Kreipsis į Generalinę prokuratūrą dėl informacijos apie Joną Milių

Kreipsis į Generalinę prokuratūrą dėl informacijos apie Joną Milių

Vyriausybė kreipsis į Generalinę prokuratūrą prašydama papildomos informacijos dėl Jono Miliaus ir tada priims sprendimą dėl galimybės jam toliau eiti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo pareigas. Jis pats, pasak žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės, trauktis neketina, nes yra įsitikinęs, kad jokių pažeidimų nepadarė.

"Mes priėmėme sprendimą kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši pateiktų papildomos informacijos, kuri leistų Vyriausybei svarstyti klausimą dėl galimo nušalinimo nuo einamų pareigų", - sakė Premjeras Algirdas Butkevičius po susitikimo su žemės ūkio ministre, per kurį buvo aptartas J. Miliaus galimybių toliau eiti pareigas klausimas.

Pasak Ministro Pirmininko, šiuo metu Vyriausybė turi per mažai informacijos tam, kad galėtų į posėdį įtraukti klausimą dėl VMVT vadovo.

"Teisininkai pažymi, kad VMVT vadovo J. Miliaus atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas nėra pakankamas teisinis pagrindas, dėl kurio ministrų kabinetas galėtų atleisti iš pareigų dabartinį įstaigos vadovą. Vyriausybės įstatymo 29 str. ir Darbo kodekso 123 str. 2 d. teigiama, kad vadovą būtų galima nušalinti nuo pareigų tik tokiu atveju, kai įsiteisėja teismo nuosprendis už padarytą nusikaltimą arba to prašo prokuroras", - teigė A. Butkevičius.

Pasak Vyriausybės vadovo, istorija, kurioje atsidūrė ir VMVT vadovo pavardė, sukėlė reakciją tarptautinėje erdvėje.

"Ši tarnyba turėjo stiprų pasitikėjimą tarptautiniu lygiu ir todėl dabar galime džiaugtis 170 valstybių, į kurias turime galimybę eksportuoti maisto produktus, todėl aš manau, kad būtent šiuo atžvilgiu mums irgi yra padaryta nemažai pirminės emocinės žalos", - sakė A. Butkevičius.

Apie skandalą rašo spauda Kinijoje, kurios rinką ką tik atsidarė mūsų šalies pieno produktams. Istorija susilaukė dėmesio Suomijos spaudoje, į Lietuvos diplomatus kreipėsi Jungtinės Karalystės ambasadorius prašydamas paaiškinti situaciją, teigė žemės ūkio ministrė.

"Aš manau, kad tokios istorijos nepraeina be pasekmių. Tačiau ką aš ir minėjau, ir jau ne kartą, yra tai, kad mes pasitikime savo maisto saugos ir kokybės užtikrinimo sistema ir pradedamos reikšti abejonės kenkia visam mūsų eksportui", - sakė V. Baltraitienė.

Pats Premjeras su J. Miliumi tiesiogiai šiomis dienomis nekalbėjo, nes jis nekelia telefono ragelio.

"Aš jam keletą kartų skambinau, negalėjau su juo susisiekti, ir tikiuosi, kad man pavyks su juo susisiekti kažkurią dieną (...) ir tikrai noriu pasikalbėti akis į akį, nes noriu iš jo išgirsti tam tikrus argumentus", - sakė A. Butkevičius.

Premjeras sakė paskutinį kartą su J. Miliumi kalbėjęs telefonu kitą dieną po kratų, kai paskambinęs žemės ūkio ministrei rado J. Milių V. Baltraitienės kabinete, tačiau tada VMVT vadovas Premjerui teigė komentuoti apklausos metu pasakytų dalykų negalįs.

Premjero nuomone J. Milius galėtų rinktis du kelius - atstatydinti arba sustabdyti savo veiklą, kol vyksta teismo tyrimas.

Jam atsistatydinti siūlančios žemės ūkio ministrės J. Milius nevengia. V. Baltraitienė patikino paskutinį kartą su juo kalbėjusi pirmadienį vakare per susitikimą Žemės ūkio ministerijoje.

"Jis nesiruošia atsistatydinti, nes yra įsitikinęs, kad yra teisus ir jokių pažeidimų nepadarė. Dabar jam yra atostogos iki 23 dienos. (...) Aš pati jau pirmadienį kreipiausi į prokuratūrą, kad pateiktų paaiškinimus, ar ponas J. Milius gali eiti pareigas, ar jį reikia nušalinti. Kai gausime tą informaciją, (...) tada ir bus toliau sprendžiama, ką daryti. Nors ponas Milius išreiškė pageidavimą, kad jis norėtų visas atostogas pasiimti, nesikišti visiškai į darbą, tai būtų kaip ir savotiškas nušalinimas, jeigu prokuratūra dėl to nesikreips į teismą", - sakė V. Baltraitienė.

J. Milius turi sukaupęs 100 dienų atostogų. Pasak ministrės, jeigu Generalinė prokuratūra pareikš, kad nėra būtinybės jo nušalinti, mes spręsime dėl atostogų suteikimo ilgesniam laikui.

Ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu atliekantys prokurorai, atsižvelgdami į tai, kad VMVT vadovas J. Milius atostogauja, mano, kad šiuo metu netikslinga spręsti klausimo dėl jo nušalinimo nuo pareigų. Sprendimus dėl J. Miliaus tinkamumo toliau eiti pareigas turės priimti Vyriausybė - VMVT vadovas skiriamas ir atleidžiamas Vyriausybės nutarimu.

ELTA primena, kad J. Miliui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, jam skirta kardomoji priemonė - pasižadėjimas neišvykti iš šalies. Į teisėsaugos akiratį taip pat pateko ir Seimo narys "tvarkietis" Petras Gražulis, kurį prokurorai apklausė kaip specialųjį liudytoją dėl prekybos poveikiu ir dokumentų klastojimo, tačiau šis atsisakė duoti parodymus.

Kratos ir poėmiai buvo atliekami ne tik pas J. Milių bei P. Gražulį, bet ir šaldytus maisto produktus gaminančioje įmonėje "Judex". VMVT penktadienį pranešė, kad gavus iš teisėsaugos informacijos apie "Judex" produkcijoje nustatytą taršą - salmonelių ir ešerichijų bakterijas - įmonės veikla yra laikinai stabdoma.

Įmonėje "Judex" dirba nemažai P. Gražulio artimųjų, tačiau pats politikas šios bendrovės akcijų neturi.

Pasak žemės ūkio ministrės, "Judex" įmonė per pastaruosius du metus buvo tikrinama 13 kartų, šiemet - penkis kartus, nors įprastai įmonėms yra taikomas tik vienas planinis patikrinimas per metus, o padidintos rizikos įmonėms - du planiniai patikrinimai.

"Kažkokių didesnių pažeidimų nebuvo, daugiausiai buvo higieniniai pažeidimai", - sakė V. Baltraitienė.

Ministrė patikino duomenų apie ikiteisminio tyrimo duomenis ir įtarimus neturi.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder