Lietuva ragina Europą nepirkti nesaugių branduolinių jėgainių elektros

Lietuva ragina Europą nepirkti nesaugių branduolinių jėgainių elektros

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, dalyvaujanti Briuselyje vykstančioje Europos vadovų taryboje, ketvirtadienį Lietuvos vardu kvietė Europos šalis stiprinti branduolinę saugą ir ragino nepirkti nesaugių atominių jėgainių elektros.

"Europoje taip pat yra daug senų jėgainių, kurioms būtina kokybės ir saugumo patikra. Aš, Lietuvos vardu, šioje taryboje reikalauju ir kviečiu kitas šalis palaikyti mūsų iniciatyvą sustiprinti europinį atominės energetikos saugumą, panaudojant visas tarptautines organizacijas ir ES vidaus institucijas. Taip pat kviečiu kitas ES šalis prisijungti prie Lietuvos iniciatyvos nepirkti elektros energijos iš tų jėgainių, kurios neužtikrina aukščiausių saugumo standartų", - Prezidentūros pranešime cituojama Lietuvos vadovė.

Pasak Prezidentės D. Grybauskaitės, Europos vadovų taryba labai rimtai žiūri į branduolinės saugos klausimus pasaulyje po rimtų incidentų Japonijos jėgainėse.

Dvi dienas Briuselyje vyksiančioje Europos vadovų taryboje ES šalių narių vadovai aptaria atominės energetikos situaciją ES ir pasaulyje, taip pat - saugumo ir stabilumo užtikrinimą Šiaurės Afrikos regione dėl konflikto Libijoje, svarsto priemones ES ūkio atsigavimui užtikrinti ir konkurencingumui skatinti.

Lietuvos Prezidentės teigimu, Europos konkurencingumo paktas yra priemonių ir dokumentų rinkinys, nuo kurių priklausys, kaip greitai Europa sugebės atsistoti ant kojų po sunkios ekonominės krizės. Pasak šalies vadovės, Lietuvai naudinga prie šio pakto prisijungti, nes šalyje jau ir dabar vykdoma daugelis šiame dokumente numatytų priemonių atsakingai fiskalinei politikai palaikyti.

Libijos klausimu, pasak Lietuvos vadovės, laukiama intensyvių diskusijų. Prezidentės teigimu, Lietuvai, kaip ir kitoms ES šalims, svarbus Šiaurės Afrikos regiono stabilumas, nes nuo jo priklauso pasaulinės energetikos išteklių kainos, tai turi tiesioginės įtakos ir Lietuvos ekonomikai bei jos atsigavimo tempams.

Penktadienį ES lyderiai svarstys ir tvirtins susitikimo diskusijų išvadas. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder