Mirė Seimo narys Rokas Žilinskas

Mirė Seimo narys Rokas Žilinskas

(1)

Antradienį eidamas 45-uosius metus mirė Seimo narys Rokas Žilinskas.

Seimo nario gyvvybė užgeso Vilniaus Santariškių klinikose. Šią skaudžią žinią DELFI patvirtino parlamentaro kolega, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Seimo narys pastaruoju metu buvo labai sunkios būklės. Pasak žurnalistės Daivos Žeimytės, R. Žilinskui buvo diagnozuotas sunkus plaučių uždegimas, jis beveik mėnesį buvo be sąmonės. Žurnalistės teigimu, politikui buvo sukelta dirbtinė koma. Žinomui vyrui iš jos pabusti taip ir nepavyko.

R. Žilinskas į Seimą buvo išrinktas tris kartus – 2008, 2012 ir 2016 metais.

Per šį laikotarpį politikas atstovavo Tautos prisikėlimo partijos, „Vienos Lietuvos“, Krikščionių partijos, Mišrios Seimo narių grupės ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoms.

R. Žilinskas gimė 1972 m. liepos 20 d. Vilniuje.

Jis lankė Antano Vienuolio vidurinę mokyklą (dabar – A. Vienuolio pagrindinė mokykla ir Vytauto Didžiojo gimnazija); baigė 27-ąją vidurinę mokyklą (dabar – Vilniaus Jono Basanavičiaus vidurinė mokykla).

Baigęs mokyklą R. Žilinskas įstojo į Vilniaus universitetą studijuoti žurnalistikos.

Nuo pat pirmo kurso ėmė dirbti žiniasklaidoje: iš pradžių spaudoje, paskui radijuje, galiausiai televizijoje. Dirbo LRT TELEVIZIJOJE (1992–1993 m. buvo ekonominių laidų redakcijos žinių vedėjas, reporteris, 1993–1998 m. – Lietuvos televizijos žinių vedėjas ir reporteris), vėliau 10 metų dirbo LNK žinių tarnyboje (buvo žinių vedėjas, užsienio naujienų redaktorius).

R. Žilinskas taip pat tobulinosi JAV informacijos tarnybos kursuose Vašingtone, Europos žurnalistikos centro seminaruose Europos šalyse.

Po aštuoniolikos metų darbo žiniasklaidoje R. Žilinskas nutarė baigti žurnalisto karjerą ir pasukti politiko keliu – tapti Seimo nariu.

Partiečiai sako gedintys bičiulio ir puikaus politinio bendražygio

R. Žilinsko kolegos partiečiai teigia prisiminsiantys jį kaip gabų politiką ir puikų bičiulį.

„Mes gedime bičiulio, politinių kovų bendražygio, drauge su visais, kurie jį pažinojo, kurie su juo dalyvavo politikoje, kurie už jį balsavo, jį rinko, kurie pasitikėjo juo. Rokas buvo ir šaunus draugas, kuris nešykštėdavo patarimų, pagalbos politinėje kasdienybėje“, – BNS antradienį sakė TS-LKD vadovas G. Landsbergis.

„Jis buvo ir gabus politikas, kuris iš tikrųjų rimtai ėmėsi temų, kurios jam iš pradžių buvo naujos. Bet jis įsigilinęs įrodė, kad puikiai su jomis gali tvarkytis- tai ir energetiniai, socialiniai klausimai. Jis buvo tvirta atrama mums politikai“, – pridūrė konservatorių lyderis.

„Galiu išreikšti tik gražiausius žodžius, didelį liūdesį ir apgailestavimą. Sunku patikėti, nepaisant to, kad liga buvo, – BNS sakė R. Žilinsko partijos kolegė Radvilė Morkūnaitė. – tiesą pasakius, dabar kaip tik žiūrėjau nuotraukas, reikia atsirinkti vienam dalykui. Kaip tik iš po vizito po Zarasus, Visaginą praėjusios vasaros. Pagalvojau, tada atėjo žinia, kad jau jo nebėra. Sunku tai suprasti, kai atrodo, kad tik kalbėjai, juokavai, Seime greta sėdėjai“.

Parlamentarė pažymėjo, kad R. Žilinsko įžvalgos ir pasisakymai sukurdavo „įdomesnį rakursą“ žvelgiant į įvairias problemas.

„Tai jam, matyt, davė ir profesiniai gebėjimai, ir prigimtinės savybės, žmogaus teisių srityje buvo ypatingai ryškus jo profilis“, – prisiminė ji.

R. Morkūnaitė sakė reiškianti didelę užuojautą Šeimai.

„Labai liūdna žinia ir Roką Žilinską pamenam kaip stiprų politiką, atėjusį į politiką daug kam netikėtai 2008 metais su Arūnu Valinsku, bet išlikusiu iš tos grupės politikoje vienu iš nedaugelio“, – BNS sakė buvęs konservatorių vadovas ekspremjeras Andrius Kubilius.

Jis sako prisimenantis aktyvią R. Žilinsko poziciją tiek Visagino atominės elektrinės reikaluose, tiek sprendžiant įvairias socialines problemas – alkoholizmo, ar narkomanijos.

„Jis turėjo gyvenimišką labai aiškią poziciją ir ją tvirtai ir atvirai gindavo. Tokia netektis yra labai liūdna ir ypač kad ir jo ta liga užklupo netikėtai, nes nematėm jokių požymių, kad jis būtų silpęs ar apsirgęs. Iš pradžių atrodė, kad čia tik virusas trumpalaikis, bet štai kuo viskas baigėsi“, – pridūrė jis.

Kolegos žurnalistai R. Žilinską prisimena kaip labai darbštų žmogų

Kartu LRT ir LNK televizijose dirbusių žurnalistų R. Žilinskas prisimenamas kaip labai darbštus ir atsakingas žmogus.

„Rokas pradėjo čia. <…> Jo atėjimas į „Panoramą“ buvo labai įsimintinas, jis jau tada labai daug žinojo. Visų pirma – jis buvo labai geras žurnalistas, labai įžvalgus, jo reportažus, kuriuos prisimenu, būtų galima šiandien rodyti, jie būtų tiek pat aktualūs. Man gaila, kad Rokas mirė nesulaukęs 45 metų, būdamas žurnalistų, humanistų klubo nariu, mokėdamas šitiek kalbų, neužsikirsdamas, laisvai skaitydamas Salmaną Rushdie ir Umberto Eco ir suprasdamas, ką nori tokie pasaulio rašytojai pasakyti. Gal kaip žurnalistas jis būtų mums daugiau pasakęs nei kaip Seimo narys, nes galbūt politika iš jo irgi pavogė sveikatos, nes ten reikia jos turėti.

Tai buvo puikus sūnus. Pažinojau mamą. Nieko nėra baisiau, nes mama negalėjo ateiti prie Roko patalo, nes mama vėžimėlyje. Jis užaugino savo seserį, ką dar galima sakyti... Užgeso didžiulis, šviesus protas, kuris galėjo Lietuvai dar duoti daug naudos. Manau, gydytojai padarė viską, mes, kaip draugai, palaikėme artimuosius“, – savo mintimis dalijosi LRT žurnalistė Rūta Sinkevičienė.

Buvęs kolega LNK ir LRT televizijose Gintaras Deksnys teigia, kad R. Žilinskui visada rūpėjo gerai padaryti savo darbą.

„Jam visada rūpėjo darbas, nesvarbu, ar tai buvo politika, ar žurnalistika“, – BNS sakė G. Deksnys.

„Rokas mokėjo dirbti kaip profesionalas. Jis dirbo greitai, tiksliai ir kėlė tikrai aukštus reikalavimas sau ir savo darbui. Jis stengėsi kruopščiai ir sąžiningai viską atlikti“, – pasakojo G. Deksnys.

Jis teigė, jog R. Žilinskas buvo nekonfliktiškas ir draugiškas kolega: „Jis tikrai turėjo labai daug draugų, jis visada buvo su žmonėmis. Jis buvo kompanijos žmogus ir tikras draugas“.

„Kai jis buvo išrinktas į Seimą, pasikeitė tik jo įvaizdis viešumoje, tačiau su draugais išliko toks pats“, – kalbėjo G. Deksnys.

Šalies vadovai: išėjo atviras, gabus, tolerantiškas žmogus

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, ilgametis žurnalistas ir trečią kadenciją Seime dirbęs R. Žilinskas buvo jaunosios politikų kartos profesionalas, pasižymėjęs geranoriškumu, tolerancija ir pagarba įvairių pažiūrų žmonėms bei oponentams.

Šiuo sunkiu metu Seimo nario šeimai ir artimiesiems prezidentė linki stiprybės ir susitelkimo.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, reikšdamas nuoširdžią užuojautą mirus R. Žilinskui, jo artimiesiems, kolegoms, draugams ir pažįstamiems linki stiprybės.

„Išėjo žmogus, savo profesine bei asmenine veikla kūręs ryškios ir drąsios asmenybės paveikslą. Visad prisiminsime Roką kaip atvirą, nuoširdų, intelektualų ir žmogiškąsias vertybes uoliai puoselėjusį visuomenės narį bei kolegą. Kaip žmogų, kuris sugebėdavo atsitiesti ir nepalūžti net pačiose sunkiausiose gyvenimo situacijose“, – sako premjeras.

Visiems, išgyvenantiems R. Žilinsko netektį, vyriausybės vadovas linki rasti savyje stiprybės bei palaikyti vieniems kitus.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, kad R. Žilinską „atsiminsime kaip nepaprastai gabų ir savo darbui atsidavusį žurnalistą, aktyvų parlamentarą“.

„Labai liūdna, kad taip anksti tenka atsisveikinti su draugišku ir viskuo besidomėjusiu kolega, kurio visi svarbiausi darbai dar laukė priešakyje“, – sako V. Pranckietis.

Netekties valandą parlamento vadovas R. Žilinsko šeimai ir artimiesiems linki stiprybės ir dvasios paguodos, sakoma Seimo pirmininko užuojautoje.

"Vakarų ekspreso" kolektyvas taip pat reiškia užuojautą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder