Ministeriją „Gazprom“ sprendimas stebina

Ministeriją „Gazprom“ sprendimas stebina

Rusijos gamtinių dujų koncernas „Gazprom“ dėl Lietuvos dujų sektoriaus pertvarkos kreipėsi į tarptautinį arbitražą.

Skunde „Gazprom“ teigia, kad Lietuva nevykdo susitarimų. Energetikos ministerijos atstovai sako, kad tokia „Gazprom“ pozicija juos stebina, praneša Lietuvos radijas.

Vyriausybė trečiadienį preliminariai

nutarė dviem mėnesiams pratęsti terminą, per kurį turi būti pateiktas galutinis Lietuvos dujų nuosavybės atskyrimo tvarkaraštis. Agentūros BNS žiniomis, dėl to buvo tartasi susitikime pirmadienį.

Tuo metu „Gazprom“ ketvirtadienį pranešė, kad kreipėsi į tarptautinį arbitražą. Pasak „Gazprom“, pirmadienį Vilniuje vykusiame susitikime su Vyriausybės ir Europos Komisijos atstovais pasiekti susitarimai nebuvo įgyvendinti.

Tačiau „Gazprom“ artimi šaltiniai Lietuvos radijui sako, kad į tarptautinį arbitražą kompanija kreipėsi norėdama apsidrausti. Šiandien buvo paskutinė diena, kai galima paduoti skundą.

„Gazprom Export“ vadovas žada susisiekti su Briuselyje esančiu Premjeru Andriumi Kubiliumi ir paaiškinti susidariusią padėtį. Tačiau ieškinio kompanija nežada atsiimti ir kartu nori tęsti derybas su Lietuvos Vyriausybe.  

Pasak Energetikos ministerijos atstovo Kęstučio Jauniškio, „Gazprom“ sprendimas kreiptis į arbitražą juos stebina.

„Esame nustebę. Tokie žingsniai nepadeda palaikyti dialogo, kuris buvo užsimezgęs vasario 27 dienos susitikime su („Gazprom Export“ vadovu – lrt.lt) Aleksandru Medvedevu“, – Lietuvos radijui sakė jis.

Premjeras Andrius Kubilius po pirmadienio susitikimo sakė, kad pavyko susitarti su Rusijos koncernu, jog dujų sektoriaus pertvarką Lietuva įgyvendins iki 2014 metų pabaigos, o pokalbiai su „Gazprom“ yra geranoriški.

Vokietijos ir Rusijos koncernų valdomos „Lietuvos dujos“ pagal naują Gamtinių dujų įstatymą iki kovo pabaigos Kainų komisijai turi pateikti dujų perdavimo sistemos atskyrimo planą. Pagal jį dujų perdavimo verslas po kelerių metų turės atitekti naujam savininkui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder