Paviešinta garsioji Dainiaus Kreivio pažyma

Paviešinta garsioji Dainiaus Kreivio pažyma

Pažymą, kurioje kalbama apie ūkio ministrui Dainiui Kreiviui ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovui Žydrūnui Plytnikui darytą spaudimą dėl viešųjų pirkimų, paviešino šalies žiniasklaida.

Ketvirtadienį, po apsilankymo Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT), ūkio ministras pareiškė, jog jo apsilankymo metu jam buvo pasakyta, kad pateikta pažyma yra nesvarbi. Netrukus po to naujienų portalas Alfa.lt paskelbė visą, netaisytą, 8 puslapių pažymą.

D. Kreivio pažymoje aprašomi įvykiai apima 2007 m. balandžio - 2011 m. vasario mėnesio laikotarpį.

Pažymoje minimas "Vilniaus vandenų" vadovų darytas spaudimas iki Ž. Plytniko VPT vadovavusiam Rimgaudui Stanislovui Vaičiuliui, taip pat ir Vilniaus miesto savivaldybės taryboje tuo metu buvusių socialdemokratų bei "tvarkiečių" kišimasis į VPT darbą, kurių dėka buvo priimti sprendimai viešųjų pirkimų konkursus vykdyti neskelbiamų derybų būdu. "Vilniaus vandenų" vykdytiems viešiesiems pirkimams darė įtaką ir kai kuriems Seimo nariams tiesiogiai atstovaujantys asmenys.

Pažymoje nurodoma, jog su Ignalinos atomine elektrine (IAE) tiesiogiai susijusiems viešiesiems pirkimams įtaką darė socialdemokratų partijos atstovai, kurie ragino naujai paskirtą VPT direktorių Ž. Plytniką "neatidžiai tikrinti" su IAE susijusius viešuosius pirkimus, už tai žadėdami šiam solidų atlygį.

Skrydžių bendrovė "Fly LAL" iš Ūkio ministerijos, tikėdamasi gauti didesnę nei jai numatyta parama, per tuo metu jai priklausiusią žiniasklaidos priemonę pradėjo kompromituojamąją kampaniją prieš ūkio ministrą, pažymima D. Kreivio sudarytame rašte.

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui atmetus Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) skundą ir palikus Vilniaus koncertų ir sporto rūmus Kultūros vertybių apsaugos departamento saugomų kultūros vertybių sąraše buvo nurodyta, jog bet kokia rekonstrukcija turi būti derinama su kultūros apsaugos institucijomis. Kaip teigiama pažymoje, ši bendrovė, nurodydama, jog turi palaikymą Seime, o opozicijai 2010 m. rugsėjį inicijuojant interpeliaciją D. Kreiviui, žadėjo ministrui paramą.

Dėl viešųjų pirkimų, susijusių su Valdovų rūmais, Ž. Plytnikui už palankius sprendimus iš AB "Panevėžio statybos trestas" pusės buvo siūlomas 100 tūkst. ir 200 tūkst. litų atlygis.
UAB "Icor" ("Rubicon") į Ūkio ministerijos kuruojamas priemones iš viso pateikė 39 paraiškas dėl finansinių paramos priemonių, o prašomo finansavimo suma siekė 135 mln. Bendrovės tarpininkas tuo metu garantavo, jog ministrui paramą išreikš viena šalies žiniasklaidos leidinių grupė. Finansavimas buvo skirtas 26 projektams, finansavimo suma - 84,4 mln. litų. Pažymoje teigiama, jog iki šių metų vasario, atsižvelgiant į projektų paraiškų vertinimus ir finansavimo tikslingumą, Ūkio ministerijoje ir jai pavaldžioje institucijoje buvo priimti sprendimai kuriais su "Icor" susijusių įmonių paraiškų nepatenkinta už 44,5 mln. litų. paramos. Būtent šios įmonės valdybos narys "pakeltu tonu spaudė ūkio ministrą", tačiau pažymima, jog šnekėtis buvo atsisakyta, tad daugiau susitikimų su šia įmone siejamais asmenimis numatyta nebebuvo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder