Nerijus Udrėnas:" Prezidentė savo nuomonę dėl VAE išsakys po Vyriausybės sprendimo"

Nerijus Udrėnas:" Prezidentė savo nuomonę dėl VAE išsakys po Vyriausybės sprendimo"

Kol nėra galutinio Vyriausybės sprendimo dėl Nacionalinės energetikos strategiją rengusios darbo grupės išvadų, Prezidentė Dalia Grybauskaitė nenori komentuoti, ar Lietuvai reikalinga Visagino atominė elektrinė (VAE), sako šalies vadovės patarėjas Nerijus Udrėnas.

"Prezidentė nenorėtų komentuoti, kol nėra galutinio Vyriausybės sprendimo tiek dėl darbo grupės išvadų, tiek dėl visos energetikos strategijos, kurią dar reikėtų paruošti", - sakė N. Udrėnas antradienį interviu "Žinių radijui" metu paklaustas, ar, Prezidentės nuomone, Lietuvai reikia naujos atominės elektrinės.

Pasak N. Udrėno, kitų ES šalių pavyzdys rodo, kad branduolinė energija padeda užsitikrinti pakankamą ir pigią elektros energijos gamybą ir būtent branduolinė energetika užtikrina didžiausią energetinį saugumą ilgą laikotarpį.

Tačiau, pažymėjo N. Udrėnas, tokio projekto finansavimas, struktūros turi būti detaliai aptarti tiek politiniame, tiek visuomeniniame lygyje, o piliečiai turi gauti objektyvią ir suprantamą informaciją apie projekto naudą valstybei.

"Vienokiu ar kitokiu atveju svarbu turėti realų, įgyvendinamą planą, kaip Lietuva galės užsitikrinti konkurencingą ir patikimą elektros energijos tiekimą artimiausiems 50 metų", - pažymėjo Prezidentės patarėjas.

Taip pat, sakė N. Udrėnas, įmanomas ir toks variantas, kad valstybė apsispręstų tik dėl bendriausių energetikos vystymo krypčių, o dėl konkrečių projektų spręstų įmonės.

"Pavyzdys, kaip tą Suomija vykdo, gana pamokantis - valstybė beveik nesikiša į komercinę projektų įgyvendinimo pusę, bet užtikrina reguliavimą, priežiūrą ir palieka įmonėms veikti. Taip galbūt ir šiuo atveju - būtų aiškus politinis apsisprendimas dėl energetikos krypčių vystymo, o jau konkrečius projektus, kaip juos įgyvendinti, palikti įmonėms spręsti. (...) Įmonių lygiu būtų galima apsispręsti dėl konkrečių detalių", - sakė N. Udrėnas.

Dabartinis VAE projektas, pagal specialistų išvadas, negali būti įgyvendinamas, pirmadienį sakė Premjeras Algirdas Butkevičius.

Pasak Premjero, VAE projektas buvo įvertintas darbo grupėje ir suformuluota išvada, kad, pagal mokslininkų skaičiavimus, VAE pagaminta elektros energijos kaina būtų per didelė.

"Tai mes vis dėlto siūlome mūsų regioniniams partneriams ir investuotojui "Hitachi" įvertinti mūsų pasiūlymus ir rasti tolesnį sprendimą", - dėstė A. Butkevičius.

"Šitas projektas, apie ką šiandien kalbėjome, galime drąsiai pasakyti, kad jį įgyvendinus praktiškai rinkoje kaina bus aukštesnė, kada elektros energija bus gaminama", - sakė Premjeras.

A. Butkevičius neįvardino, kas galėtų pagerinti projekto finansavimo sąlygas. Esą regioniniai partneriai turėtų išsiaiškinti, ką galima padaryti keičiant projektą.

Ketvirtadienį Seimo plenariniame posėdyje žadėta pristatyti Lietuvos energetikos strategiją, tačiau aiškėja, kad parlamentarams bus pristatytos mokslininkų ir darbo grupės išvados. Ne anksčiau kaip rudenį, pasak Premjero, politinėms partijoms ketinama siūlyti pasirašyti susitarimą dėl vadinamosios energetikos strategijos.

Pirmadienį Vyriausybės strateginiame komitete Vyriausybės sudaryta darbo grupė pristatė pasiūlymus dėl ekonomiškai optimalaus ir vartotojams palankaus apsirūpinimo elektros energija ir kitais energijos ištekliais.

Įgyvendinami elektros jungčių "LitPolLink" ir "NordBalt" projektai bei Lietuvos dalyvavimas Šiaurės šalių elektros biržoje "Nord Pool Spot" sustiprins Lietuvos energetinį saugumą elektros sektoriuje, tačiau darniai Lietuvos energetikos sektoriaus plėtrai užtikrinti ir Lietuvos priklausomybei nuo elektros energijos importo sumažinti yra būtini konkurencingi elektros energijos generavimo pajėgumai, teigiama darbo grupės išvadose.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder