Partijoms sekasi išsibalinti

Partijoms sekasi išsibalinti

Artėjant Seimo rinkimams, partijos skelbia savo sąrašus, kuriuose (net ir pirmuose dešimtukuose) vėl pilna žinomų, bet su politika nieko bendra neturinčių žmonių. Kad išsibalintų reputaciją arba padidintų savo populiarumą.

Liberalų sąjūdis net į pirmąjį dešimtuką įtraukė žmonių, kurie, kaip tikimasi, suvilios rinkėjus savo žinomumu. Olimpinis čempionas disko metikas Virgilijus Alekna sąraše - net antras, šachmatininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen - ketvirta, galiūnas Žydrūnas Savickas - aštuntas. Žemiau sąraše irgi yra sportininkų bei kitų su politika mažai ką bendra turinčių veikėjų. Konservatoriai, pavyzdžiui, mano, kad rinkėjų širdis gali suvirpinti šviesaus atminimo Vytauto Kernagio sūnus Vytautas Kernagis jaunesnysis, jie paskelbė, kad prie komandos veikiausiai prisijungs jau ir europiniu mastu žinomas buvęs Ukrainos ministras Aivaras Abromavičius. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga aukštas vietas sąraše siūlo net ir tiems žinomiems žmonėms, kurie nesutinka stoti į partiją.

„Partijos turi vilčių, kad viena kita įžymybė gali pakelti populiarumą, tačiau nemanau, kad tos viltys labai pagrįstos. Jei partijai trūksta visuomenės pasitikėjimo, įžymybės jų neišgelbės. Juk kompetencija, patirtis, žinios yra daug svarbiau nei žinomumas. Liberalai, prisikvietę žinomų žmonių, tikisi taip užgožti korupcijos skandalą. Jie griebiasi šiaudo ir bando savo reputaciją pataisyti. Tačiau nereikia žaisti stručių žaidimų ir kišti galvų į smėlį. Jei buvo imami pinigai iš verslo organizacijų, absurdas manyti, kad apie tai žinojo tik tuometinis partijos lyderis Eligijus Masiulis. Žinojo ir kiti partijos vadovai, todėl įžymybės vargu ar padės pataisyti reputaciją“, - sakė politologas profesorius Algis Krupavičius.

Anot jo, konservatoriai „žvaigždes“ irgi vilioja dėl populiarumo.

„Jų reitingas nėra aukštas. Dėl liberalų skandalų ir dalies rinkėjų persirikiavimo jis šiek tiek paaugo, tačiau vis tiek nėra aukštas. Jei palygintume su 2012 m., tada konservatorius rėmė maždaug 9 proc. rinkėjų, o dabar - 11 proc. Dviejų procentų prieaugis partijai ketverius metus esant opozicijoje tikrai yra labai menkas, todėl griebiamasi kitų veiksmų“, - paaiškino A.Krupavičius.

Profesorius pastebėjo, kad ir socialdemokratai bandė prisikviesti vieną kitą įžymybę, o štai Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ labiau pasitiki savais žmonėmis, kurie ne vienus savo gyvenimo metus tarnavo partijai. Jos laikosi nuomonės, kad nesąžininga aukštas vietas reitinge siūlyti ne partijos labui dirbusiesiems, o žmonėms iš šalies.

„O štai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuri, kaip ir Liberalų sąjūdis, yra maža narių skaičiumi, susiduria su problemomis formuodama kompetentingą, konkurencingą sąrašą. Todėl siūlomos geros vietos sąraše net ir tiems, kurie nestoja į partiją, bet yra žinomi sportininkai ar kitos srities atstovai. Bet jei į Seimą pateks daug kandidatų, kurie nėra partijos nariai, iškils daug frakcijos vienybės išlaikymo problemų. Politikos naujokai po rinkimų gali imti reikšti gerokai kitokį požiūrį, nei yra partijos nuomonė. Tokie gerokai dažniau perbėga į kitas frakcijas, ieško frakcijų, turinčių didesnį autoritetą“, - įspėjo A.Krupavičius.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder