Pinigus pradanginusiai Seimo kasininkei - 2 metai pataisos namuose

Pinigus pradanginusiai Seimo kasininkei - 2 metai pataisos namuose

Beveik pusę milijono litų iš Seimo kanceliarijos kasos pradanginusiai dabar jau buvusiai Seimo kanceliarijos kasininkei Reginai Petkelienei Vilniaus apygardos teismas skyrė dvejus metus pataisos namuose. Buvusi Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterė Olga Goluskaitė taip pat nuteista dvejų metų laisvės atėmimo bausme pataisos namuose. Abi moterys turės sumokėti Seimui 373,5 tūkst. litų turtinei žalai atlyginti. Moterims skirta reali laisvės atėmimo bausmė.

Šis nuosprendis per 20 dienų dar gali būti apskųstas aukštesnės instancijos teismui.

Teismas, moterims skirdamas tokias bausmes, pažymėjo, kad R. Petkelienė Seimo turtą iššvaistė dėl neatsargumo ir pasitikėjimo kitais asmenimis. Buvusią Seimo kanceliarijos kasininkę teismas pripažino kalta dėl didelės vertės jai patikėto turto iššvaistymo, bet išteisino dėl svetimo turto pasisavinimo. Teismas atmetė per 62 tūkst. litų Seimo kanceliarijos ieškinį R. Petkelienei.

Bausmė skirta atsižvelgus į lengvinančią aplinkybę - moteris pripažino savo kaltę ir gailėjosi.

Teismas konstatavo, kad dalį pinigų galėjo pasisavinti ir Seimo Finansų departamento vadovė Danutė Petrauskienė. O. Goluskaitė pinigines lėšas iš savo draugės R. Petkelienės gavo apgaulės būdu.

"Tiriant kaltinamųjų asmenybes nustatyta, kad jos padarė sunkias nusikalstamas veikas", - konstatavo teismas.

Po teismo posėdžio O. Goluskaitė buvo nelinkusi bendrauti su žiniasklaida. Tuo tarpu R. Petkelienė sakė nesitikėjusi tokio teismo verdikto, nors prokurorai jai siūlė skirti 2,5 metų laisvės atėmimo bausmę. Ji teismo sprendimą žadėjo skųsti.

"Čia mano klaida buvo, kad žmogumi pasitikėjau, pasitikėjimo pasekmė baisi ir baisi gyvenimo pamoka. Tikėjausi, kad ne taip bus priimta (teismo sprendimas kitoks, - ELTA)", - kalbėjo R. Petkelienė, pridūrusi, kad pataisos namuose galės "kažką gero padaryti ir valstybei greičiau atlyginti dalį pinigų".

Kita vertus, ji džiaugėsi, kad teismas konstatavo, jog galimai pinigus skolinosi ir jos vadovė, Seimo Finansų departamento direktorė D. Petrauskienė.

"Labai džiaugiuosi, nes taip ir buvo. Ta prasme, viskas gi vyksta su valdžios palaiminimais, niekas niekur nevyksta šiaip", - samprotavo buvusi Seimo darbuotoja, kuri neslėpė savo susijaudinimo.

Bylos duomenimis, R. Petkelienė iššvaistė daugiau kaip 370 tūkst. litų, kuriuos apgaule įgijo buvusi Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterė O. Goluskaitė, taip pat pasisavino beveik 70 tūkst. litų. Visos šios lėšos priklausė Seimo kanceliarijai. Beveik pusės milijono litų grynųjų pinigų kasoje buvo pasigesta 2009-ųjų birželį.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, R. Petkelienė, būdama visiškai materialiai atsakinga už jai patikėtas pinigines lėšas bei jų apskaitą ir turėdama įgaliojimus jomis disponuoti, nuo 2008 metų sausio iki 2009 metų liepos neteisėtai perleido O. Goluskaitei kasoje buvusius grynuosius pinigus - 373,5 tūkst. litų, tai yra juos iššvaistė. Šiuos pinigus, tarsi savus, kasininkė įvairiomis sumomis, nuo 500 iki 20 tūkst. litų, skolindavo O. Goluskaitei. Ant buhalterinėje apskaitoje nebenaudojamų kasos išlaidų orderių blankų ar paprasčiausių popieriaus lapų R. Petkelienė surašydavo skolos raštelius. Juridinės galios jie neturėjo.

Taip pat paaiškėjo, kad apie 65,5 tūkst. litų stygius nepagrįstas netgi tais beverčiais rašteliais. Dėl to įtariama, jog R. Petkelienė šią pinigų sumą pasisavino 2009-ųjų gegužės-liepos mėnesiais. Nustačius, kad kasoje iš viso trūksta per 441 tūkst. litų, tų pačių metų liepos 17 d. Seimo kancleris Gedeminas Aleksonis kreipėsi į policiją.

Pusantrų metų O. Goluskaitė nuolat lankydavosi R. Petkelienės kabinete ir graudindavo ją istorijomis apie paskolą butui pirkti, apie ją apgavusius verslo partnerius Vokietijoje ar Lenkijoje.

Pagal įstatymus pati griežčiausia grėsusi bausmė - laisvės atėmimas iki dešimties metų.   

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder