Konstitucinis Teismas: įmokas į pensijų fondus mažinti galima, tačiau būtina kompensuoti

Konstitucinis Teismas: įmokas į pensijų fondus mažinti galima, tačiau būtina kompensuoti

Konstitucinis Teismas penktadienį paskelbė, kad valstybė, ekonominės krizės metu kaupiamųjų pensijų įmokas sumažinusi nuo 5,5 proc. iki 3 proc, Konstitucijos nepažeidė, tačiau patirtus nuostolius privalo kompensuoti. Įmokos sumažintos 2009-ųjų sausį.

Nutarime pažymėta, kad nors pensijų fonduose kaupiamos senatvės pensijoms skirtos lėšos negali būti tapatinamos su pačia kaupiamąja pensija (mokėtinomis išmokomis), kurios dydis priklauso ir nuo pensijų fondus administruojančių ūkio subjektų ūkinės veiklos (investavimo) rezultatų, asmens teisė į šiuose fonduose jau sukauptas lėšas yra sietina su jo nuosavybės teisių apsauga.

Konstitucinis Teismas konstatavo, jog 2009 m. sausio 15 d. ir 2009 m. vasario 17 d. priimti Pensijų sistemos reformos įstatymo pakeitimo įstatymai, kuriais nuo 2009 m. sausio 1 d. sumažintos kaupiamosios pensijų įmokos, buvo nepalankūs pensijų kaupimo sistemos dalyviams ir pensijų kaupimo bendrovėms, todėl negalėjo būti nustatyta jų grįžtamoji galia. Šių įstatymų nuostatos dėl jų grįžtamosios galios pripažintos prieštaraujančiomis Konstitucijai ir konstatuota, kad šie įstatymai įsigaliojo nuo jų oficialaus paskelbimo „Valstybės žiniose" dienos.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad teisiniu reguliavimu, kuriuo nuo 2009 m. liepos 1 d. kaupiamosios pensijų įmokos sumažintos iki 2 procentų pajamų, Konstitucija nepažeista, nes 2009 m. balandžio 28 d. įstatymu asmenims, pensijų kaupimo sistemos dalyviais tapusiems iki šio įmokų sumažinimo, 2012-2014 metams buvo nustatytas 6 procentų pajamų kaupiamųjų pensijų įmokų dydis, kuris vertintinas kaip sumažintų įmokų kompensavimas. 2010 m. birželio 30 d. įstatymu, panaikinus nuostatą dėl būsimo įmokų tarifo padidinimo, nustatyta Vyriausybės pareiga, pasibaigus valstybėje susidariusiai ypatingai padėčiai, Seimui pateikti įstatymų projektus dėl įmokos tarifo didinimo, kuri aiškintina kaip įstatymų leidėjo įsipareigojimas visiems pensijų kaupimo sistemos dalyviams padidinti įmokų dydį ir prielaida kompensuoti sumažintas įmokas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder