Lietuviai save saugo, lenkai - ne

Lietuviai save saugo, lenkai - ne

Norėdami šiek tiek sutaupyti ir pirkdami lenkiškus maisto produktus, Lietuvos piliečiai savo noru rizikuoja net vaikų sveikata.

Lenkijos maisto gamintojams nepakako vieno skandalo, kai paaiškėjo, kad į dešras buvo dedama techninė druska, naudojama keliams barstyti.

Saldumynus gaminančios Lenkijos firmos „Magnolija“ konditerijos gaminiuose prieš porą savaičių aptikus žiurkių nuodų, lenkai ėmė teisintis, kad jų dozės galėjo būti tik labai mažos, tad esą nepavojingos žmogaus sveikatai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo papildomos informacijos iš Europos Komisijos dėl bendrovės „Magnolija Sp.Z.o.o.“ galimai nesaugių konditerijos gaminių, apie kuriuos buvo paskelbta Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

Veterinarijos inspektoriai patikrino pieno miltelių gamybos įmonę Lenkijos Zavercio miestelyje. Nustatyta, kad pieno miltelius buvo galima užteršti pripilant ir užrišant jų maišus. Todėl manoma, kad pieno milteliai žiurkių nuodais galėjo būti užteršti dėl darbuotojų kaltės.

Per patikrinimą nustatyta, kad šioje pieno miltelių įmonėje praėjusių metų liepą buvo atliekami graužikų naikinimo darbai. Kenkėjai buvo naikinami preparatu „Toxan Granulat“, kuris priklauso biocidų kategorijai.

Pagal Lenkijos teisės aktus šis preparatas esą gali būti nuodingas žmogaus sveikatai tik jei naudojamas dideliais kiekiais.

Tačiau VMVT direktorius Jonas Milius vakar „Respubliką“ informavo, kad išties iki šiol net nėra tiksliai žinoma, kiek į Lietuvos prekyvietes patekusiuose lenkiškų saldumynų gamintojo produktuose buvo žiurkių nuodų.

„Magnolijos“ produktų mėginius mes tiriame savo laboratorijoje, išsiuntėme ir į laboratorijas Vokietijoje bei Švedijoje, tad tikslaus atsakymo apie žiurkių ar kitokių nuodų kiekius pieno milteliuose net nežinome, - sakė J. Milius. - Kai kalbama apie nuodus, negalima sakyti, kad jų gali būti maiste, nes nuodai pavojingi tik dideliais kiekiais. Net ir nustačius labai mažus kiekius, dozes su daug nulių po kablelio, jau yra blogai, nes kai nuodai patenka į žmogaus organizmą, jie juk kaupiasi, tad viskas gali baigtis tragedija“.

J. Milius taip pat perspėjo Lietuvos gyventojus, kad jie kiekvieną kartą rizikuoja savo sveikata siekdami sutaupyti truputį pinigų ir pirkdami nelegaliose prekyvietėse ar net vykdami apsipirkti į Lenkiją, kur dėl mažesnės kainos gali nusipirkti ir užnuodyto maisto.

„Juk vis dėlto pasitvirtino faktas, kad lenkiška druska tikrai buvo su keliams barstyti naudojama druska, nors lenkai ir sako, kad magistrales jie barsto maistine druska, - teigė J.Milius. - Visa laimė, kad tie produktai tuomet oficialiai nepateko į Lietuvą, bet vykstantys pas kaimynus pigiau apsipirkti lietuviai tokios dešros tikrai galėjo paragauti“.

VMVT direktorių J. Milių taip pat stebina ir faktas, kad Lenkijos maisto gamintojai graužikus nuodija savo įmonių viduje, kai Lietuvoje tai draudžiama, o žiurkės ar pelės apskritai negali patekti į steriliai švarius cechus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder