Nuo sofų pirmiausia turi pakilti valdininkai

Nuo sofų pirmiausia turi pakilti valdininkai

Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja pri­pa­žįs­ta, jog Lie­tu­vo­je dau­gė­ja nu­tu­ku­sių žmo­nių, Šiau­lių ap­skri­ty­je jų yra dau­giau­siai. Ty­ri­mas pa­ro­dė, kad be­veik 73 pro­cen­tai Lie­tu­vos gy­ven­to­jų lais­va­lai­kiu neuž­sii­ma jo­kia fi­zi­ne veik­la. Ak­ty­vaus ir svei­ko gy­ve­ni­mo en­tu­zias­tai pa­sie­kė, kad 2013 me­tai bū­tų pa­skelb­ti Svei­ka­tin­gu­mo me­tais, bet lė­šos vis dar me­ta­mos tik li­goms, o ne svei­ka­tai.

Žmo­nių svei­ka­ti­ni­mas – en­tu­zias­tų idė­ja

Juo­zas Dap­šaus­kas, svei­ka­tin­gu­mo pro­pa­guo­to­jas, su be­veik tri­mis šim­tais vi­suo­me­ni­nių or­ga­ni­za­ci­jų il­gai įro­di­nė­jo, kad atei­nan­tys me­tai Sei­mo bū­tų pa­skelb­ti Svei­ka­tin­gu­mo me­tais.

„Tu­ri bū­ti star­tas per­mai­noms ir svei­ka­tai stip­rin­ti. Ar tai bus tik vals­ty­bei ne­vy­riau­sy­bi­nin­kų pri­mes­tas rei­ka­las, ar tik­rai aukš­čiau­siu ly­giu pra­dės keis­tis po­žiū­ris į svei­ka­tos, svei­ka­tin­gu­mo sis­te­mą? Ar ji bus su­kur­ta vie­toj li­gų gy­dy­mo sis­te­mos?“ – svars­tė J. Dap­šaus­kas.

Jo tei­gi­mu, apie tai, kad svei­ka­tin­gu­mo, svei­ka­tos klau­si­mai vals­ty­bė­je tu­ri bū­ti prio­ri­te­ti­niai, yra kal­ba­ma vi­są ne­prik­lau­so­my­bės lai­ko­tar­pį. O re­zul­ta­tas? Gy­dy­mo biu­dže­tas yra mi­li­jar­di­nis, o Svei­ka­tin­gu­mo me­tams ir Vy­riau­sy­bės kar­tu su NVO pa­reng­tai Svei­ka­tin­gu­mo me­tų pro­gra­mai ne­nu­ma­ty­ta at­ski­ro fi­nan­sa­vi­mo.

Svei­ka­tą įgy­ja­me ne už li­tus

„Ker­ti­niai svei­ka­tos pa­ma­tai yra tei­sin­ga mi­ty­ba, ju­dė­ji­mas, o griau­nan­tys – al­ko­ho­lis ir rū­ky­mas. Svei­ka­tin­gu­mo me­tais rei­kia ypač tai ak­cen­tuo­ti ir švies­ti žmo­nes“, – ma­no J. Dap­šaus­kas.

Jo duo­me­ni­mis, kiek­vie­nais me­tais apie 100 mi­li­jo­nų li­tų iš­lei­džia­ma vien vais­tams nuo krau­jo spau­di­mo kom­pen­suoti. „Per šių me­tų pir­mą pus­me­tį tam iš­leis­ta be­veik 70 mi­li­jo­nų li­tų, cuk­ri­niam dia­be­tui gy­dy­ti – 44,8 mi­li­jo­no li­tų. Lie­tu­vo­je gy­dy­to­jų, ten­kan­čių tam pa­čiam gy­ven­to­jų kie­kiui, vos ne dvi­gu­bai dau­giau nei Len­ki­jo­je. O ar esa­me dvi­gu­bai svei­kes­ni už kai­my­nus?“ – klau­sė J. Dap­šaus­kas.

„Jau pa­bo­do kar­to­ti prieš ge­rą de­šimt­me­tį Sei­me Pa­sau­lio ban­ko at­sto­vės iš­sa­ky­tą min­tį: 1 do­le­ris, ski­ria­mas svei­ka­tin­gu­mo veik­lai, su­tau­po 24 do­le­rius, ku­rių ne­be­rei­kia skir­ti gy­dy­mui“, – pri­mi­nė J. Dap­šaus­kas.

Ką siū­lo svei­ka­ti­ni­mo įstai­gos?

Šiau­lių sa­vi­val­dy­bės Svei­ka­tos sky­riaus ve­dė­ja Ie­va And­ruš­ke­vi­čiū­tė, pa­klaus­ta, kaip mies­tas ruo­šia­si Svei­ka­tin­gu­mo me­tams, at­siun­tė Bend­ruo­me­nės svei­ka­tos ta­ry­bos ki­tiems me­tams nu­sta­ty­tas prio­ri­te­ti­nes sri­tis.

Po­pie­riu­je iš­gul­dy­ta, kad mies­te sieks stip­rin­ti bend­ruo­me­nės, šei­mos svei­ka­tą. Už­si­min­ta apie tu­ber­ku­lio­zės pro­fi­lak­ti­ką ir kont­ro­lę, trau­mų ir ne­lai­min­gų at­si­ti­ki­mų pro­fi­lak­ti­ką. Nu­ma­ty­ti ir ke­li ren­gi­niai, pa­vyz­džiui, „Ru­duo – svei­ka­tos stip­ri­ni­mo me­tas“, „Pa­va­sa­ris – svei­kos ap­lin­kos kū­ri­mo me­tas“.

Apie tai, kaip šie ren­gi­niai vyks, ko konk­re­čiais jais sie­kia­ma, ar pa­vyks šiau­lie­čius at­plėš­ti nuo so­fų ir te­le­vi­zo­rių pa­ju­dė­ti – nė žo­džio.

Šiau­lių vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro va­do­vė Hen­rie­ta Gar­be­nie­nė at­siun­tė Vy­riau­sy­bės nu­ta­ri­mą, ku­riuo pa­tvir­tin­tas Svei­ka­tin­gu­mo me­tų vi­suo­me­nės svei­ka­tos stip­ri­ni­mo prie­mo­nių pla­nas. Ja­me nu­ma­ty­ta dar­bų ir vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­rams. „Pla­nuo­si­me šias veik­las įgy­ven­din­ti“, – sa­kė H. Gar­be­nie­nė.

En­tu­zias­tai jau dir­ba

Orien­ta­vi­mo­si spor­to klu­bo „Sa­kas“ di­rek­to­rius Do­na­tas Mic­kus kiek­vie­ną ant­ra­die­nį 19 va­lan­dą šiau­lie­čius su­kvie­čia į Sau­lės laik­ro­džio aikš­tę.

Va­do­vau­ja­mi pro­fe­sio­na­laus tre­ne­rio, žmo­nės bė­gio­ja po Sal­du­vės par­ką pa­si­švies­da­mi ži­bin­tu­vė­liais. Seniau par­kas bu­vo ap­švies­tas. To liu­di­nin­kai – ap­dras­ky­ti elekt­ros stul­pai su nu­dau­žy­tais ži­bin­tais.

Pa­bė­gio­ti ant­ra­die­niais su­si­ren­ka de­šim­tys en­tu­zias­tų.

„No­ri­me, kad žmo­nės kuo dau­giau ju­dė­tų, no­ri­si pri­trauk­ti vis nau­jų žmo­nių, ak­ty­viai gy­ve­nan­čių, spor­tuo­jan­čių, svei­kų“, – sau tiks­lus ke­lia D. Mic­kus.

Pir­ma­die­nį jis su­si­ti­ko su Šiau­lių mies­to me­ru Jus­ti­nu Sar­taus­ku. Siū­lo­si pa­ruoš­ti nau­ją sli­di­nė­ji­mo tra­są Dai­nų par­ke, kur mies­tie­čiai ne­mo­ka­mai ga­lė­tų sli­di­nė­ti.

„No­ri­me, kad jau bent po sa­vai­tės bū­tų nau­ja sli­di­nė­ji­mo tra­sa mies­tie­čiams. Fak­tas, kad pa­ts mies­tas tu­rė­tų reng­ti šią tra­są – iš­ge­nė­ti ša­kas, iš­va­ly­ti te­ri­to­ri­ją, su­ženk­lin­ti tra­są, – Sa­vi­val­dy­bės dar­bus var­di­jo D. Mic­kus, bet yra ki­taip: – Vis­ką pa­da­ry­si­me iš en­tu­ziaz­mo. Iš val­di­nin­kų nie­kas ne­pra­šo net fi­nan­si­nės pa­ra­mos. Rei­kia tik jų lei­di­mo. Bet per ke­lias die­nas jie net lei­di­mo ne­su­ge­bė­jo iš­duo­ti. Nors bu­vo pra­šy­ta kuo grei­čiau, kol neišk­ri­to daug snie­go. Biu­rok­ra­ti­ja – tra­ge­di­ja“.

Dai­nų par­ke, įren­gus sli­di­nė­ji­mo tra­są, pa­sak D. Mic­kaus, ga­lė­tų vyk­ti ak­ty­vios mies­to žie­mos šven­tės.

Mė­gė­jų spor­tas – už bor­to

Klu­bo„S-spor­tas“ įkū­rė­jas, dau­gy­bės dvi­ra­čių, orien­ta­vi­mo­si spor­to, bė­gi­mo ir sli­di­nė­ji­mo var­žy­bų or­ga­ni­za­to­rius šiau­lie­tis Sva­jū­nas Amb­ra­zas įsi­ti­ki­nęs, kad lanks­ti­nu­kais ne­be lai­kas mi­nė­ti Svei­ka­tin­gu­mo me­tus.

„Rei­kia, kad žmo­nės kuo dau­giau ju­dė­tų. Bet mies­te nė­ra kur ju­dė­ti. Vi­sa spor­to inf­rast­ruk­tū­ra su­kur­ta ne nuo to ga­lo. Mo­kyk­lų spor­to sa­lių daug, bet mė­gė­jų ten be­veik ne­su­tik­si – neį­si­lei­džia. Tu­ri­me are­ną, bet kiek ten spor­to ren­gi­nių mė­gė­jams? Mies­te gal net dau­giau­siai Eu­ro­po­je pa­gal gy­ven­to­jų skai­čių tu­ri­me sta­dio­nų, bet kiek ten spor­tuo­ja mies­tie­čių?“ – re­to­riš­kai klau­sė S. Amb­ra­zas.

Jo nuo­mo­ne, mies­to par­kuo­se žmo­nės ga­lė­tų ak­ty­viai leis­ti lai­ką, bet jie vir­tę šiukš­ly­nais, va­sa­ro­mis net ne­šie­nau­ja­mi.

„Sal­du­vės par­ką, pi­lia­kal­nį nio­ko­ja ne spor­tuo­jan­tis dvi­ra­čiais jau­ni­mas, o val­di­nin­kai. Vis­kas iš­griau­ta, su­nio­ko­ta, ap­leis­ta – val­di­nin­kams tai neį­do­mu“, – ap­gai­les­ta­vo S. Amb­ra­zas.

Jo nuo­mo­ne, val­di­nin­kai ne­ro­do ini­cia­ty­vos, kad šiau­lie­čiai ak­ty­viai ir svei­kai gy­ven­tų.

„Mies­te vi­siš­kai at­skir­tas pro­fe­sio­na­lų ir ma­si­nis spor­tas. Spor­to mo­kyk­los ug­do pro­fe­sio­na­lus, o ma­si­niam spor­tui neskiriama dė­me­sio. Vai­kai spau­džia­mi siek­ti re­zul­ta­tų, o ne įpro­čio spor­tuo­ti ir svei­kai gy­ven­ti. Au­gi­nant vien re­zul­ta­tų sie­kė­jus ma­tau vien nuo­sto­lius mies­tui, vals­ty­bei, nes kiek tų aukš­tų re­zul­ta­tų yra pa­siek­ta? O įpro­tis spor­tuo­ti dėl svei­ka­tos Šiau­liuo­se neug­do­mas“, – sa­kė S. Amb­ra­zas.

Vie­toj biu­ro – „Svei­kas mies­tas“

Ar ga­li bū­ti ki­taip? Pa­vyz­dys ne­to­li – Vil­niu­je.

Vil­niaus sa­vi­val­dy­bė me­ro ini­cia­ty­va prieš me­tus įkū­rė Sa­vi­val­dy­bės lė­šo­mis iš­lai­ko­mą vie­šą­ją įstai­gą „Svei­kas mies­tas“. Įs­tai­gos di­rek­to­rius Man­tas Pau­laus­kas tei­gė, kad vie­šo­ji įstai­ga bu­vo su­kur­ta vie­toj pa­nai­kin­to Vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro.

Įs­tai­go­je dir­ba še­ši žmo­nės. Vil­niaus sa­vi­val­dy­bė per me­tus at­ly­gi­ni­mams ir or­ga­ni­zuo­ja­miems ren­gi­niams ski­ria 450 tūks­tan­čių li­tų.

„Mū­sų tiks­las – bur­ti mies­to bend­ruo­me­nę ju­dė­ti. Bė­gio­ti par­kuo­se, da­ly­vau­ti ne­mo­ka­muo­se spor­to ren­gi­niuo­se, kad žmo­nės už­si­ka­bin­tų ir to­liau spor­tuo­tų pa­tys, bū­tų svei­ki. Mes no­ri­me pa­da­ry­ti taip, kad spor­tuo­ti bū­tų ma­din­ga“, – sa­kė M. Pau­laus­kas.

Ma­siš­ku­mas pri­trau­kia ir rė­mė­jus

Vie­šo­ji įstai­ga or­ga­ni­zuo­ja Vil­niu­je ma­si­nius spor­to ren­gi­nius, tarp jų ir Vil­niaus ma­ra­to­ną.

Vil­nie­čiams ne­mo­ka­mai siū­lo­ma lan­ky­ti jo­gos, Tai či už­siė­mi­mus, da­ly­vau­ti dvi­ra­čių žy­giuo­se, bė­gi­muo­se su tre­ne­riais, spe­cia­lis­tais, ku­rie sam­do­mi už Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to pi­ni­gus, ski­ria­mus įstai­gai „Svei­kas mies­tas“.

„Svei­kas mies­tas“ Vil­niu­je or­ga­ni­zuo­ja spor­to klu­bų mu­ges.

„Su­rin­ko­me apie 120 Vil­niaus spor­to klu­bų po vie­nu sto­gu „Sie­mens“ are­no­je. Gau­sy­bė šei­mų – apie 10 tūks­tan­čių lan­ky­to­jų – ap­si­lan­kė, bend­ra­vo su tre­ne­riais, su­ži­no­jo, ką ku­ria­me klu­be ga­li veik­ti, kiek tai kai­nuo­ja, kur ga­li­ma pra­leis­ti lais­va­lai­kį tu­ri­nin­gai“, – pa­sa­ko­jo M. Pau­laus­kas.

Spor­to ren­gi­nių, įvai­rių pro­jek­tų rė­mė­jais, pa­sak M. Pau­laus­ko, vis ak­ty­viau tam­pa ir mies­to vers­li­nin­kai.

„Kai atei­ni pas vers­li­nin­ką su re­zul­ta­tais ir pa­sa­kai, kad jis ga­lė­tų bū­ti ren­gi­nio, ku­ria­me lan­ko­si ke­li tūks­tan­čiai žmo­nių, rė­mė­ju, vers­li­nin­kas žiū­ri pa­tik­liai. Taip mes ir žmo­nes pa­ke­lia­me nuo so­fų, ir vers­li­nin­kas ga­li gar­sin­tis pa­ti­ki­mais ren­gi­niais“, – sa­kė M. Pau­laus­kas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder