Politologė Jūratė Kavaliauskaitė: rinkėjai labiausiai išskiria du politinius lyderius - Artūrą Zuoką ir Viktorą Uspaskichą

Politologė Jūratė Kavaliauskaitė: rinkėjai labiausiai išskiria du politinius lyderius - Artūrą Zuoką ir Viktorą Uspaskichą

Rinkėjai, charakterizuodami Lietuvos politinės padangės lyderius, labiausiai išskiria Darbo partijos pirmininką Viktorą Uspaskichą ir "Sąjungos Taip" vadovą Artūrą Zuoką, teigia politologė, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytoja Jūratė Kavaliauskaitė.

"Tam tikrose srityse tam tikromis savybėmis du lyderiai pakankamai stipriai išsiskiria iš kitų. Jie žmonių matomi pozityviau negu kiti. A. Zuokas ir V. Uspaskichas yra matomi kaip daug ambicingesni, linksmesni, lengvai bendraujantys žmonės, pasitikintys savimi optimistai", - penktadienį TSPMI metinėje konferencijoje "Lietuva po Seimo rinkimų 2012" kalbėjo ji.

Politologė teigė, jog, siekiant išsiaiškinti, kaip rinkėjai suvokia penkių politinių partijų lyderių asmenybių "spalvas", jų buvo prašoma "išmatuoti" asmenį specialioje skalėje, kurioje charakterio savybės pateiktos remiantis priešpriešomis: aktyvus - pasyvus, nuoširdus - veidmainiškas ir t.t.

J. Kavaliauskaitės teigimu, tyrimo metu pastebėta, jog partijos Tvarka ir teisingumas lyderis Rolandas Paksas bei Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Andrius Kubilius rinkėjų matomi kaip "išlaikyti ir rimti".

"Jie lyg visiška priešingybė prieš tai minėtiems lyderiams, įvardijamiems kaip šiuolaikiški, simpatiški, nepaisantys autoriteto, drąsūs, plačių pažiūrų, atviri naujovėms. Jie ryškesni, geriau matomi, lengvai bendraujantys", - skaitydama pranešimą "Lietuvos politinių lyderių charakteriai rinkėjų akimis: kas lemia konkurencinį pranašumą?" kalbėjo ji.

TSPMI dėstytoja pažymėjo, jog Lietuvos socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius rinkėjų buvo identifikuojamas kaip tam tikras "viduriukas" - geraširdis ir besivadovaujantis vertybėmis.

J. Kavaliauskaitė taip pat sakė atradusi koreliaciją, jog rinkėjai, teigiamai atsiliepiantys apie sovietmetį, lygiai taip pat vertina ir Darbo, Socialdemokratų partijų bei Tvarkos ir teisingumo lyderius, tačiau neigiamai - A. Kubilių.

"Tai, kaip žmonės mato lyderį - kokios yra jo savybės, jo charakteris, yra nuspalvinta vertybinėmis spalvomis", - savo pranešimą apibendrino J. Kavaliauskaitė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder