Ministras: laikina vidinių sienų kontrolė galėtų būti įvedama tik esant grubiems pažeidimams

Ministras: laikina vidinių sienų kontrolė galėtų būti įvedama tik esant grubiems pažeidimams

Daugiau kontrolės turi būti, bet ne prie vidinių, o prie išorinių Šengeno erdvės sienų. Laikina vidinių sienų kontrolė galėtų būti įvedama tik esant objektyviems, iš anksto Europos Sąjungos (ES) aptartiems kriterijams ir tik esant grubiems su išorinių sienų apsauga susijusiems pažeidimams, ketvirtadienį ES Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdyje pareiškė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Pasak ES Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdyje dalyvaujančio ministro, Europos Komisijos (EK) komunikate dėl migracijos siūloma sustiprinti Šengeno susitarimo vykdymo kontrolę. Vienas galimų esminių EK siūlomų pasikeitimų - asmenų judėjimo laisvė būtų ribojama ir pasienio kontrolė būtų atkurta tik tuo atveju, jei šalis narė padarė grubių Šengeno susitarimo, pirmiausia dėl išorinių sienų apsaugos, pažeidimų.

"Apibendrinti neeilinio posėdžio diskusijas būtų galima Ispanijos ministro žodžiais: daugiau kontrolės, bet ne prie vidinių, o prie išorinių Šengeno erdvės sienų. Diskusijose pareiškiau, kad laikina vidinių sienų kontrolė galėtų būti įvedama tik esant objektyviems, iš anksto ES aptartiems kriterijams, tik esant grubiems su išorinių sienų apsauga susijusiems pažeidimams. Būtina užkirsti kelią bet kokiems subjektyvumams šioje srityje, nes laisvas asmenų judėjimas yra pamatinė ES vertybė", - sakė vidaus reikalų ministras R. Palaitis.

Nuolatinis Lietuvos atstovas ES, ambasadorius Raimundas Karoblis Eltai patvirtino, kad Briuselyje didžiausias dėmesys skiriamas ne įvairiems pareiškimams, o Šengeno erdvės problemoms, susijusioms su įvykiais Šiaurės Afrikoje ir padidėjusiais imigrantų srautais bei reaguojant į pietinių Europos Sąjungos valstybių veiksmus.

"Europos Komisija garantavo visais politiniais lygmenimis, kad gins Šengeno erdvę, o sienų kontrolė bus atnaujinama tik tais atvejais, jei bus padaryti dideli pažeidimai, pirmiausia sienų kontrolės srityje. Kokie jie - neminima, tačiau manytina, kad tai galėtų būti šalių neveiklumas išorinių ES sienų srityse, taip pat neteisėtas dokumentų, leidžiančių migrantams keliauti į kitas Europos Sąjungos sritis, išdavimas ir panašūs", - sakė ambasadorius.

Jo teigimu, Skandinavijos šalių pareiškimai dėl nusikalstamų grupuočių iš Baltijos šalių neatitinka tikrovės.

"Tai, kad nusikaltėliai migruoja, yra visos Europos problema, ir ją reikia spręsti. Tačiau šiuo atveju Baltijos šalys nepadarė jokių Šengeno sutarties pažeidimų, tad teiginiai apie vidinių sienų kontrolės atnaujinimą yra subjektyvūs ir be pagrindo", - teigė jis.

Tai patvirtina ir Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Leifas Ulandas (Leif A. Ulland). Anot jo, vyriausybė nesvarsto griežtesnio sienos kirtimo režimo Baltijos šalių piliečiams.

"Norvegija nesiekia Šengeno sutarties pakeitimo tam, kad būtų sustiprinta sienos kirtimo kontrolė Baltijos šalių piliečiams",- sako diplomatas.

Jis komentavo Lietuvos ir Baltijos šalių žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, besiremiančius Norvegijos policijos pareigūnų asociacijos pareiškimais, įrodinėjančiais Šengeno sutarties pakeitimų būtinumą ir tvirtinančiais, kad labai didelę organizuotų nusikaltimų Šiaurės šalyse dalį įvykdo nusikaltėliai iš Baltijos šalių.

"Norvegijos policijos pareigūnų asociacija yra nepriklausoma policijos darbuotojų profesinė sąjunga. Jos pareiškimai neatspindi Norvegijos vyriausybės pozicijos. Iškilusios problemos turi būti sprendžiamos dar glaudžiau bendradarbiaujant Šengeno šalių jėgos institucijoms. Malonu pasakyti, kad Norvegija ir Lietuva sėkmingai bendradarbiauja kovodama su nusikaltimais abipus sienų tiek vyriausybiniu, tiek policijos lygmeniu", - pažymėjo ambasadorius.

Tuo tarpu Europos Komisijos (EK) vidaus reikalų komisarė Sesilija Malmstriom (Cecilia Malmstrom) teigia, kad Šengeno erdvėje būtina stiprinti išorės sienas sprendžiant Viduržemio jūros regiono klausimus ir sustiprinti pasitikėjimą tarp Šengeno šalių. Raginimus sustabdyti Šengeno taisyklių taikymą Baltijos šalims dėl neva migruojančių nusikaltėlių iš Baltijos šalių eurokomisarė vadina nepagrįstais ir ragina bendradarbiauti Šiaurės ir Baltijos šalių policijas.

Prielaidos svarstyti Šengeno erdvės kontrolės galimybes ES Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybos posėdyje atsirado po to, kai EK pateikė tarybai svarstyti komunikatą dėl migracijos politikos, kuriame siūloma stiprinti Šengeno erdvės valdymą, sureguliuoti teisėtą migraciją bei išspręsti pabėgėlių perkėlimo klausimus. Šio komunikato iniciatyva kilo dėl įvykių Viduržemio jūros regione, kai ES pietinių valstybių krantus pasiekė apie pusė šimto tūkstančių nelegalių migrantų iš Šiaurės Afrikos.

Tačiau įsibėgėjant Šiaurės Afrikos krizei, neišvengta skandinavų policijos pareigūnus vienijančių nevyriausybinės organizacijos pareiškimų apie nusikaltėlių iš Baltijos šalių ir galimybę stiprinti vidinių sienų kontrolę Šengeno erdvėje svarstymo. Apie tai vidaus reikalų ministras R. Palaitis trečiadienį kalbėjosi susitikime su EK vidaus reikalų komisare S. Malmstriom. Ministro paklausta, kaip vertina skandinavų susirūpinimą ir raginimus atnaujinti Šengeno erdvės vidinių sienų kontrolę, komisarė pažymėjo, kad ji apie šiuos pareiškimus neturėjo informacijos, nors pati yra švedė. Tačiau, jos manymu, tokie kvietimai nepagrįsti.

"Pastaruoju metu itin padaugėjo populistinių kalbų Šengeno klausimu. Esu įsitikinusi, kad nusikalstamumo klausimai turi būti sprendžiami užtikrinant dar glaudesnį tarpvalstybinį policijų bendradarbiavimą, o ne įvedant žmonių judėjimo Europoje apribojimus", - sakė komisarė.

ES Teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryboje klausimas dėl Šengeno erdvės tobulinimo keliamas ne pirmą kartą, tačiau iki šiol nuosekliai laikomasi nuomonės, jog tai - vienas didžiausių ES pasiekimų. Daugelio šalių ministrai, aptardami ES migracijos politiką, pažymi, kad Šengeno erdvės pasiekimai turi būti užtikrinti, tačiau palankiai įvertino EK iniciatyvas dėl Šengeno sistemos tobulinimo. Pabrėžiamas ir kompleksinis migracijų problemų sprendimas bei siekis ir toliau vadovautis savanoriškumo principu dalyvaujant pabėgėlių perkėlimo programose.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder