Premjeras atsiskaitė visuomenei

Premjeras atsiskaitė visuomenei

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius vakar surengė specialią spaudos konferenciją ir jos metu pristatė, ką pernai Vyriausybė nuveikė gero ir ką gero ketina nuveikti šiemet. Iš pernykščių darbų jis labiausiai akcentavo algų didinimą kultūros bei meno darbuotojams, įsibėgėjusią daugiabučių renovaciją ir elektros jungčių statybos pabaigtuves.

Kalbėdamas apie šių metų iššūkius, premjeras A.Butkevičius akcentavo būtinybę Seime priimti socialinio modelio projektą, kuris leistų padidinti šalies konkurencingumą ir dirbančių žmonių pajamas. Vyriausybės vadovas tvirtino, jog tikisi, kad Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas parengs išvadas dar iki šių metų kovo mėnesio pradžios.

Kaip kitus prioritetinius 2016 metų darbus ministras pirmininkas įvardijo tolesnį energetinės nepriklausomybės stiprinimą, šalies ūkio augimą ir naujų rinkų paiešką lietuviškai produkcijai, pasirengimą narystei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje.

Premjeras A.Butkevičius atkreipė dėmesį, kad užsienio politikoje bus tęsiamas aktyvus vaidmuo Rytų partnerystės procese, ypač pagalbos Ukrainai klausimu.

- Premjere, o kaip gyvensime kitais metais? Matote prielaidų Lietuvoje rastis geriau mokamų darbo vietų, kad žmonėms neapsimokėtų būti „pašalpininkais“ ir prisidurti nelegaliai? - „Vakaro žinios“ klausė premjero Algirdo BUTKEVIČIAUS.

- Kaip ir žadėjome, nuo sausio didiname pensijas. Priėmus šį nutarimą vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, padidės 8,21 euro, tai palies apie 857 tūkst. asmenų. Taip pat didės socialinio draudimo pašalpų, išmokų (ligos, motinystės, tėvystės, nelaimingų atsitikimų darbe, profesinės ligos ir kitų) minimalūs ir maksimalūs dydžiai, neperskaičiuotos pensijos, valstybinės šalpos išmokos, pareigūnų ir karių valstybinės pensijos.

Vyriausybė posėdyje nuo 2016 m. sausio 1 d. patvirtino valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos dydį - 112 eurų (dabar 108 eurai); maksimalios neperskaičiuotos pensijos dydį - 245 eurai (dabar 236 eurai); einamųjų 2016 metų draudžiamųjų pajamų dydį - 445 eurai (dabar 434 eurai).

Papildomas lėšų poreikis 2016 metams: iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto - 74,1 mln. eurų, iš valstybės biudžeto - 11 mln. eurų. Nurodytiems rodikliams didinti reikalingų lėšų poreikis 2016 metų Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžete ir valstybės biudžete yra numatytas.

- Iš visų pusių vanojamas naujasis „socialinis modelis“ kitąmet turėtų virsti mūsų gyvenimo pagrindu. Ar garantijų darbuotojams panaikinimas dar labiau nepaskatins emigracijos?

- Socialinis modelis leis padidinti mūsų šalies konkurencingumą ir pajamas, tik gaila, kad iki metų galo socialinis modelis nebuvo priimtas. Socialinio modelio parengimas, kurį atliko ekspertai, mokslininkai, manau, yra didžiulis padarytas darbas. Seimui pateikti 44 įstatymų projektai, kurie turėtų padėti spręsti nedarbo problemas, daryti lankstesnius darbo santykius, mažinti šešėlį ekonomikoje, didinti atlyginimus.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder