Neįgaliųjų kelias veda per kliūčių ruožus

Neįgaliųjų kelias veda per kliūčių ruožus

Įsisenėjusi problema, kai neįgalieji ir mamos su vežimėliais negali įvažiuoti į tam tikras įstaigas, regis, niekaip neįveikiama. Ir ne tik todėl, kad dažnai trūksta lėšų. Būna, kad trūksta elementariausio noro nors truputį pagalvoti apie kitą.

Tako viduryje - krūmai

Žmonės į socialinės paramos centrus kreipiasi toli gražu ne iš gero gyvenimo. Tai ir sunkiai besiverčiančios mamos, neįgalieji, tačiau nutinka ir taip, kad pati didžiausia kliūtis patekti į socialinės paramos centrą tampa krūmais užžėlęs neįgaliųjų takelis. Į „Vakaro žinių“ redakciją kreipėsi vilnietė Vaida, moteris piktinosi, jog, akivaizdu, mažiausiai rūpinamasi pažeidžiamiausiais gyventojais. Štai į Viršuliškių gatvėje 53 įsikūrusį Socialinės paramos centrą gali patekti tik sveiki žmonės, galintys užlipti laiptais. Tačiau neįgaliesiems skirtas takas užžėlęs krūmais. Kaip jiems patekti į skyrių, iki šiol neaišku.

„Jau pavasaris, ir vėl matysiu mamas, kurios į šį paramos centrą su vežimėliais bandys patekti pasidėdamos lentą ant laiptų. Nes tik taip gali užvažiuoti su vežimėliais, - teigė tame pačiame name, kur yra ir minėtas paramos centras, gyvenanti moteris. - Ką jau kalbėti apie neįgaliuosius. Juk tai - Socialinės paramos centras - privažiavimas neįgaliesiems ypač aktualus.“

Minėtame Socialinės paramos skyriuje sutikta dviejų vaikų mama Kristina sakė, jog žmonėms norisi į skyrių patekti patogiai.

„Kad nereikėtų paskui save visada kilnoti svorių“, - jog turi būti prisimintos ir mamos, tikino moteris. Viršuliškių seniūnijos Socialinės paramos centro darbuotoja Virginija Karbauskaitė teigė, jog jų skyrius žmonių skundų dėl prasto privažiavimo nesulaukė, tačiau pripažino, kad vasarą problema aktuali.

„Vasarą juk viskas suveši“, - pridūrė V. Karbauskaitė.

Problemos nematė

Vilniaus miesto socialinės paramos centro direktorė Solveiga Reisgienė taip pat teigė, jog žmonės dėl privažiavimo neįgaliesiems (panduso) nesiskundė.

„Už aplinkos tvarkymą atsakingas UAB „Karoliniškių būstas“. Socialinės paramos centras, atsižvelgęs į gyventojų žurnalistams išsakytus nusiskundimus, kreipsis į UAB „Karoliniškių būstą“ dėl aplinkos sutvarkymo - krūmų prie panduso genėjimo“, - žadėjo direktorė.

Į Viršuliškių gatvės patalpose dirbančius Socialinio darbo skyriaus darbuotojus per metus kreipiasi apie 6000 gyventojų.

Justiniškių (Justiniškių seniūnija perėmusi Viršuliškių seniūnijos funkcijas - aut. past.) seniūnas Taurintas Rudys stebėjosi, kodėl pats Socialinės paramos centras tiek ilgai nematė problemos.

„Socialinės paramos centras Viršuliškių gatvėje yra jau daug metų. Savo ruožtu centrinis Socialinės paramos biuras kažkodėl tyli ir nieko nedaro. Tai jie turėtų būti labiausiai suinteresuoti, kad žmonėms būtų patogu“, - teigė seniūnas.

Ignas MAČIUKAS, Kauno neįgaliųjų draugijos pirmininkas:

- Kaip vertinate privažiavimus, skirtus neįgaliesiems, į įvairias įstaigas?

- Dėl viešojo sektoriaus pasiekiamumo neįgaliesiems, žinoma, visoje šalyje yra bėda. Pavyzdžiui, privažiavimas į polikliniką, štai Kauno centre dėl to yra bėdų. Tačiau atsakymas visada būna „nėra lėšų“. Yra buvęs atvejis, kai besikurianti privati odontologijos klinika nenorėjo padaryti privažiavimo neįgaliesiems, nes pasakė, kad mes jiems paslaugų vis tiek neteiksime. Tačiau turėjo tai padaryti, nes tokie yra reikalavimai. Taigi įvairiose įstaigose tokie reikalavimai turi atitikti normas.

- Ar neįgaliųjų problemas turėtų spręsti tik už tai atsakingi asmenys, ar turėtų labiau rūpintis ir paprasti piliečiai?

- Iliustruosiu jums paprastu pavyzdžiu: gatvėje sutikau pažįstamą jaunuolį, kuris serga cerebriniu paralyžiumi, - jis nuo manęs nusisuko. Aš priėjau prie jo ir paklausiau, kodėl jis manęs vengia. O šis jaunas vyras atsakė pamanęs, kad man bus gėda prieš žmones su juo bendrauti. O kodėl toks požiūris atsiranda? Tik dėl visuomenėje susiformavusio nuomonės. Nors būna, kad visuomenė susiduria ir su neigiamais neįgaliųjų poelgiais. Yra tokia jų kategorija, kurie reikalauja visko, o visuomenė net negali duoti, nes užtenka pasižiūrėti į dabartinę ekonominę šalies situaciją. Kartais ir sveiki žmonės tarsi su pavydu žiūri į tai, kad neįgalusis gauna pensiją iš valstybės, tačiau jis tuos pinigus gauna ne kinui ar kavinėms, jam būtini vaistai, drabužiai ir t. t.

- Ar tokie pavyzdžiai, kaip užžėlę neįgaliųjų takai į tam tikras įstaigas, neparodo visuomenės požiūrio į tam tikrą gyventojų sluoksnį?

- Žinoma, paslaugų centrai į tai turi žiūrėti atsakingai. Taip yra todėl, kad darbuotojai abejingi, jie tiesiog eina kitu taku. Ypač turėtų susirūpinti tie, kurie dirba socialinėje srityje, juk čia dirbantys žmonės turi mylėti kitus žmones, jie turi būti pasišventę savo darbui.

6000 - Tiek gyventojų per metus kreipiasi į Viršuliškių gatvėje įsikūrusį Socialinės paramos centrą

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder