Lietuva - tarp aktyviausiai su prekyba žmonėmis kovojančių valstybių

Lietuva - tarp aktyviausiai su prekyba žmonėmis kovojančių valstybių

JAV valstybės departamentas paskelbė jau dvyliktą tarptautinę ataskaitą apie įvairių pasaulio valstybių pastangas kovojant su prekyba žmonėmis. Joje Lietuva priskirta labiausiai pažengusių valstybių grupei.

Ataskaitoje, kurią antradienį pristatė JAV valstybės sekretorė Hilari Klinton (Hillary Clinton), pažymima, kad 2011 m. Lietuvos Vyriausybė identifikavo dvigubai daugiau prekybos žmonėmis aukų, pradėjo tris kartus daugiau tyrimų ir užtikrino, kad prekeiviams žmonėmis būtų skirtos laisvės atėmimo bausmės.

2011 m. Lietuvos institucijos inicijavo 21 prekybos žmonėmis nusikaltimo tyrimą, pradėjo 37 prekeivių žmonėmis baudžiamąjį persekiojimą. Praėjusiais metais laisvės atėmimo bausmėmis nuteista 17 prekeivių žmonėmis. Per ataskaitinį laikotarpį Lietuva bendradarbiavo su įvairiomis šalimis tiriant 6 tarptautinius prekybos žmonėmis nusikaltimus.

Ataskaitoje JAV valstybės departamentas taip pat pateikia rekomendacijas, kaip stiprinti pastangas kovojant su prekyba žmonėmis. Lietuvai rekomenduojama numatyti baudžiamąją atsakomybę už prekybą žmonėmis priverstiniam elgetavimui ir nusikalstamam elgesiui, tobulinti nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis identifikavimo sistemą, aktyviau tirti prekybos žmonėmis nusikaltimus ir traukti baudžiamojon atsakomybėn už šiuos nusikaltimus.

Vidaus reikalų ministro Artūro Meliano iniciatyva sudaryta darbo grupė, kuri peržiūrės nacionalinę ir tarptautinę praktiką, susijusią su prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės organizavimu bei koordinavimu, ir teiks siūlymus, kaip tobulinti Lietuvoje pagal pakopinį principą veikiančią prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės koordinavimo sistemą.

Dar praėjusių metų gruodį Vidaus reikalų ministerija Vyriausybei pateikė Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriose išplečiama prekybos žmonėmis sąvoka - tokio pobūdžio nusikaltimu pasiūlyta laikyti bet kokį asmens išnaudojimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder