Linas Balsys apie visuomenės apklausą: 65 proc. gyventojų nepritaria naujos atominės elektrinės statybai

Linas Balsys apie visuomenės apklausą: 65 proc. gyventojų nepritaria naujos atominės elektrinės statybai

Beveik du trečdaliai, tai yra apie 65 proc. Lietuvos gyventojų, nepritaria naujos atominės elektrinės statybai, griežtai tam pritaria tik apie 14 proc. gyventojų. Maždaug 63 proc. žmonių mano, kad nauja atominė elektrinė negali būti saugi, kad ji gali būti saugi, mano apie 19 proc. apklaustųjų.

Tokius duomenis trečiadienį spaudos konferencijoje Seime pateikė Žaliosios politikos instituto prezidentas Linas Balsys, komentuodamas šio instituto užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro "Vilmorus" atliktą reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą.

Pasak jo, beveik 81 proc. Lietuvos žmonių mano, kad naujos atominės elektrinės statyba padidins Lietuvos skolą, kad jos nepadidins mano tik 3 6 proc. apklaustųjų.

Žmonių buvo klausiama, ar jie sutiktų, kad radioaktyvios atliekos būtų laidojamos jų rajone.

"Gyventojai labai aiškiai pasisako. Čia net 91,5 proc. Lietuvos žmonių sako, kad nenorėtų ir nesutiktų, kad jų rajone būtų įrengtos panaudoto branduolinio kuro saugyklos. Tie, kurie nori "prastumti" atominę elektrinę, turėtų labai susimąstyti, nes jiems bus labai sunku įtikinti vietos bendruomenes, kuriame rajone tai bebūtų, ar Visagine, ar Žemaitijoje, Aukštaitijoje ar Dzūkijoje. Visur bus sutiktas žmonių pasipriešinimas, nes 91,5 proc. apklaustųjų nenori, kad tos atliekos būtų jų rajone kur nors laidojamos",- teigė L. Balsys.

Per apklausą taip pat buvo klausiama, ar gyventojai pritartų ar nepritartų, kad Vyriausybė vietoj investicijų į atominę elektrinę investuotų į biokuru kūrenamą elektrinę jų rajone, kuri gamintų elektrą ir šilumą.

"Apie 71 proc. žmonių norėtų, kad būtų pastatyta jų rajone biokuru kūrenama elektrinė, o ne investuojama į atominę elektrinę", - sakė Žaliosios politikos instituto prezidentas L. Balsys.

"Vilmorus" direktorius Vladas Gaidys pridūrė, kad tikrai šiuo metu visuomenėje dėl atominės elektrinės statybos dominuoja nuomonė "prieš".

"Žinoma, kad žmonės nėra ekspertai, jie skaičiavimų nežino, bet opinija yra tokia. Aš neabejoju, kad pagrindinis motyvas yra netgi ne saugumo klausimas, o ekonominis motyvas. Jeigu tai būtų naudinga Lietuvai, jeigu tai atpigintų šilumos, elektros kainą, manau, visai kitas būtų entuziazmas. Tačiau šiuo metu žmonės tuo netiki", - sakė V. Gaidys.

Jis taip pat pastebėjo, kad šitas klausimas yra ganėtinai politizuotas, nes išryškėja tendencija, kad opozicinių partijų rėmėjai yra griežtai prieš elektrinę, o Tėvynės sąjungos rėmėjai pasidalina maždaug perpus.

Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis mano, kad dėl naujos atominės elektrinės statybų reikėtų atsiklausti tautos per referendumą. "Akivaizdu, kad negalima neatsiklausius tautos statyti tokį objektą, kuris atsilieps ir ateinančioms kartoms. Todėl mūsų frakcija, jausdama visuomenės nuomonę, kurią patvirtino ir apklausa, pateikė Seimui siūlymą sušaukti referendumą dėl atominės elektrinės statybos", - sakė V. Žiemelis.

Jis tikisi, kad tai numatantis nutarimo projektas, kuriam Seimas yra pritaręs po pateikimo, sulauks paramos ir Seimo komitetuose.

Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa, kurioje buvo bandoma išsiaiškinti jų požiūrį į atominę energetiką, buvo atlikta šių metų gegužės 3-15 dienomis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder