Medžiotojai ir aplinkosaugininkai susikirto dėl bokštelio nacionaliniame parke

Medžiotojai ir aplinkosaugininkai susikirto dėl bokštelio nacionaliniame parke

Kuršių nerijos nacionaliniame parke – vėl konfliktas. Šį kartą – su medžiotojais. Pastarieji neskuba iškelti medžiotojų bokštelio iš Grobšto gamtinio rezervato. Abi konfliktuojančios pusės grasina teismais.

Praėjusių metų spalį pakeitus Kuršių nerijos nacionalinio parko ribų planą, prasiplėtė Grobšto gamtinio rezervato teritorija.

Į rezervatą, kuriame pirmenybė teikiama gamtai, pateko medžiotojų klubui „Girinis“ priklausantis stebėjimo bokštelis. Būtent dėl jo, kaip teigiama, pastatyto tuomečiam prezidentui Algirdui Brazauskui, ir kilo nesutarimai. Dar metų pradžioje parko direkcija paprašė medžiotojų klubo bokštelį išvežti. Tačiau šie neskuba.

Gamtosaugininkai baiminasi, kad šiuo statiniu, kuris – vos už kilometro nuo gausiai turistų lankomos Parnidžio kopos, medžiotojai ir toliau gali naudotis.

„Negalima jokia veikla, žmogaus buvimo rezervate negalima. Ir tokio statinio buvimas šioje vietoje grubiai pažeidžia saugomos teritorijos įstatymus ir nacionalinio parko nuostatus“, – teigė Kuršių nerijos nacionalinio parko Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Martinas Duobinis.

Medžiotojams už pažeidimus parko direkcija skyrė 50 litų baudą.

Klubo vadovas sako, kad bokštelis neišvežtas dėl šlapios miško dangos, ir prašė direkcijos išvežimo terminą pratęsti. Atsakymo esą nesulaukė ir baudos nemokės.

„Jeigu jie mus ruošėsi skirt baudą, tai turėjo patikrinimo aktą mums atsiųsti, kurio neatsiuntė. Į mūsų raštą, kad terminą pratęstų, irgi nereagavo, atsakymo mes negavome. Vadinasi, kol gausime atsakymą, tol terminas pratęstas“, – dėstė medžiotojų klubo „Girinis“ prezidentas Gintautas Ovidijus Baltranas.

Gamtosaugininkai baiminasi, kad medžiotojai neskubės iškelti ir dar vieno bokštelio. Išsiaiškinusi, kad šis bokštelis stovi poilsiautojams skirtame rekreaciniame miške, per kurį eina orientavimosi sporto trasa, dviračių takas, parko direkcija nebederina jo stovėjimo vietos.

„Baiminamės, kad nacionalinio parko lankytojai, taip pat Nidos lankytojai eidami, kad ir nebūtinai vasaros sezono metu, girdės aidint šūvius arba gali atsitikt kažkokių nelaimingų atsitikimų. Nes žinome, kad Neringos miškai, ypatingai šalia Nidos, labai intensyviai lankomi, ir nežinia, kuo tie visi šaudymai gali pasibaigti“, – teigė Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorius Tomas Tukačiauskas.

Dėl bokštelių medžiotojai žada bylinėtis teisme. Juose santykius ketina aiškintis ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder