Konstitucijos egzamine - mažas dalyvių skaičius

Konstitucijos egzamine - mažas dalyvių skaičius

Jau devintus metus iš eilės Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija kartu su egzamino globėja Lietuvos Respublikos Prezidente Dalia Grybauskaite visus Lietuvos piliečius kvietė laikyti Konstitucijos egzaminą. Jis yra organizuojamas atskiroms tikslinėms dalyvių grupėms: moksleiviams, studentams, teisinį išsilavinimą turintiems asmenims, likusiems piliečiams ir nuteistiesiems asmenims. Šiais metais buvo stipriai atsižvelgta į praeitų metų klausimyną, todėl buvo daugiau praktinių, susijusių su šių dienų aktualijomis, klausimų.

Į Klaipėdos miesto savivaldybę jau trečius metus iš eilės ateina nedaug žmonių. Vienas iš laikiusių egzaminą, teisininkas Valerijus sako, jog egzamino laikas parinktas netinkamai.

„Daugelis žmonių šiuo metu dirba ir galbūt negali nei minutės skirti laisvam laikui. Egzaminas galėtų vykti vakare“, - teigė vyras.

Konstitucijos egzaminai vyko ir daugelyje Klaipėdos mokyklų bei universitete. Klaipėdos universiteto studentas Mindaugas teigia, kad klausimai buvo gana painūs.

„Tarkim, kad ir pats pirmas egzamino klausimas. Dauguma manė, jog pagal Konstituciją kiekvienas savo teises gali ginti remdamasis įstatymais, nors teisingas atsakymas - Konstitucija. Buvo tokių, kurie nežinojo, jog mokslas privalomas iki 16 metų. Trumpai tariant, ankstesniais metais egzaminas buvo kur kas lengvesnis, ir rezultatai būdavo žymiai aukštesni. Šiemet jau vien iš rezultatų galima spręsti, jog egzaminas buvo sunkus - net penki dalyviai iš aštuonių nesurinko net pusės maksimumo taškų“, - pasakojo vaikinas.

Kaip teigia ketvirtus metus iš eilės Konstitucijos egzamine dalyvaujanti Kristina, klausimai tikrai tapo sunkesni.

„Negaliu pasakyti, kad į klausimus atsakyti buvo neįmanoma, tačiau daugelis iš jų privertė pamąstyti. Praeituose egzaminuose dauguma klausimų buvo teoriniai, dabar atvirkščiai – praktiniai“, - sakė moteris.

„Savo šalies Konstituciją turi bent vieną kartą gyvenime perskaityti kiekvienas žmogus, nes būtent žmonės, piliečiai, kuria savo šalį ir užtikrina jos gerovę“, - sakė Aleksandra, pirmą karta dalyvavusi egzamine. Pasak jos, labai pravertė universitete per teisės paskaitą nagrinėta medžiaga apie Konstituciją.

Niekada teisės nestudijavęs Algimantas teigia, kad nebūtina mokėti Konstitucijos atmintinai tam, kad išlaikyti egzaminą.

„Svarbu stebėti įvykius šalyje, nagrinėti juos ir tada visi įstatymai tampa aiškūs. Skaitant konstituciją iškyla daug klausimų, todėl būtinai reikalingi pavyzdžiai. Be jų konstitucija – sausa teorija, suprantama tik teisininkams“, - atvirauja egzamino dalyvis.

Pirmame Konstitucijos egzamino etape dalyviai atsakinėjo į 30 klausimų. Tam, kad patekti į antrąjį egzamino etapą reikia atsakyti bent į 25. II etapas vyks spalio 13 d., o iškilminga nugalėtojų sveikinimo ceremonija – spalio 26 d. Prezidentūroje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder