Po dešimtmečio į Lietuvą sugrįžęs Dalai Lama: jūs geriau žinote, ar esate laisvesni

Po dešimtmečio į Lietuvą sugrįžęs Dalai Lama: jūs geriau žinote, ar esate laisvesni

Lietuvoje trečią kartą besilankantis Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama XIV nesiėmė vertinti, ar Lietuva ir lietuviai tapo laisvesni. Pasak pasaulio dvasinio autoriteto, Nobelio taikos premijos laureato, jis to nežino, į šį klausimą galime atsakyti tik patys.

"Aš turėčiau to paklausti jūsų, jūs žinote geriau. Aš nežinau", - ketvirtadienį per spaudos konferenciją, surengtą Vilniaus dailės akademijoje, sakė Dalai Lama, žurnalistės paklaustas, kas pasikeitė Lietuvoje nuo jo pirmo vizito iki dabar ir ar lietuviai yra laisvesni. Tokį dvasinio lyderio atsakymą palydėjo plojimai.

Jis pridūrė, kad žmonės turėtų mėgautis demokratija.

"Taigi aš norėčiau jūsų paklausti: ar per dešimt metų džiaugsmas auga, ar lieka toks pats?" - klausė Dalai Lama.

Nors Dalai Lamos vizitas neoficialus, prieš spaudos konferenciją buvo imtasi saugumo priemonių. Į renginį galėjo patekti tik iš anksto užsiregistravę žurnalistai, spaudos konferencijos patalpas patikrino Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai.

78-erių metų svečias į susitikimą su žurnalistais atvyko pakiliai nusiteikęs, vėluodamas apie 15 minučių. Per spaudos konferenciją atsakė į keletą klausimų, tarp kurių, beje, nebuvo politinių.

Dalai Lama kalbėjo dar 2011 metais atsisakęs politinės lyderystės, dabar esąs tik dvasinis lyderis ir dėl to negalįs vertinti jokių politinių reiškinių.

Pasaulio moraliniu autoritetu vadinamas Dalai Lama pasisakė už religijų įvairovę. Svečio vertinimu, jeigu pasaulyje būtų viena religija, žmonėms nebūtų lengviau gyventi, kiekvienas religinis mokymas kyla iš įvairių filosofijų ir atitinka kiekvienos tautos bei kultūros poreikius.

Pasiteiravus, ką mano apie tai, kad vis daugiau žmonių pasineria į alkoholizmą, narkotikus, Dalai Lama tai siejo su jų dvasiniu silpnumu, negebėjimu susidoroti su emocijomis.

Po spaudos konferencijos Dalai Lama dar šiek tiek pabendravo su susirinkusiais, su jais atsisveikino ir išvyko į Seimą, kur susitiko su parlamentarais.

Tai jau trečiasis Dalai Lamos vizitas Lietuvoje. Jis Lietuvoje viešėjo 1991 ir 2001 metais. Pastarąjį kartą su Dalai Lama susitiko Prezidentas Valdas Adamkus, susitikimas buvo apibūdintas kaip "privatus pokalbis".

Trečiadienį "privataus pokalbio" su Dalai Lama susitiko Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tuo tarpu Premjeras ir Seimo Pirmininkas pareiškė tam neturintys laiko.

Tibeto vyriausybės egzilyje atstovai, kalbėdami apie dabartinę savo situaciją, dažnai nurodo Lietuvą ir kitas Baltijos šalis kaip sektiną nesmurtinės kovos dėl nepriklausomybės pavyzdį. Dalai Lama buvo pirmasis karališkosios giminės atstovas, pasveikinęs Lietuvą atkūrus nepriklausomybę.

Kinija Tibetą laiko sava teritorija, tačiau patys tibetiečiai Kiniją vertina kaip okupantę.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder