Pasirašyta sostinės valdančiosios koalicijos sutartis

Pasirašyta sostinės valdančiosios koalicijos sutartis

Vilniuje antradienį pasirašyta sostinės tarybos valdančiosios koalicijos sutartis.

Sutartį pasirašė penkių partijų atstovai - Tvarkai ir teisingumui atstovavo Juozas Imbrasas, Lietuvos socialdemokratų partijai Juras Požela, Tėvynės Sąjungos -Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijai Mykolas Majauskas, "Lietuvos sąrašui" - Darius Kuolys, Liberalų sąjūdžiui - išrinktasis meras Remigijus Šimašius.

"Šiandien įsipareigojome Vilniui dirbti taip, kad miestiečiai pajustų, kad yra miesto šeimininkai, kad Vilnius valdomas sąžiningos politikos, valdomas efektyviai ir protingai. Net neabejoju, kad tai yra vienintelis kelias gyventi klestinčiame mieste", - sakė R. Šimašius.

R. Šimašius sutiko, kad ateinantys ketveri metai bus nelengvi, o Vilnius turi tapti protingai ir efektyviai tvarkomo miesto etalonu ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione. Koaliciją vertino ne tik pagal postų pasiskirstymą, bet, visų pirma, bendrus sutarimus dėl darbų.

Paaiškėjo, kad vicemerais bus liberalas Linas Kvedaravičius- jis kuruos miesto plėtros, miesto ūkio, neformalaus ugdymo klausimus, konservatorius Valdas Benkunskas kuruos švietimo ir energetikos klausimus, socialdemokratas Gintautas Paluckas bus atsakingas už sveikatos ir socialinę sritį. Tokias sritis kaip finansai, informacinės technologijos kuruos pats meras.

Taip pat koalicija pasiskirstė komitetus, tačiau Kontrolės komitetas, atiteks didžiausiai opozicinei - šiuo atveju Lietuvos lenkų rinkimų akcijos- frakcijai. Pasak būsimo Vilniaus mero, jeigu LLRA sutars su Artūro Zuoko partija sutars, kad ši pozicija atitenka ne LLRA, nebus pagrindo tam prieštarauti.

Sveikatos komitetą kuruos socialdemokratai, liberalai- Aplinkos, Energetikos, Ekonomikos ir finansų, Savivaldos plėtros, Kultūros, švietimo, sporto reikalų komitetus. Miesto plėtros, Socialinių reikalų, Paslaugų ir miesto ūkio komitetai atiteks konservatoriams. Išrinktasis meras R. Šimašius žadėjo, kad savivaldybė ir jos valdymo principai pasikeis iš esmės.

R. Šimašius garantavo, kad "politinio valymo" savivaldybėje nebus, o bus orientuojamasi pagal darbo rezultatus, žadėjo pertvarkas savivaldybės įmonėse, tačiau tai nereiškia, kad bus atleisti jų vadovai - esą iš jų tikimasi, kad bus įgyvendinti tam tikri reikalavimai.

Koalicija žadėjo esminių pokyčių šilumos ūkyje, o tai užtikrins mažesnes šilumos kainas vilniečiams. Esą netrukus turėtų būti pradėtas šilumos tinklų sugrąžinimo procesas į Vilniaus savivaldybės rankas, pabaigta sutartis su "Vilniaus energiją" valdančia "Dalkia", šilumos ūkyje bus diegiami konkurenciniai ir skaidrumo principai. Naujoji sostinės valdžia daug dėmesio žada skirti bendrojo lavinimo kokybei gerinti. Anot jos, būtina tobulinti mokyklų valdymą, užtikrinti principingą švietimo įstaigų vadovų vertinimą, stebėti kokybę ir viešinti mokyklų rezultatus. Kita vertus, būtina efektyviau panaudoti esamą mokyklų tinklą, spręsti vietų darželiuose trūkumo problemą.

R. Šimašius neslėpė, kad tai, jog koalicijoje yra socialdemokratai padės skolose skęstančiam Vilniui geriau sutarti su Vyriausybe.

"Tiesą sakant, atvirai manau, kad galbūt ir padės, tikrai nepakenks, bet socialdemokratai šitoje koalicijoje yra tikrai ne dėlto, o dėl to, kad mes matome daugelį darbų labai panašiai ir iš tikrųjų esame sutarę dėl bendros programos", - kalbėjo R. Šimašius.

Valdančioji koalicija iš 51 savivaldybės tarybos mandato turi 35 mandatus. Liberalų sąjūdis naujojoje miesto taryboje turi 16 mandatų, Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija "Valdemaro Tomaševskio blokas" - 10, konservatoriai - 8, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) - 6. Po 4 vietas iškovojo socialdemokratai ir "Lietuvos sąrašas", dar 3 vietos atiteko partijai Tvarka ir teisingumas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder