Linas Karalius ir Aleksandras Sacharukas mandatus išlaikys bent iki lapkričio 11 dienos

Linas Karalius ir Aleksandras Sacharukas mandatus išlaikys bent iki lapkričio 11 dienos

Kitą savaitę, lapkričio 11 dieną, Seimas ketina svarstyti galimai šiurkščiai Konstituciją pažeidusių parlamentarų Lino Karaliaus ir Aleksandro Sacharuko mandatų panaikinimo klausimą.

Tai nutarta trečiadienį vykusiame nenumatytame Seimo plenariniame posėdyje, išklausius Seimo pirmininkės Irenos Degutienės pateiktą Konstitucinio Teismo (KT) išvadą dėl Seimo narių Lino Karaliaus ir Aleksandro Sacharuko veiksmų prieštaravimo Konstitucijai.

KT konstatavo, kad šie Seimo nariai galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką. KT nustatė, kad A. Sacharukas pasinaudojo L. Karaliaus Seimo nario pažymėjimu plenariniuose posėdžiuose ir sąmoningai balsavo už jį. L. Karalius buvo išvykęs į užsienio kelionę ir dėl to nedalyvavo be pateisinamos priežasties Seimo plenariniuose posėdžiuose.

Pasak I. Degutienės, Seimo statutas numato teisę asmeniui, kuriam taikoma apkalta, atsistatydinti.

A. Sacharukas, žurnalistų paklaustas, ar pasinaudos tokia galimybe, buvo nekalbus, pažymėdamas, kad turi tokią teisę. "Pranešiu, kai apsispręsiu...", - sakė jis.

Remiantis Konstitucijos 74 straipsniu, Seimo narius, šiurkščiai pažeidusius Konstituciją arba sulaužiusius priesaiką, taip pat paaiškėjus, jog padarytas nusikaltimas, Seimas gali pašalinti iš einamų pareigų ar panaikinti Seimo nario mandatą 3/5 visų narių balsų dauguma. Tai atliekama apkaltos proceso tvarka, kurią nustato Seimo statutas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder