Kova su rūkymu reikalauja vis naujų ginklų

Kova su rūkymu reikalauja vis naujų ginklų

uri būti parengta nacionalinė kovos su alkoholio vartojimu ir rūkymu programa, - tokį susirūpinimą išreiškė šalies premjeras Algirdas Butkevičius, o sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis tikina, kad cigarečių pakeliai privalo nustoti traukti akį ir atrodyti nepatraukliai.

Rūkaliai kainuoja visuomenei

Ministras pirmininkas teigė nepalaikantis Ūkio ir Finansų ministerijų, kurios yra suinteresuotos didesnėmis pajamomis iš alkoholio ir tabako akcizų.

ES Tabako produktų direktyvos pataisų tikslas - apriboti cigarečių pakelių patrauklumą ir reklamą ant jų. Pagal naująją direktyvą, ant cigarečių pakelių vietoj logotipų, spalvų bei reklamos elementų atsirastų didesni paveiksliukai su perspėjimais dėl rūkymo žalos sveikatai, jie užimtų 75 proc. pakelio paviršiaus. Vieninteliai naujosios direktyvos įvedimo oponentai yra pačios tabako kompanijos bei jų sąjungininkai.

„Akivaizdu, kad įpakavimas - rinkodaros elementas, beje, sėkmingai naudojamas. Turimi tyrimai rodo, kad 30 proc. nepilnamečių rūkalių iš viso nepradėtų rūkyti, jei cigaretės būtų pardavinėjamos baltose pakuotėse. Suprantama, kad vien baltais ar nepatraukliais pakeliais rūkymo neišgyvendinsime, tačiau tai yra protingas žingsnis“, - teigė sveikatos apsaugos ministras V.Andriukaitis.

Jis akcentavo, jog moksleivių švietimas irgi yra ypač svarbus. Jauni žmonės turi suvokti, kaip rūkantis žmogus žaloja save.

„Visa rūkalų industrija dirba tam, kad žmogus pirktų kuo mažiau apie tai galvodamas, - teigė ministras. - Reikia suprasti, kad rūkymas nėra vien rūkaliaus problema, tai kainuoja visai bendruomenei. Kai tai bus suprasta, tikiu, pasikeis požiūris ir į rūkalus, ir į rūkymo prevenciją.“

Beje, ministras pažymėjo, jog nerūkymo zonos - teisinga praktika išgyvendinti rūkalus iš viešų erdvių. Pasak jo, miestų viešos erdvės turėtų būti skirtos geriesiems pavyzdžiams įtvirtinti.

„Noriu priminti alkoholio vartojimo viešose vietose draudimą - ar kas nors sąžiningai norėtų, kad šitas draudimas būtų atšauktas? Labai abejoju. Kenksmingų produktų valymas iš viešų erdvių - sveikintina iniciatyva“, - kalbėjo V.Andriukaitis.

Balsavimas dėl naujosios Tabako produktų direktyvos turėtų būti Lietuvai pirmininkaujant ES.

Šiauliai gyvena sveikiau

Šiaulių savivaldybė aktyviausiai užsiima rūkymo prevencija. Šiaulių mero pavaduotojas Juras Andriukaitis džiaugėsi, kad pati visuomenė kreipėsi į savivaldybę siūlydama svarbiose miesto vietose padaryti nerūkymo zonas.

„2010 metais savivaldybės Taryboje buvome patvirtinę nerūkymo zonas centrinėje Prisikėlimo aikštėje, skvere prie savivaldybės ir Beržynėlio parke, kuriame daug vaikiškų atrakcijų. Taip pat maudymosi zonose“, - teigė mero pavaduotojas. Pasak jo, savivaldybė dar labiau plės nerūkymo zonas.

Gyventojų pasiūlymu, uždrausti rūkyti žadama Pėsčiųjų bulvare, autobusų stotelėse.

J.Andriukaitis džiaugėsi, jog šis savivaldybės sprendimas davė rezultatų - parkuose sumažėjo šiukšlių.

Šiaulių miesto bendruomenės sveikatos tarnyba, remdamasi visuomenės iniciatyva, atliko apklausą. Buvo apklausta apie 500 miesto gyventojų, ir paaiškėjo, kad net trečdalis jų rūko.

Kreipiasi moterys

Vilniaus priklausomybės ligų centro Ankstyvosios diagnostikos ir reabilitacijos skyriaus vedėja Vilma Andrijauskienė teigė, jog atsikratyti priklausomybės nuo rūkymo ateina daugiau moterų.

„Kai žmogus kreipiasi pas mus dėl šios bėdos, jam pasiūlomi gydymo būdai - medikamentinis ar palaikomasis. Jeigu pacientas pasirenka medikamentinį, jis yra supažindinamas su medikamentais, kalbu apie nikotininius pakaitalus, ir kaip juos naudoti. Psichoterapines programas renkamasi mažiau“, - sakė V.Andrijauskienė.

Pasak jos, palyginti su priklausomybe nuo alkoholio ar narkotikų, dėl rūkymo kreipiamasi mažiausiai.

Albinas BAGDONAS, psichoanalitikas:

Kas nors gražiai atrodančio visada asocijuojasi su skoniu, tai - viena žmogaus prigimtinių savybių. Kuo gražiau daiktai įpakuoti, tuo labiau jie traukia.

Tačiau didžioji problema yra net ne cigarečių pakuotės, reikia mokyti žmones nerūkyti, susilaikyti nuo to - čia esminiai dalykai. O pakelio pagražinimas tik padidina tam tikrą procentą rūkančiųjų.

Viskas prasideda nuo šeimos, kartais matau gatve stumiančius vežimėlį su vaikais tėvus, kurie traukia dūmą.

Dėl savivaldybių iniciatyvos plėsti nerūkymo zonas - kuo daugiau bus nerūkymo erdvės, tuo labiau žmonės supras, kad rūkyti yra pavojinga sveikatai. Čia suveikia ir visuomenės interesas, juk kiekvienas rūkalius kainuoja visuomenei, nes dažniau serga.

O moterys apskritai greičiau tampa priklausomos nuo alkoholio ar rūkymo.

Faktas

Pagal pasaulinę statistiką, per metus rūkaliai pražudo 600 tūkst. nerūkančių žmonių

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder