Norima grąžinti šauktinių kariuomenę

Norima grąžinti šauktinių kariuomenę

Valstybės gynybos tarybai (VGT) nusprendus, kad būtina papildomai stiprinti šalies gynybinius pajėgumus ir laikinai atnaujinti privalomąją pradinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas sako, kad jaunuoliai į tarnybą bus atrenkami atsitiktiniu metodu.

Pasak kariuomenės vado, batalionuose trūksta žmonių, tik dviejuose jų daugiau kaip 50 proc., tad kritinis kareivių trūkumas neužtikrina reikiamos parengties batalionuose ir kelia realią grėsmę valstybės saugumui.

"Privalomas karo prievolės šaukimas į 9 mėnesių privalomą karo tarnybą ir mišrus kariuomenės komplektavimo būdas yra greičiausias ir efektyviausias būdas sprendžiant šią įsisenėjusią problemą", - po VGT posėdžio Prezidentūroje žurnalistams sakė J.V. Žukas.

Dėl to Algirdo ir Birutės batalionai bus komplektuojami profesinės karo tarnybos kariais, o kituose batalionuose bus komplektuojamos atskiros šauktinių ir profesinės karo tarnybos karių kuopos. Pašauktų kareivių karinis rengimas susidės iš dviejų dalių: trijų mėnesių individualaus bei kario specialisto rengimo kurso ir šešių mėnesių kolektyvinio rengimo skyriaus būrio kuopos sudėtyje, aktyvios tarnybos kariniame vienete.

2015 m. į tarnybą pašaukti kariai 9 mėnesius būtų rengiami tik batalionuose. Po 1,5 tūkst. karo prievolininkų ketinama pašaukti trečiąjį ir ketvirtąjį šių metų ketvirčiais. Skaičiuojama, kad iš viso šiais metais ketinama pašaukti apie 3 tūkst. vyrų, o per penkerius metus ketinama parengti apie 16 tūkst. šauktinių, kurie taps ir kariuomenės rezervu.

Anot kariuomenės vado, šauktiniai bus atrenkami "loterijos" principu, kaip tai veikė, pavyzdžiui, JAV, Vietnamo karo metais.

"Tai bus daroma atrankos būdu stebint visuomenės atstovams, kad nebūtų taip, kad tas procesas vyktų neskaidriai", - sakė V. J. Žukas.

Karo prievolė, atkūrus privalomąją karo tarnybą, būtų taikoma sveikiems, išsilavinusiems, neteistiems ir galintiems tarnauti kariuomenėje vaikinams nuo 19 iki 27 metų. Neatvykimas į tarnybą grės baudžiamąja atsakomybe.

Šauktinių rengimui numatoma skirti 35 mln. litų, jie bus randami perskirstant kariuomenės turimus išteklius. Kariuomenės vadas taip pat užtikrino, kad Lietuvos kariuomenė turi pakankamai ginkluotės, infrastruktūros ja aprūpinti šauktinius. Tikimasi, kad šauktinių grąžinimas išspręs tiek reguliariosios kariuomenės komplektacijos, tiek rezervo parengimo klausimą.

Jei Seimas pritars po VGT sprendimo siūlomiems pakeitimams, pirmuosius šauktinius į kariuomenę tikimasi sugrąžinti jau šių metų rugsėjį. Jei Seimas tam nepritars, kariuomenę toliau numatoma komplektuoti profesionalų pagrindu.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje yra apie 13 tūkst. karių.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder