Kristina Brazauskienė apskundė teismo sprendimą ją iškeldinti iš Turniškių

Kristina Brazauskienė apskundė teismo sprendimą ją iškeldinti iš Turniškių

Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė apskundė Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą, kuriuo ji iškeldinama iš rezidencijos Turniškėse.

Teismo atstovė Rūta Trimailovienė Eltai patvirtino, kad skundas gautas pirmadienį. Pirmadienis buvo paskutinė diena pateikti skundą. Teismas per tris dienas nuspręs, ar priimti skundą nagrinėti.

K. Brazauskienės advokatas Alvydas Kraujelis nuo komentarų susilaikė.

ELTA primena, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas prieš mėnesį, gegužės 13-ąją, paskelbė, kad K. Brazauskienė privalo išsikelti iš rezidencijos Turniškėse, ir visiškai patenkino Prezidento kanceliarijos ieškinį.

Tiesa, teismas nenurodė, per kiek laiko garsioji našlė privalės palikti Turniškes, tačiau kol vyks teisminiai ginčai, ji rezidencijoje galės gyventi.

Pagrindinis teismo argumentas - teismas nustatė, kad panaudos sutartis buvo sudaryta 5 metų laikotarpiui, kuris pernai spalį baigėsi, todėl nebeliko teisinio pagrindo K. Brazauskienei toliau naudotis patalpomis. Nebelikus teisinio pagrindo, moteris patalpas privalo grąžinti Prezidento kanceliarijai. Teismo neįtikino ir K. Brazauskienės argumentas, kad ji negali išsikraustyti dėl saugomos asmeninės šalies vadovo kolekcijos.

Tuomet K. Brazauskienės advokatas K. Kraujelis neatmetė, kad ši byla gali keliauti iki Aukščiausiojo Teismo, nes nėra suformuota tokios praktikos, nėra bylų dėl Prezidento įstatymo 23 straipsnio įgyvendinimo.

Į teismą Prezidento kanceliarija po kelių pakartotinių įspėjimų dėl K. Brazauskienės iškeldinimo iš neteisėtai užimamų gyvenamųjų patalpų Turniškėse kreipėsi pernai spalio pabaigoje. Iki teismo sprendimo įsiteisėjimo Vadovybės apsaugos departamentas K. Brazauskienei yra išdavęs laikiną leidimą patekti į valstybei priklausančias patalpas Turniškėse.

Prezidento kanceliarija nurodė, kad "K. Brazauskienė valstybei priklausančias patalpas buvo įsipareigojusi grąžinti pasibaigus terminuotai būsto panaudos sutarčiai iki praėjusių metų spalio 12 dienos. Tačiau nei po sutarties pasibaigimo, nei per papildomai gera valia nustatytą terminą K. Brazauskienė negrąžino jai perduoto turto".

K. Brazauskienė teismo prašė leisti jai ilgiau gyventi rezidencijoje Turniškėse Vilniuje - bent iki 2020-ųjų. K. Brazauskienė teismo prašė nustatyti 10 metų panaudos sutarties terminą nuo panaudos sutarties sudarymo. Esą toks reikalavimas būtų kaip kompromisinis, siekiant K. Brazauskienei įgyti teisinį apibrėžtumą. Taip pat kaip argumentą garsioji našlė nurodė Turniškėse laikomą asmeninę A. M. Brazausko kolekciją.

Mirusio Prezidento našlei Vyriausybė buvo suradusi butą L. Sapiegos gatvėje Vilniuje, kur našlė galėtų išsikraustyti, tačiau ji šio būsto atsisakė.

Tiesa, K. Brazauskienė Turniškėse galės gyventi, kol įsiteisės teismo sprendimas, kuris dar galės būti skundžiamas.

Pernai spalio 12 d. baigė galioti sutartis, kuri buvusio Prezidento A. M. Brazausko našlei K. Brazauskienei suteikė teisę gyventi rezidencijoje Turniškėse.

Vyriausybė jau yra netenkinusi K. Brazauskienės prašymo pratęsti panaudos sutartį 10 metų arba, negalint to padaryti, suteikti "analogiškos kokybės ir tų pačių parametrų patalpas".

K. Brazauskienei Vyriausybė leido gyventi Turniškėse 2010 m.

Konstitucinis Teismas yra pasisakęs dėl Prezidento našlės rentos. Savo ruožtu Seimas yra atmetęs siūlymą iš Prezidento įstatymo išbraukti nuostatą, kuri mirusio Prezidento sutuoktiniui garantuoja rezidenciją.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad Lietuva turėtų atsisakyti "nomenklatūrinių privilegijų" Prezidentų šeimos nariams, ir pabrėžusi, kad esanti apsisprendusi nelikti gyventi Turniškėse, pasibaigus Prezidentės kadencijai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder