Premjeras: Albino Januškos pareiškimai, kad pastatę AE susisaistysime su Rusija, nepagrįsti

Premjeras: Albino Januškos pareiškimai, kad pastatę AE susisaistysime su Rusija, nepagrįsti

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius, komentuodamas trečiadienį išsakytą buvusio vidaus reikalų viceministro ir Prezidento Valdo Adamkaus patarėjo Albino Januškos pareiškimą, esą pastačiusi Visagino atominę elektrinę (VAE) Lietuva ilgam laikui prisirištų prie Rusijos energetikos sistemos, vadina neargumentuotu ir visiškai nepagrįstu.

Premjero teigimu, kartu su VAE projektu įgyvendinami kiti stambūs energetikos projektai, kurie kaip tik ir neleis susisaistyti su Rytų kaimynėmis ir integruos Lietuvą į ES energetikos sistemą.

"Noriu pastebėti, kad mes lygiagrečiai įgyvendiname keletą svarbių energetikos sektoriaus projektų. Be abejo, pirmiausia tai VAE statyba kartu su "Hitachi" kompanija, antra, jungtys su Lenkija ir Švedija ir trečias projektas - Baltijos šalių elektros sistemos perjungimas iš posovietinės sinchronizacijos į europinę, taip kartu tampant integralia Europos elektros sistemų dalimi", - ketvirtadienį "Žinių radijui" sakė Premjeras.

Apibūdindamas trečiąjį projektą A. Kubilius pabrėžė, kad Baltijos šalių ir Europos energetinių sistemų sinchronizacijai reikalingi savi elektros energijos gamybos pajėgumai, todėl be statomos VAE dalyvavimas bendroje Europos energetikos sistemoje būtų labai ribotas. Tam aktyviai pritaria ir ES institucijos, teigia Vyriausybės vadovas.

Paklaustas, ar Lietuvai teksiantys VAE pajėgumai - maždaug 400- 450 MW - yra pakankami ir ar jų nebūtų galima pasigaminti šiluminėse elektrinėse, Premjeras teigė, jog atominė elektrinė būtina užsitikrinti energijos tiekimą, kuris nebūtų priklausomas nuo rinkos svyravimų ar politinių permainų.

"Atsiminkime tą faktą, kad nauji katilai Elektrėnuose ar kur kitur išlaiko priklausomybę nuo priminių energetinių šaltinių - dujų, o atominė elektrinė garantuoja visiškai savarankiškus elektros generacijos pajėgumus, kuriuos įgyvendinę spręstume ne vien tik savo, bet ir regiono elektros gamybos balanso problemas", - kalbėjo A. Kubilius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder