Kolumbariumai tapo išeitis savivaldybėms

Kolumbariumai tapo išeitis savivaldybėms

Kone kiekvienai savivaldybei, susidūrusiai su amžinojo poilsio vietų trūkumu, Šiauliai parodė pavyzdį ir suskubo patvirtinti detalųjį kapinių planą. Tiesa, tai pastarajai savivaldybei atsieis apie 10 milijonų litų, kuriuos teks skolintis. Be to, pirmiau kapinių Šiauliuose išdygs kolumbariumas. Esą taip pageidavo miestelėnai ir rajono gyventojai.

Laukia statybų

Šiaulių mieste yra vienos veikiančios ir vienos riboto naudojimo kapinės. Prieš keletą metų miesto savivaldybės atstovai patikino, jog situacija išliks stabili porą metų. Taip pat praėjusių metų pavasarį turėjo iškilti naujas kolumbariumas. Nors ir pavėluotai, šis turėtų būti pastatytas dar šiemet.

Konkursas kolumbariumui projektuoti yra įvykęs, sutartis su laimėtoju bus pasirašyta artimiausiomis dienomis. Projektas būtų parengtas per 75 dienas.

Pasak Šiaulių miesto savivaldybės mero Justino Sartausko, kolumbariumo esą norėję patys žmonės.

„Šiauliai berods vienintelis miestas iki šiol neturėjęs kolumbariumo. Žmonės tikrai išreiškė susidomėjimą juo, o kaip bus - pamatysime”, - teigė meras.

Kadangi kolumbariumo statybos atsieis apie 200 tūkst. ir tai užims kur kas mažiau laiko nei kapinių parengimas, dėl to ir nuspręsta pirmiau investuoti į jo statybas.

„Projektas netrukus bus parengtas, vieta paskirta, belieka pastatyti. Visiškai priešinga situacija su kapinėmis, kur reikės atlikti rimtus melioracijos darbus”, - konstatavo J. Sartauskas.

Brangios kapinės

Šiaulių savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo Arūno Adomaičio teigimu, šiemet miesto biudžete lėšos numatomos tik techniniam kapinių projektui rengti.

„Turime parengę grafiką statyti naujas miesto kapines. Praėjusią savaitę Šiaulių rajono taryba pritarė miesto kapinių detaliojo plano koncepcijai ir planuojama kapines turėti 2015-aisiais”, - tikėjosi A. Adomaitis.

Planuojama, kad naujos kapinės Daugiškėse bus įrengtos 2015 m. viduryje.

Už Šiaulių miesto tarybos pasirinktą ir pasiūlytą koncepcijos variantą rajono politikai balsavo vienbalsiai.

Miesto savivaldybė dabar rengs kapinių detaliojo plano sprendimus. O Šiaulių taryba dar tvirtins detalųjį planą.

„Turi būti nutiestas kelias iki kapinių, įrengtas drenažas, vandentiekis, iškelta aukštos įtampos elektros linija, pastatyti administracijos pastatai. Dėl to priimtas sprendimas pirmiau iškeldinti kolumbariumą nei kapines, nes situacija su laidojimo vietomis jau buvo apgailėtina”, - pabrėžė Šiaulių meras.

J. Sartausko teigimu, naujos kapinės miestui atsieis apie 10 milijonų litų, kuriuos savivaldybė ketina skolintis.

Informacija

Vilnius bene vienintelis iš didžiųjų miestų gali pasigirti, kad laidojimo vietų pakanka. Naujas kapavietes galima gauti Karveliškių ir Liepynės kapinėse. Riboto laidojimo kapinėse - Saulės, Rasų, Bernardinų, Verkių, Saltoniškių ir Sudervės - naujos kapavietės nebeformuojamos, tačiau galima laidoti esamose (kur jau palaidota) kapavietėse, formuojant naujus kapus arba pakartotinai laidojant į jau esamus.

Kaune veikiančių kapinių yra net 16, vos vienose jų galima kurti naujas kapavietes. Su dabartiniu kapaviečių skaičiumi Kaune dar galima „ištraukti” apie metus. Bet tik dėl to, kad 80 procentų žmonių laidojami šeimos kapavietėse. Padėtį gerina tik prieš pat praėjusias Vėlines pastatytas kolumbariumas.

Klaipėdos kapinėse vietos dar tikrai yra. Tiesa, metų metus rengtas naujo kolumbariumo projektas vis dar dokumentų lygmenyje.

Panevėžyje striuka su laidojimo vietomis buvo dar prieš mėnesį, tačiau šių metų viduryje planuojamos kolumbariumo statybos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder