Nerijus Udrėnas: atominė energetika gali būti mūsų konkurencinis pranašumas ateičiai

Nerijus Udrėnas: atominė energetika gali būti mūsų konkurencinis pranašumas ateičiai

Atominė energetika yra Lietuvos pranašumas stipriai ir konkurencingai ateičiai, sako Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Nerijus Udrėnas.

Antradienio rytą kalbėdamas "Žinių radijui" apie planuojamos statyti Visagino atominės elektrinės (AE) reikšmę šalies pramonei ir ekonomikai, N. Udrėnas pabrėžė, kad elektra yra būtinos gamybos veiksnys bet kokiai šiuolaikinei ekonomikai. Visagino AE yra būtina Baltijos valstybėms siekiant įsijungti į Europos elektros sistemą.

"Kuo labiau šalis išsivysčiusi, tuo daugiau elektros ji pagamina ir suvartoja. Tai, jeigu norėsime gamybos ir pragyvenimo lygį pasiekti bent ES vidurkį, turėsime sunaudoti dvigubai daugiau elektros energijos. Iš kur tiek gauti ir kokiomis sąlygomis? Tai esminis klausimas, apspręsiantis Lietuvos ūkio konkurencingumą dešimtmečiams", - kalbėjo šalies vadovės atstovas.

Pasak jo, net pačios miškingiausios Europos šalys - Švedija, Suomija - turi ne po vieną atominę elektrinę. Tai stiprina šalies energetinį balansą, jį naudingai diversifikuoja. Esą panašiai būtų ir su Visagino AE projektu - per 60 metų, kiek veiks elektrinė, elektros kaina bus žemesnė negu iš bet kurio kito tipo elektrinės.

"Todėl toks pagrindas leistų Baltijos šalims įgyti kozirį, tai yra mūsų konkurencingumą, galimybę. Tai šansas pasinaudoti turima infrastruktūra, patirtimi, nes viską kurti nuo nulio būtų žymiai brangiau, ir negalime tikėtis, kad viską sugriovę, kokią turime kompetenciją, kažkokiu stebuklingu būdu praturtėsime. O atominę kompetenciją turime ir turime specialistų ir galime pasinaudoti tuo įdirbiu", - sakė N. Udrėnas.

Prezidentės patarėjas kalbėjo, kad, Lietuvai turint pigios elektros, šalies pramonė ir paslaugos taip pat bus konkurencingi globalizacijos procese, ir priminė, jog dėl atominių jėgainių uždarymo Japonijos, Vokietijos ūkiai jau patiria nuostolius.

"Todėl turime vystyti tai, ką jau mokame. Atominė energetika gali būti mūsų konkurencinis pranašumas ateičiai. Žiūrint regioną - estai turi skalūninę energetiką, latviai - stiprią hidroenergetiką, mes galėtume būti tas atominės energetikos kompetencijos centras", - sakė N. Udrėnas.

Nors sutarčių detalės neatskleidžiamos, skaičiuojama, kad Visagino AE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys 5 mlrd. litų. Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti ji pradės 2020-2021 metais.

Skelbta, jog elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas "Hitachi".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder