Parlamentarė siūlo uždrausti bausti vaikus

Parlamentarė siūlo uždrausti bausti vaikus

Seimas jau yra patvirtinęs įstatymą, draudžiantį bet kokį smurtą artimoje aplinkoje - ne tik fizinį, bet ir ekonominį, psichologinį. Dabar dar siūloma uždrausti ir bet kokį smurtą prieš vaikus, net ir jų nuomonės nepaisymą, šauksmus ir pan., o ne tik mušimą.

Seimo narė Ona Valiukevičiūtė siūlo uždrausti bet kokį smurtą prieš vaikus. Tai numatančias Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas parlamentarė užregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

Parlamentarė užsimojo išgyvendinti ne tik fizines bausmes, tokias kaip lengvas vaiko mušimas plaštaka ar kumščiu, fiziniu daiktu (rykšte, virve, diržu, pagaliu, šluota, šaukštu, batu ir pan.), tampymas už plaukų, nosies, ausų purtymas, stumdymas, mėtymas ar prisitraukimas, spardymas, žnaibymas, draskymas, deginimas, badinimas, laisvės ribojimas, vaiko surišimas. Į draudžiamų veikų sąrašą pakliūtų ir nuolatinė kritika, šauksmai, jausmų nepaisymas, nesiskaitymas su nuomone ir panašiai.

Tiesa, O.Valiukevičiūtė „Respubliką“ užtikrino, kad tai nereiškia, jog vaikus bus galima tik glostyti, o bausti už nusižengimus, blogą elgesį - ne.

„Klupdymas kampe, aišku, nebūtų draudžiama bausmė. Kaip ir, pavyzdžiui, nedavimas žaisti kompiuteriu ar neleidimas į treniruotę. Aš esu vieną kartą su diržu nubaudusi savo anūkę, tai dabar visą gyvenimą gailiuosi“, - sakė Seimo narė. Anot jos, ir tai, kad siūloma uždrausti šaukimą, nereiškia, kad nebus galima vaiko barti pakeltu balsu. Tiesiog nebus galima be pagrindo isteriškai išlieti savo pykčio ant atžalos.

Pasak parlamentarės, daug kas sako, kad fizinės bausmės vaikams yra pateisinamos, jei, pavyzdžiui, jie elgiasi ypač blogai. Pavyzdžiui, jei tėvai jų kuprinėse aptinka narkotikų.

„Tačiau kaip prieita iki to, kad jis nešiojasi narkotikus? Vadinasi, buvo prastas auklėjimas. O vaikų auklėjimas - labai sunkus darbas“, - tvirtino politikė.

Seimūnė džiaugėsi, kad Seimas priėmė įstatymą, draudžiantį smurtą artimoje aplinkoje. Jos teigimu, net ir nuostatos, draudžiančios, pavyzdžiui, bausti neištikimą žmoną, yra pagirtinos, nes ir tokiu atveju esą negalima net antausių jai skirti ar išmesti pro duris. Arba, pavyzdžiui, nuostata, kad smurtu artimoje aplinkoje yra laikomas ekonominis poveikis, nereiškia, jog galima, pavyzdžiui, bausti vyrą, nedavusį žmonai pinigų kvepalams.

„Įstatymai surašyti gerai, tik jų vykdytojai kartais juos netinkamai interpretuoja“, - tvirtino O.Valiukevičiūtė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder