Lietuva įteikė notą Baltarusijai dėl incidento Astravo AE

Lietuva įteikė notą Baltarusijai dėl incidento Astravo AE

Užsienio reikalų ministerija išsikvietė Baltarusijos laikinąją reikalų patikėtinę Liudmilą Tatarinovič, kuriai buvo įteikta nota su prašymu pateikti informaciją dėl pastarojo incidento statomoje Astravo atominėje elektrinėje.

„Šių diplomatinių veiksmų imtasi po to, kai Baltarusijos žiniasklaida paskelbė informaciją apie liepos 10 d. Astravo AE įvykusį incidentą, kurio metu galimai buvo pažeistas atominio reaktoriaus korpusas. Lietuva traktuoja šitą incidentą kaip ypač pavojingą ir galintį turėti negrįžtamų neigiamų pasekmių statomos AE saugai", - rašoma URM išplatintame pranešime.

Notoje prašoma ne tik pateikti informaciją, bet ir kuo skubiau atlikti įvykio tyrimą ir su jo rezultatais supažindinti Lietuvą, užsienio valstybes bei Tarptautinę atominės energetikos agentūrą (TATENA). Taip pat siūloma suformuoti tarptautinių ekspertų komandą, kuri išanalizuotų šio tyrimo rezultatus ir pateiktų rekomendacijas.

„Notoje taip pat išreiškiamas Lietuvos susirūpinimas dėl Astravo AE projekto skaidrumo ir saugos kultūros trūkumo bei neatitikties tarptautiniams branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartams, nepakankamo Baltarusijos branduolinės saugos reguliatoriaus ir statybos generalinio rangovo vaidmens užtikrinant statybos darbų saugą", - skelbia URM.

Trys ministerijos - Užsienio reikalų, Energetikos ir Aplinkos - taip pat išsiuntė bendrą laišką Europos Komisijos pirmininko pavaduotojui Marošui Šefčovičiui ir energetikos komisarui Migeliui Ariasui Kanetei, informuodami apie incidentą bei prašydami aktyvaus ES įsitraukimo sprendžiant visam regionui svarbų branduolinės saugos klausimą. Užsienio reikalų ministras taip pat laišku kreipėsi į TATENA generalinį sekretorių Jukiją Amaną, pabrėždamas svarbų šios organizacijos vaidmenį užtikrinant branduolinę saugą Baltarusijos įgyvendinamame AE projekte bei prašydamas TATENA prisidėti tiriant įvykusius incidentus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder