Lietuviams teks užkalti tvartus

Lietuviams teks užkalti tvartus

Visais būdais stengiamasi Lietuvos kaimo žmogų išstumti, kad nieko nebeaugintų: suvilioti karklų auginimu vietoj grūdų nepavyko, suvilioti pinigais pasitraukiant iš aktyvios žemės ūkio veiklos nepavyko. Pyragu neįveikus lietuvių, užsimota sutramdyti norą dirbti botagu. Kiaulininkų atstovai siūlo uždrausti auginti kiaules asmeniniuose ūkiuose, nors afrikinio kiaulių maro epidemija kilo dideliame danų kompanijos „Idavang“ (labiau žinomos, kaip „Saerimner“) komplekse.

Kalti niekuo dėti lietuviai?

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas, itin aktyviai ginantis stambiųjų kiaulininkų interesus, jau pasiūlė mūsų šaliai pasekti Ispanijos pavyzdžiu, kad smulkiuose ūkiuose būtų atsisakyta auginti kiaules.

Viskas būtų daroma civilizuotai - tiek daugiatūkstantinės fermos versle, tiek kaimo bobutės tvartelyje būtų taikomi tie patys biosaugos reikalavimai: statyti aukštą tvorą aplink kūtę ir akylai saugoti nuo pašalinių, prieš einant kiaulių šerti maudytis duše, apsirengti švarutėliais drabužiais, pamiršti jovalą, o duoti tik subalansuotą maistą... Patvirtinus tokius reikalavimus Lietuvos kaimui, neliks mažam ūkyje nė vienos kiaulės.

Pats kiaulių augintojų asociacijos vadovas pripažįsta - tokios priemonės daugelį smulkių ūkelių sunaikintų. Žmonės finansiškai negalės sau leisti tokių biosaugos priemonių. Tačiau, pasak A.Baravyko, toks tikslas ir būtų.

„Juk jeigu keliu važiuoja automobilis ir dviratininkas, tai nesvarbu, kad dviratininkas mažas, jis vis tiek turi laikytis tų pačių eismo taisyklių“, - porino A.Baravykas.

Paklaustas, kodėl toks paradoksalus pasiūlymas gimė, kai afrikinio kiaulių maro virusų atsirado didžiuliame komplekse, o ne smulkiame ūkelyje, A.Baravykas teigė, kad iš dangaus užkratas nenukrito: „Aišku, paradoksaliai skamba, nes virusų atsirado stambioje fermoje. Bet jų pateko iš kažkokio šaltinio. Galimi tik du būdai: arba šernas, arba labai smulkus ūkis, kuris paslepia šią problemą.“

Jis neigė, kad kiaulės galėjo užsikrėsti per pašarus. Esą fermos savininkai jau išsiaiškino, kad liga prasidėjo viename garde, o perskirsčius riestasnukes, užkratas pasklido po daugiau tvartų.

Bus danų kiaulidė

A.Baravykas siūlė pažiūrėti į Ispaniją, kuri 20 metų kovojo su afrikiniu kiaulių maru. Tačiau toje šalyje 30 proc. gyventojų neranda darbo. Kiaulininkų vadovas neigė, kad tai susiję reiškiniai.

„Nedarbo priežastys ten yra daugiau globalios, nemanau, kad tiesiogiai susijusios su kiaulininkyste. Be to, žmogui kiaulę išauginti kainuoja daug daugiau nei išauginti fermoje. Žmogus išleidžia apie 700 litų, kol užaugina, o fermoje užtenka 400 litų. Vienas darbuotojas gali prižiūrėti 2 tūkst. kiaulių, o žmogui auginant tą kiaulę yra nemokamas darbas. Tai čia apie įdarbinimą nereikia kalbėti“, - gynėsi A.Baravykas.

Paklaustas, ar taip bus siekiama Lietuvą paversti danų kiaulidžių kolonija, kiaulininkų gynėjas atkirto, kad žmonės dėl to būtų tik laimingesni.

„Danijoje pagal laimės indeksą gyvena laimingiausi žmonės. Jie per metus išaugina 20 mln. kiaulių, bet pagal visas kalbas žmonės turėtų būti nelaimingiausi, nes gyvena negerom sąlygom, smarvėje ir panašiai. Anaiptol. Kiaulių fermos nuo jūros stovi 500 metrų, nuo mokyklos 100 metrų - ir nieko. Ir jie gyvena, o mes sakome, kad jie bepročiai. Bet jie visiškai įdarbinę savo žemės ūkio plotus, mėšlo jie netraktuoja kaip teršalo“, - įtikinėjo kiaulių augintojų asociacijos vadovas.

A.Baravykas siūlė susitaikyti su tuo, kad bus sunaikinti smulkūs ūkiai.

„Daug kas keista šiame pasaulyje. Keista, kad terorizmas atsirado, kad per internetą gali kalbėtis su Amerikoje gyvenančiais giminaičiais, tai bus keista ir kiaulių atsisakyti. Tačiau viskas šiame globaliame pasaulyje keičiasi ir visi su tuo susitaiko“, - įtikinėjo A.Baravykas.

Didžiausia nesąmonė

Tokiomis idėjomis neliko sužavėti nei kaimo gyventojai, kuriems viena kita kiaulaitė yra pragyvenimo šaltinis ir pagrindinis maistas, nei smulkiųjų ūkininkų atstovai. Šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas Vidas Juodsnukis griežtai nukirto, kad tokios nesąmonės dar nebuvo girdėjęs, ir teigė bandysiantis kalbėtis su pačiu A.Baravyku.

„Čia jau jis nusikalbėjo visiškai. Tuose smulkiuose ūkeliuose nebuvo aptikta jokio užkrato, o dabar nori sunaikinti Lietuvos nacionalinį gyvulį. Juk lietuviui lašiniai, kiauliena yra viskas. Šitą dalyką artimiausiu metu svarstysime Žemės ūkio rūmuose ir būtinai akcentuosime, kad negalima leisti tokių idėjų net kelti“, - piktinosi V.Juodsnukis.

Jis teigė, kad valstybė patiria žymiai didesnius nuostolius ir praranda daugiau laiko lokalizuodama didelį kiaulių ūkį nei mažą: „Jeigu tas maras net ir atsirastų ūkininko tvarte, gi jį daug lengviau lokalizuoti nei didžiulėse fermose. Tenka važinėti pas ūkininkus ir visi vieningai kalba, kad be kiaulių neįsivaizduoja gyvenimo. Žmonės eilėse stovi, laukia, kada koks ūkininkas pasipjaus kiaulikę ir galės nusipirkti normalių lašinių. Tai ką mes išnaikinti norime? Išeitų pataikavimas danų kiaulėms, tegu jie sėdi ten mėšle ir nesiveržia teršti Lietuvos. Jau ir taip pridirbo.“

Albertas SINEVIČIUS, buvęs prekybos ministras:

Ne pirmas ir ne paskutinis kartas, kai tokie įvykiai vyksta. Kalbu apie gyvulių ligas apskritai. O dabar visi vadovai taip sutrikę. Nė vienas iš tų kovotojų tų bacilų negaudė, tik pakalbėti gudrūs. Per visas radijas, spaudą ir televiziją. Man labai įdomu, kodėl viešai jų zootechnikas nekomentavo.

Ieško dabar kažkokių sąmokslo teorijų, kad kažkas neva specialiai atėjo ir užkrėtė tą kompleksą. O kaip ant delno aišku, kad per prastus pašarus jie prisižaidė. Jie turbūt patys nežino, iš kur pašarus gavo. Gal atėjo iš Baltarusijos, gal iš Pietų Afrikos. Gal net ne pašarus, galbūt priedėlius, premiksus kokius pirko. O tuose pašaruose tie patys kritę gyvuliai sumalti į miltus. Ir nežinai žmogus, kuo šeri.

Seniai iškreiptas dalykas yra su šernais, siūlo statyti tvoras, kaip kokią Kinijos didžiąją sieną. Dabar tiek pinigų išleista, atskiras zonas darė, džiaugėsi ir viskas dėl vieno užsikrėtusio šerno. Tai Dzūkijoj visas kiaules išpjovė, bet maras atėjo ne ten, o į Ignalinos pusę. Ir dabar jie sako, kad ir ten visas reikia išpjaut. Čia tas pats, kas įsipjovus į pirštą - visą ranką nupjaut. Neva greičiau išgis.

Užuot lokaliai sustabdę židinį, žada atakuoti žmones, kurių proseneliai ir dar keliolika kartų tuos paršiukus augino, sau ramiausiai iš to ir gyveno. Labai lengva taip strateguoti viską naikinant. O danams nusispjaut, jie vėl 20 tūkst. paršų nupirks ir į Lietuvą atveš.

O kiaulieną tai valgo mūsų užaugintą, pas mus atveža išvis prastos kokybės mėsą.

Galų gale žmogui tuoj uždraus bulves, agurkus auginti. Pripasakos, kad neapsimoka, kad pesticidų nededant ligos plinta. Uždraus eksportuot ir sunaikins viską. Pristatys kompleksų ir sėdėsim visi smarvėj.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder