Povilas Gylys ir Neringa Venckienė siūlo priartinti susirinkimus ir mitingus prie valdžios institucijų

Povilas Gylys ir Neringa Venckienė siūlo priartinti susirinkimus ir mitingus prie valdžios institucijų

Seimo "Drąsos kelio" frakcijos narys Povilas Gylys ir šios frakcijos seniūnė Neringa Venckienė siūlo Seimui priimti Susirinkimų įstatymo ir jį lydinčių teisės aktų pakeitimų projektus, kuriais siekiama sumažinti atstumus nuo svarbiausių valstybės institucijų rengiant mitingus, piketus, susirinkimus bei padidinti susirinkti galinčių asmenų skaičių.

Dokumentų pakeitimų projektus Seimo posėdžių sekretoriate oficialiai įregistravo Seimo narys P. Gylys. Aiškinamajame dokumentų rašte nurodyta, kad projekto autorius yra Seimo narė N. Venckienė. Kaip jau skelbta, ši teisinės neliečiamybės netekusi parlamentarė Seimo posėdžiuose nepasirodo.

Siūloma įteisinti, kad susirinkimai ar pavienio asmens akcija prie Respublikos Prezidento kanceliarijos gali būti organizuojami ne arčiau kaip 75 metrai, o prie Seimo, Vyriausybės, teismų ar kitų valstybės valdžios ir valdymo įstaigų, užsienio diplomatinių atstovybių, savivaldybių, Valstybės saugumo departamento sistemos, policijos, prokuratūros, Vidaus reikalų ministerijos, Krašto apsaugos ministerijos įstaigų ir kitų krašto apsaugos sistemos objektų, strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių - ne arčiau kaip 25 metrai iki šių pastatų ir objektų.

P. Gylys ir N. Venckienė taip pat siūlo nuo 15 iki 100 padidinti galinčių susirinkti asmenų skaičių.

"Lietuvos Respublikos Konstitucijoje yra įtvirtinta teisė laisvai reikšti savo įsitikinimus bei rinktis į taikius susirinkimus. Dabartiniai įstatymai susirinkimų atžvilgiu yra neadekvačiai griežti, todėl aktyviems asmenims yra sudaromos per didelės kliūtys pasinaudoti Konstitucijos suteiktomis teisėmis. Pažymėtina, jog dabartiniuose įstatymuose nustatyti atstumai mažina pilietiškai nusiteikusių asmenų norą įgyvendinti demokratijos principus, nes pagrindinės Valstybės institucijos atsiriboja nuo šalies gyventojų, tokiu būdu mažindamos pasitikėjimą jomis", - sakoma aiškinamajame rašte.

Įstatymų pataisų iniciatoriai mano, kad įgyvendinus siūlomas nuostatas, pilietiškai nusiteikę asmenys bus labiau matomi ir girdimi, bus įgytas didesnis pasitikėjimas valstybės institucijomis.

Šiuo metu Susirinkimų įstatyme nurodyta, jog prie Seimo, Vyriausybės, teismų žmonės gali rinktis ne arčiau kaip 75 metrai, o susirinkti galinčių asmenų skaičius ribojamas iki 15.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder