Pradėti sienos su Rusija demarkavimo darbai

Pradėti sienos su Rusija demarkavimo darbai

Pradėta demarkuoti Lietuvos siena su Rusija. Pirmasis sieną žymintis plūduras pastatytas Vištyčio ežere.

Artimiausiu metu bus pradėta demarkuoti ir sausumoje. Pradėjus sienos ženklinimą, atsiranda vilčių pasienio gyventojams, kad pajudės žemės nuosavybės tvarkymo reikalai.

Vištyčio ežere pirmas plūduras, žymėsiantis Lietuvos ir Rusijos valstybių sieną, į vandenį įleistas už 400 metrų nuo artimiausio kranto.

"Mums yra nurodyta, kad žymeklis turi būti įleistas trijų metrų tikslumu. Dabar su prietaisu mes tiksliname tą įleidimo tikslumą, prietaisas leidžia mums realiu laiku pamatyti koordinates", – sako Valstybės sienos demarkavimo projektų vadovas Rimantas Miliūnas.

Tokie plūdurai Vištyčio ežere drieksis beveik devynis kilometrus, o pasieniečiai tikisi galėsiantys pasistatyti sienos kontrolės įrangą. Jie sako, kad pažymėjus valstybės sieną ryškiais plūdurais, poilsiautojai ir žvejai pažeidinės ją rečiau.

"Aš tikiu, kad, jei žmonės matys, jog siena yra pažymėta, tų pažeidimų tikrai sumažės. O tiems, kurie nuolatos pažeidžia sieną dėl ekonominių sąlygų, dėl kontrabandos, jiems plūdurai nesudarys jokios esmės", – teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės vadas Vidas Mačaitis.

Vilkaviškio rajono Vištyčio seniūnas Bronius Polita mano, kad pasienio gyventojams, ypač prie Vištyčio ežero, palengvės žemės atgavimo klausimai, nes kol siena nebuvo demarkuota, gyventojai negalėjo įsiteisinti privačios nuosavybės.

Artimiausiu metus bus demarkuota siena sausumoje, Kuršių mariose ir Nemune.

"Demarkuojant sieną Nemune svarbus vienas niuansas: kai kur valstybės linija eis giliausia upės vieta, o kai kur ten, kur prie pat dugno daug sūkurių. Teks pavargti, kol Rusija su Lietuva ras bendrą sienos liniją, kuri tenkintų abi šalis", – sako hidrografikas iš Rusijos Igoris Muško.

Siena su Rusija yra vienintelė iki šiol nedemarkuota Lietuvos siena. Jos ilgis beveik trys šimtai kilometrų.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder