Lietuva gavo "Gazprom" atsakymą

Lietuva gavo "Gazprom" atsakymą

Spalio 16 d. Energetikos ministerija gavo „Gazpom" laišką, kuriame Lietuva kviečiama tęsti dialogą, aptariant Lietuvos pateiktus pasiūlymus, ir suderinti abiejų pusių pozicijas bei galimus tolesnius žingsnius.

Paskutinius pasiūlymus Vyriausybė "Gazprom" išsiuntė rugsėjo 25 dieną.

Šiuo metu "Gazprom" dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų. Skaičiuojama, kad jei pavyktų susitarti dėl 20 proc. nuolaidos, Lietuva per metus sutaupytų apie 330 mln. JAV dolerių. Lietuva kasmet už rusiškas dujas sumokėdavo apie 2 mlrd. litų.

Penktadienį Sankt-Peterburge susitiks energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius ir "Gazprom” valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius tikėjosi derybas su "Gazprom" baigti iki šio mėnesio vidurio.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad "Gazprom" pateikto pasiūlymo apskritai negalima vadinti derybomis. Šalies vadovės teigimu, "Gazprom" pažadai sumažinti dujų kainas Lietuvai yra pavėluoti. Taip šalies vadovė įvertino rugsėjo 6 d. įvykusį "Gazprom" kompanijos vadovo Aleksejaus Milerio vizitą Lietuvoje ir pažadus sumažinti dujų kainas Lietuvai su tam tikromis sąlygomis. D. Grybauskaitė sakė, kad Lietuva Rusijos dujų milžinui moka ne rinkos, o politinių aspektų padiktuotą kainą.

Spalio pradžioje Lietuvoje viešėjęs už konkurenciją atsakingas Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Choakinas Almunija (Joaquin Almunia) sakė tikįs, kad jau netrukus bus baigtas Europos Komisijos (EK) tyrimas dėl "Gazprom" naudojimosi dominuojama padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, taip pažeidžiant antimonopolines Europos Sąjungos (ES) taisykles. Tačiau konkrečios datos, kada tyrimas bus baigtas, Ch. Almunija vis dėlto neįvardijo, nors buvo pasirodžiusi informacija, kad tyrimą planuojama baigti iki metų galo.

Ch. Almunija išreiškė paramą Lietuvai, siekiančiai mažesnių kainų iš Rusijos dujų koncerno "Gazprom".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder