinkimais ir baime užsitraukti rinkėjų nemalonę dėl nepopuliarių sprendimų, V.Gapšys sakė: „Mums svarbiausia, kad sprendimai būtų priimami teisingi ir reikalingi visuomenei. O jei jie tokie yra, gali būti ir populiaresni, kartais ne tokie populiarūs“.

Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius stoja ginti dabartinio ministro. Vyriausybės vadovas teigia, kad priekaištų dėl D.Pavalkio darbo neturi, nes jis vykdo Vyriausybės programą.

Vakar D.Pavalkio klausimą premjeras aptarė ir su prezidente Dalia Grybauskaite. Ši žiniasklaidai vakar sakė, kad ministrų kabinete yra gerokai prasčiau dirbančių ministrų.

Rytoj A.Butkevičius ketina susitikti su iš komandiruotės Rygoje grįžusiu D.Pavalkiu bei Darbo partijos vadovybe. Šiame susitikime bus sprendžiamas ministro atstatydinimo klausimas. Premjeras sako, kad lemiamą sprendimą priims jis, o ne Darbo partija.

Su tokia pozicija nesutinka dienraščio kalbintas Darbo partijos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

„Ministras yra partijos, o ne premjero“, - sakė jis.

V.Gapšį taip pat stebina Vyriausybės vadovo pozicija dėl D.Pavalkio. Esą A.Butkevičius pats ne kartą kritikavo ministrą: „Buvome girdėję iš premjero priekaištų, o šiandien jis kalba, kad D.Pavalkiui nebeturi priekaištų... Iš tikrųjų politinėse tarybose D.Pavalkis buvo vienas iš tų ministrų, kuris nuolatos buvo linksniuojamas. Vis sakoma, kad su juo nepavyksta susitarti dėl strateginių dalykų. Mes į tai ir atsižvelgėme“.

Pats D.Pavalkis iki trečiadienio nusprendė susilaikyti nuo komentarų. Vakar ir šiandien jis dalyvauja Rygoje vyksiančiame 5-ajame Azijos ir Europos švietimo ministrų forume.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder