Lietuva skirs finansinę paramą Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms 2015 metais

Lietuva skirs finansinę paramą Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms 2015 metais

Vyriausybė pasitarime pritarė Užsienio reikalų ministerijos pasiūlymui planuoti finansinę paramą Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms 2015 metais.

NATO ir JAV, siekdamos konsoliduoti Afganistane pasiektą pažangą saugumo srityje, ragina valstybes partneres neatidėliotinai suplanuoti ir patvirtinti finansinę paramą Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms  (Afghan National Security Forces, ANSF), kuri būtų teikiama nuo 2015 m. pradžios, kai bus užbaigtas atsakomybės už šalies saugumą perdavimo afganams procesas ir iš Afganistano bus pasitraukę NATO ir kitų valstybių kariai.

NATO šalys ir valstybės partnerės, dalyvaujančios Afganistano atkūrimo procese, skirs numatyto dydžio lėšas ANSF išlaikyti. Šalys apie galimą finansinę paramą ANSF tarsis NATO užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrų susitikime Briuselyje balandžio 18-19 d.

Planuojama, kad suteiktos lėšos bus administruojamos per atitinkamus fondus (trust funds). Tarptautinė bendruomenė skirs ypač didelį dėmesį, kad jie funkcionuotų efektyviai ir skaidriai.

Prašymas finansuoti ANSF remiasi svarbiais tarptautiniais sprendimais. 2010 m. NATO valstybių ir vyriausybių atstovai Lisabonoje kartu su Afganistanu nusprendė iki 2014 m. pabaigos laipsniškai perduoti atsakomybę už saugumą Afganistano kariuomenei ir policijai ir skirti daugiau išteklių jų mokymui bei aprūpinimui. 2011 m. gruodžio mėnesį Bonos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir Lietuvos atstovai, 90 valstybių ir 15 tarptautinių organizacijų patvirtino pasiryžimą teikti paramą Afganistanui įvairiose srityse, taip pat remti ANSF.

Lietuvos sprendimas atsiliepti į partnerių kvietimą skirti paramą Afganistano pajėgoms grindžiamas ir solidarumo principu, kuriuo remiantis NATO narės vykdo Baltijos valstybių oro erdvės apsaugą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder