Lietuviškas alus nugalėjo protokolą

Lietuviškas alus nugalėjo protokolą

Spalio 8-10 dienomis oficialaus vizito į Lietuvą atvykęs Danijos sosto įpėdinis princas Frederikas ir vėl parodė, kad nėra paklusnus protokolo vykdytojas.

Dailės akademijoje vykusiame Danijos šiuolaikinio meno parodos atidaryme jis paėmė bokalą „Švyturio Ekstra“ alaus ir užsikalbėjo gerokai ilgiau negu buvo numatyta. Princas „Švyturio“ alaus gurkštelėjo nė nespėjus Danijos ambasados atstovams liepti fotografams paslėpti fotoaparatus. Vėliau jis ragaudamas kitą Klaipėdos aludarių kūrinį - "Švyturio Baltijos" - bendravo su parodos svečiais net praėjus beveik pusvalandžiui po numatyto išvykimo laiko. Vaikštinėdamas tarp savo darbus pristatančių menininkų, princas jautėsi laisvai, lyg nebūtų nei protokolo, nei apsaugos.

„Nuoširdžiai apsidžiaugėme, kai į mus kreipėsi Danijos ambasada, prašydama padėti reprezentuoti Lietuvos aludarystę per renginius, kuriuose dalyvaus šios šalies princas Frederikas. Tačiau buvome įspėti, kad karališkasis protokolas labai griežtas ir šios vaišės bus skirtos priėmimo svečiams, bet ne pačiam princui, kuriam viešumoje draudžiama ragauti valgių bei gėrimų, jeigu tai nėra oficiali vakarienė. Tačiau jau patį pirmąjį vakarą Dailės akademijoje princas drąsiai priėjo prie „Švyturio Tradicinės kolekcijos“ stendo ir paprašė bokalo „Švyturio Baltijos“ alaus“, – pasakojo "Švyturio-Utenos alaus" vadovas Rolandas Viršilas.

„Švyturio Tradicinės kolekcijos“ eksponatai ne mažiau negu menas traukė ne tik princą, bet ir kitus parodos lankytojus.

„Turėjau galimybę Danijos sosto paveldėtojui papasakoti, kad lietuviai labai didžiuojasi savo aludaryste. Matėsi, kad princui alus patiko“, – sakė R. Viršilas.

Aludarių vadovo žodžius vėliau ir vėl patvirtino pats princas. Kitos dienos vakarą, per oficialų priėmimą Valdovų rūmuose su premjeru Algirdu Butkevičiumi, vienintelis gėrimas, kurį ragavo Danijos sosto įpėdinis, buvo "Švyturio Baltijos" alus.

Danijos karaliai seniai garsėja, kaip gero alaus vertintojai. Daugiau negu 100 metų dvarui alų tiekia Danijos „Carlsberg“ aludariai, valdantys ir UAB "Švyturys-Utenos" alus. 1847 m. Kopenhagoje pirklio ir verslininko Jacobo Christiano Jacobseno įkurta „Carlsberg“ alaus darykla karališkojo tiekėjo titulą gavo 1904 metais, kai pristatė „Carlsberg pilsener“ alų. Nuo tada šie danų aludariai ir žymi savo alų beveik nepakitusia etikete su Danijos karališkąja karūna.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder