Kodėl valdžios gerumas prabunda tik opozicijoje?

Kodėl valdžios gerumas prabunda tik opozicijoje?

Seimo opozicija netrūksta puikių idėjų: kuo skubiau karines išlaidas padidinti iki 2 proc. BVP, o tuo pačiu ir valstybės biudžetą padaryti ne deficitinį; vaikus auginantiems tėvams padvigubinti (iki 400 litų) neapmokestinamąsias pajamas už kiekvieną vaiką; panaikinti PVM lengvatą šildymui ir karštam vandeniui, nes juk nuolaidos neturėtų priklausyti „komunalkėse“ gyvenantiems milijonieriams.

Iš kur toks konservatorių su liberalais gerumas? Kodėl per 2008-2012 metų kadenciją visų šių darbų nenuveikė? Gal tokie sprendimai bet kuriai valdžiai per ateinančius rinkimus garantuotų tik nesėkmę? Kodėl opocizija kiekviena proga stengiasi tik žarijas dabartinių valdančiųjų rankomis pažarstyti? Apie tai „Vakaro žinios“ kalbėjosi su politologu, VDU profesoriumi Algiu KRUPAVIČIUMI.

- Kalbant apie daugelį viešų, tačiau dažnai gana populistinių pareiškimų, tenka pripažinti, kad šiandien opozicija aiškiai parodo, jog neturi jokios aiškios politinės darbotvarkės. Bandoma tik manipuliuoti ir žaisti. Pastaruoju metu kartkartėmis tik pakritikuojama valdančioji koalicija vienu ar kitu aspektu, tačiau jokios sistemiškos ir alternatyvios politikos nerodo nei opozicija bendrai, nei kuri nors viena atskira opozicijai priklausanti partija.

- Kodėl atrodo, kad opozicija nekuria jokio konstruktyvaus dialogo su valdančiaisiais, o tik daro viską, kad tik trukdytų šiems dirbti?

- Tiesą sakant, dabar opozicija šiek tiek atrodo apimta žiemos ar gal labiau tiktų pasakyti kadencijos vidurio miego. Pasireikšti dabar būtų patogus laikas. Keista ir tai, kad iš opozicijos nematyti net jokios rimtos diskusijos dėl svarstomo 2015 metų biudžeto. Juk ji galėtų vykti, būtų galima kalbėti, biudžetas yra optimistinis ar pesimistinis. O vertinimai yra tik paviršutiniški ir nė nekalbama apie tai, kokius siūlymus opozicija turėtų, kad biudžetas būtų formuojamas racionaliau. Tai gali turėti rimtų pasekmių opozicijai ne tik prarandant rinkėjų pasitikėjimą, bet ir perduodant šiek tiek palaikymo dabartiniams valdantiesiems.

- Kokia turėtų būti normali opozicijos funkcija?

- Turėtų ne tik kritikuoti ir mėtytis kaltinimais, bet ir siūlyti konstruktyvias alternatyvas ir pataisas. Opozicija turėtų kryptingai diskutuoti su valdančiąja koalicija ekonominiais, socialiniais, užsienio politikos klausimais. Bet dabar opozicija ne dirba, o mažvaikiškai mėgsta kišti pagalius į ratus trukdydama dirbti tiesioginei valdžiai.

- Ar galima sakyti, kad opozicija bent iš dalies atlieka savo funkciją, jeigu jos pasisakymai dažnai net prieštarauja vieni kitiems, pasirodo itin keistomis progomis ir dažnai prasilenkia su logika?

- Sunku būtų pasakyti, kad opozicijos sprendimai yra ekonomiškai, finansiškai argumentuoti ar racionalūs. Dažniausiai taip yra todėl, kad opozicijos partneriai visuomet yra labiau linkę į populizmą nei partijos, kurios yra valdžioje. Daugiau tai būna pareiškimai nei apgalvoti siūlymai.

Jei taip bus toliau, tai labai naudinga valdančiosios koalicijos partneriams, nes jie skelbia viešus sprendimus be realių ginčų ir išvengia didelės opozicijos kritikos. Tačiau, kalbant apie sprendimų priėmimus, tai nėra gerai, nes diskusijos ir konstruktyvi kritika visuomet yra patartina. Juk per diskusiją dažniausiai gimsta geriausi ir visapusiškai teisingiausi sprendimai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder