Ne per daug skandalų policijoje?

Ne per daug skandalų policijoje?

„Respublikos“ savaitės žmonės - šalies policininkai, tarp kurių atsirado keturi niekšeliai, netrukdomai keletą metų prekiavę iš nusikaltėlių atimtais, pavogtais narkotikais. Tie keturi niekšeliai - Šiaulių policininkai pernai buvo išrinkti geriausiais metų pareigūnais, „Metų sekliais“.

Policijos generalinio komisaro Sauliaus SKVERNELIO klausėme: ar pačiam nebuvo baisoka, kad, visuomenei išgirdus dar vieną skandalingą naujieną dėl prekybos narkotikais, sušlubuos policijos autoritetas?

- Nemalonu, kad atsitinka panašūs dalykai, kaip Šiaulių apskrities policijos komisariate, bet darėme savo darbus ir darysime.

- Kaip aiškėja, keturi įkliuvę šiauliečiai pareigūnai užsiėmė nusikalstama veikla ne pirmus metus. Veikė savo kolegų panosėje. Vienas įtariamųjų dirbo policijoje net 19 metų. Vos ne nuo to laiko, kai milicija tapo Lietuvos policija. Kas atsitiko, kad tik dabar juos pavyko demaskuoti?

- Manau, kad tai tam tikro požiūrio pasikeitimas. Tiek visame Policijos departamente, tiek jo Imuniteto valdyboje. Netoleruojame jokių negatyvių reiškinių policijoje ir netoleruosime. Ir šiandien vykdome konkrečius darbus. Tie atliekami darbai padės ateityje išvengti tokių įvykių, kokie atsitiko Šiauliuose.

- Gal Lietuvoje keičiasi policininkų kartos? Ateina naujų žmonių, jau stokojančių moralinio atsparumo? Juk fonas būti sąžiningam nėra palankus. Vos ne kasdien girdime apie Specialiųjų tyrimų tarnybos akiratin atsidūrusius aukštus valdininkus, politikus ir taip toliau. Uždirbančius daug daugiau nei policininkas, bet vis vien linkusius nusikalsti. Štai ir neatlaiko žmonės. Galvoja, o kuo aš už kokį nors korumpuotą vicemerą prastesnis? Aš irgi noriu gyventi.

- Pakartosiu populiarų posakį, kad kadrai lemia viską. Policijai reikia profesionalų. Sąžiningų, savo idėjai atsidavusių žmonių. Dauguma policijos pareigūnų tokie ir yra.

- Visuomenei labai skaudu sužinoti, kad tų, kurie turėtų saugoti, reikia saugotis.

- Visuomenė turi matyti, kad mes su blogybėmis nesitaikstome ir nesitaikstysime. Jei slėptumės nuo visuomenės, būtų blogiau. O dabar parodėme, kad viešumo nebijome. Patys savo viduje išaiškiname negatyvius dalykus.

- Ar tai pirmas atvejis, kai policija pati išaiškina savo nesąžiningus kolegas?

- Tikrai ne! Ne pirmas ir ne dešimtas atvejis. Bet geriau turėti nors ir mažiau, bet tikrai sąžiningų pareigūnų, nei daugiau pareigūnų, bet nesąžiningų.

- Kaip atsitinka, kad įkliūva netgi pareigūnai, pripažinti „Metų sekliais“? Prieš kelerius metus toks atvejis buvo Kaune, kai „Metų seklys“ reketavo turgaus bobutes. O dabar Šiauliuose irgi įkliuvo profesionalas, pripažintas „Metų sekliu“.

- „Metų sekliais“ tampama įvertinus pareigūnus pagal pasiektus darbo rezultatus. Rezultatai, atrodo, geri, bet vėliau gali išaiškėti, kad pareigūnas dirbo ir piktų kėslų skatinamas. Nieko nepadarysi, tenka tokių žmonių atsisakyti.

- Ar netenka pastebėti, kad visuomenė įvairiems nusikaltimams, tarkime, korupcijai, pernelyg tolerantiška. Tokiame bendrame fone ir pareigūnui gali atrodyti - na ir kas, kad paėmiau kyšį, na ir kas, kad platinau narkotikus. Esą mano atlyginimas nedidelis, todėl nutariau prie jo prisidurti.

- Aišku, daug kas priklauso ir nuo visuomenės požiūrio. Gal kokioje nors įstaigoje ar biure, ar tarnyboje kas nors ir pateisina negatyvius reiškinius, bet mes, Lietuvos policija, nenorime taip gyventi.

- Manote, kad dar ne visos šalies institucijos pasiruošusios savo jėgomis išsivalyti nuo nesąžiningų kadrų?

- Manau, kad taip. Bet nemanau, kad visuomenė mažiau vertins policiją, jei ji pati savo viduje valosi.

- Nepaisant Šiaulių skandalo, policija šią savaitę gali pasigirti tuo, kad suimti Kauno „agurkinių“ gaujos pagrindiniai vadeivos, kurių nusikalstama veikla neapsiribojo vien mūsų valstybės sienomis.

- Taip, tie darbai, kuriuos pastaruoju metu atlieka Kriminalinės policijos biuras ir Imuniteto valdyba, yra labai svarbūs.

Jau vakar vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pranešė siūlysiąs policijos generaliniam komisarui įvertinti Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovų veiklą. Ar siūlys įvertinti paties generalinio komisaro veiklą - ministras nepranešė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder