Kokių žinių iš Rusijos parvežė Vyriausybės vadovas A.Butkevičius?

Kokių žinių iš Rusijos parvežė Vyriausybės vadovas A.Butkevičius?

Rusijos mieste Sankt Peterburge vykusioje Baltijos jūros šalių vyriausybių vadovų konferencijoje premjeras Algirdas Butkevičius išgirdo ir optimistinių natų. Dialogas dėl dujų kainos su Rusijos koncernu „Gazprom“ bus tęsiamas ekspertų lygiu, teigia premjeras.

Tikslas - energetika

Konferencijoje A.Butkevičius susitiko su Rusijos koncerno „Gazprom“ valdybos pirmininku Aleksejumi Mileriu, o netrukus ir Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu. Nors susitikimo tikslas buvo labiau dėl biologinės įvairovės išsaugojimo ir užterštumo mažinimo, šiek tiek paliesta ir dujų tema.

Per susitikimą ministrai pasidžiaugė sėkmingu dvišaliu bendradarbiavimu ekonomikos, kultūros, mokslo ir turizmo srityse, teigiamomis dvišalės prekybos ir investicijų tendencijomis, pranešė Ministro pirmininko spaudos tarnyba.

„Mano susitikimo svarbiausias tikslas buvo energetiniai klausimai. Beje, pradėdamas kalbėti apie energetiką premjeras D.Medvedevas pats tiesiai pasakė, kad jau susitaikė su „pačiu griežčiausiu Lietuvos pasirinktu keliu - ES III energetikos paketo įgyvendinimu. Abu sutarėme, kad šiais klausimais toliau dirbs dviejų valstybių ekspertų darbo grupės“, - teigė A.Butkevičius.

Visi galimi sprendimai dėl Lietuvos energetikos turi būti priimami Europos Sąjungos III energetikos paketo rėmuose, pareiškė D.Medvedevas.

Suaktyvins darbus

A.Butkevičius pasakojo, kad su D.Medvedevu nebuvo paliestas atominės elektrinės Kaliningrado srityje statybų klausimas.

Susitikęs su „Gazprom“ vadovu A.Mileriu A.Butkevičius akcentavo Lietuvos tikslą - gauti pigesnių rusiškų dujų, bet jokio atsakymo iš pašnekovo neišgirdo, esą kainas taip pat derins darbo grupės.

Lietuvos ir Rusijos vyriausybių vadovai sutarė, jog būtina suaktyvinti tarpvyriausybinės komisijos darbą. Tikimasi, kad bendradarbiavimą paskatins balandžio 11 d. Maskvoje planuojamas darbo grupės ekonomikos ir prekybos klausimais susitikimas.

Vakar ankstų rytą sostinės policijos pareigūnai sustabdė Vidaus reikalų ministerijai (VRM) priklausantį automobilį, kurio vairuotojui nustatytas kone sunkus girtumo laipsnis. Ministerijos autoūkio darbuotojas ruošėsi netikėtam Medininkų posto patikrinimui, tačiau pareigūnai sujaukė pastarojo taurius planus. Negana to, vyras įsivaizdavo esąs ministro Dailio Alfonso Barakausko vairuotojas ir taip bandė išsisukti nuo bausmės.

Algis Krupavičius, politologas:

Koalicija nuo pat savo atsiradimo deklaravo, kad Lietuvos ir Rusijos santykiai turi būti dinamiškesni, pragmatiškesni ir realistiškesni. Užsienio reikalų ministras kalbėjo apie Lietuvos ir Rusijos santykių perkrovimą, pagal analogiją su Obamos administracijos strategija perkrauti Amerikos ir Rusijos santykius. Retorika tikrai aukščiausių valstybės pareigūnų lygyje Rusijos atžvilgiu yra pasikeitusi, ženkliai pozityvesnė ir yra ieškoma daugiau bendrų veiklos taškų.

Aukščiausiame lygyje taip pat matyti tam tikri veiksmai. Pirmiausia Lietuvos užsienio reikalų ministras susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru prieš kurį laiką, dabar turime pirmąjį ministrų pirmininkų Algirdo Butkevičiaus ir Dmitrijaus Medvedevo pokalbį Sankt Peterburge.

Be abejo, laikas pereiti prie darbų įprastai užsitęsia ištarus daug teigiamų žodžių. Jie nebūtinai virsta gerais darbais dvišaliuose santykiuose.

Antras dalykas, Lietuvoje požiūris į Rusiją yra keistas. Bet kuriuo atveju A.Butkevičiaus vizitą vertinu teigiamai ir juolab kad premjeras nežadėjo, jog rytoj įvyks revoliucija Lietuvos ir Rusijos santykiuose, bet kad tai bus dar vienas žingsnis. Tuos santykius norima racionalizuoti nukreipiant į praktinių problemų sprendimus. Rusija Lietuvai yra ekonomiškai labai reikšminga partnerė. Praėjusiais metais importas iš Rusijos sudarė daugiau nei 30 proc. bendrame Lietuvos Respublikos importe. Šie skaičiai sako, kad mums Rusija yra svarbi.

Tačiau Lietuvoje susidariusi dviprasmiška situacija. Ministras pirmininkas, užsienio reikalų ministras kalba apie šalių dinamiškus santykius ir teigiamų pusių stiprinimą, o prezidentė Dalia Grybauskaitė kalba gerokai priešingai. Ji yra kalbėjusi, kad reikia Rusijos diktatą energetinėje srityje ištverti dar dvejus metus, o visa žodinė retorika yra bendros politikos formavimo Rusijos atžvilgiu Lietuvoje.

Aukščiausių pareigūnų nesusikalbėjimas siunčia dviprasmiškus signalus pačiai Rusijai. Ir ji, ko gero, negali būti tikra, kokia Lietuvos politinė linija dominuoja. Tad mūsų politikai galėtų susėsti prie apskrito stalo ir sutarti bendrą poziciją.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder