Premjeras kviečia savivaldybes aktyviai įsijungti į daugiabučių renovacijos procesus

Premjeras kviečia savivaldybes aktyviai įsijungti į daugiabučių renovacijos procesus

Šiandien Vyriausybėje Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius su Lietuvos miestų bei rajonų savivaldybių merais aptarė regionų plėtros politiką, gyventojų užimtumo didinimo, investicijų į regionus pritraukimo bei kitus aktualius klausimus. Premjeras savivaldybių vadovams taip pat pristatė naująjį daugiabučių renovacijos modelį.

Kalbėdamas apie daugiabučių namų atnaujinimo programą, premjeras A. Butkevičius pabrėžė būtinybę didinti savivaldybių vaidmenį šiame procese. Anot Ministro Pirmininko, savivaldybės turėtų atrinkti pačius neefektyviausius pastatus, parengti ir patvirtinti jų renovavimo programas bei paskirti šių programų administratorius, o Vyriausybė savo ruožtu įsipareigotų teikti organizacinę bei metodinę pagalbą.

„Gyventojams pasiūlysime priimtinesnį renovacijos modelį, neverčiant jų skolintis iš komercinių bankų, o atliktas investicijas kompensuojant iš sutaupytų lėšų už šilumą. Vykdysime ne pavienių pastatų o kvartalų renovaciją, kartu sutvarkant požemines inžinerines komunikacijas ir namų aplinką. Tai ne tik mažins šilumos kainas, bet atgaivins statybų sektorių ir sukurs naujas darbo vietas“, – susitikimo metu kalbėjo Ministras Pirmininkas A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovas atkreipė dėmesį, jog Seimas priėmė Šilumos ūkio įstatymo pataisas, suteikiančias teisę savivaldybėms nustatyti maksimalias šilumos suvartojimo normas daugiabučiuose namuose ir teisę įpareigoti daugiabučių namų, suvartojančių šilumos daugiau nei nustatytos normos, savininkus per 24 mėnesius atlikti namo atnaujinimo (modernizavimo) darbus. Premjero teigimu, artimiausiu metu bus parengti teisės aktai, kurie leistų savivaldybėms savarankiškai spręsti kompensacijų už šilumą klausimus, siejant juos su gyventojų dalyvavimu renovacijos procese.

Susitikime su savivaldybių merais, Ministras Pirmininkas taip pat pabrėžė, jog siekiant ilgalaikėje perspektyvoje sumažinti šilumos kainas, ypatingas prioritetas turėtų būti teikiamas platesniam biokuro panaudojimui šilumos gamybai savivaldybėse.

Susitikimo metu taip pat aptartos galimybės aktyviau pritraukti investicijas į regionus panaudojant ES lėšas, taip stiprinant nacionalinės regioninės politikos įgyvendinimą. Premjero teigimu, ypač svarbu, kad pačios savivaldybės aktyviai dalyvautų regioninės plėtros politikos formavime ir įgyvendinime.

Lietuvos miestų bei rajonų merai išreiškė viltį, kad tokie susitikimai su Vyriausybe, kurių metu aptariami regionams aktualūs klausimai, taps tradiciniais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder