Koalicija darys bandymus su šeima

Koalicija darys bandymus su šeima

Naujoji Vyriausybė, tiesa, dar ne visos sudėties, Seimui vakar pristatė savo programą. Joje taip ir liko nuostata, kad bus ginamos ir šeimos, kurios neatitinka tradicinės šeimos sampratos. Vyriausybė žada neskleisti kultūrinio karo ideologijos, nukreiptos prieš „tradicinės šeimos sampratos neatitinkančias šeimas“, taip pat „nemokyti šeimų, kaip joms gyventi“.

„Respublika“ visų valdančiosios koalicijos frakcijų bei frakcijos „Drąsos kelias“, kuri neslepia pritarsianti Vyriausybės programai, teiravosi, kas bus daroma, kad minėta nuostata iš programos išnyktų.

Pražiūrėjo

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Petras Gražulis tvirtina, kad šaukštai jau popiet ir nuostata iš programos nebus išbraukta.

„Programą sudarė keturios valdančiosios koalicijos partijos, todėl labai sunku buvo suderinti, kad visoms nuostatos būtų priimtinos. Manęs tai, kas susiję su šeima, tikrai netenkina. Tačiau vis tiek, norint patvirtinti programą, reikalingas kompromisas. Be to, svarbesnės yra ne deklaracijos programoje, o tolesni veiksmai. Juk konservatorių Vyriausybės programoje įrašyta, kad bus ginamos tradicinės šeimos vertybės. O realiai kas atsitiko? Tie žmonės, kurie gynė vertybes, buvo pašalinti iš partijos, kaip Kazimieras Uoka. O tie, kurie griovė vertybes, tokie kaip Rokas Žilinskas, buvo priimti į partiją. Konservatorių darbai labai skyrėsi nuo jų programinių nuostatų, todėl ir sakau, kad frakcija stebės, kad nebūtų priimami įstatymai, priešingi tradicinei šeimai“, - žadėjo P.Gražulis.

Parlamentaras aiškino, kad programą sudarė darbo grupė iš visų partijų narių, todėl minėta nuostata esą buvo pražiūrėta ir dabar jos išbraukti nebegalima.

„Vėliau atkreipėme dėmesį į tai, tačiau jau buvo per vėlu taisyti programą, - teisinosi P.Gražulis. - Tačiau būtinai žiūrėsime, kad jokie įstatymai, įteisinantys homoseksualų šeimas ar partnerystę, nebūtų priimami“.

Dar ne laikas, bet tik kol kas

Socialdemokratų frakcijos narys Algimantas Salamakinas patvirtino, kad aptariamoji nuostata programoje atsirado ne be M.A.Pavilionienės ir kelių jos bendraminčių pastangų, tačiau ar tai yra tiesioginis bandymas įteisinti vienalytes „šeimas“, sakė negalintis vertinti.

„Visam tam yra saugiklis - 141 Seimo narys. Aišku, vyks diskusijos. Tokių dalykų neįmanoma prastumti per Vyriausybę. Tik per Seimą tai turi vykti. Tačiau nemanau, kad Lietuvoje, katalikiškame krašte, kaip Olandijoje ar kitur imsime ir legalizuosime homoseksualų santuokas ar partnerystę. Santuokos iš viso neįmanomos, nes Konstitucijoje aiškiai parašyta, kad santuokos įmanomos tik tarp skirtingų lyčių atstovų. O dėl partnerystės įstatymo - mano asmenine nuomone, jis yra per ankstyvas. Bent jau šiai kadencijai klausimas per ankstyvas“, - sakė A.Salamakinas, tačiau taip ir nepaaiškino, kada jis nebebus per ankstyvas.

Tiki sveiku protu

„Drąsos kelio“ frakcijos atstovas Jonas Varkala mano, kad Vyriausybės pažadas ginti ir tradicinės šeimos sampratos neatitinkančias šeimas yra visiškai nekaltas. Esą turėtos omenyje ne homoseksualų poros, o skirtingų lyčių be santuokos kartu gyvenantys asmenys, nepilnos šeimos ir t.t.

„Manau, kad taip. Bet dar bus svarstymas, balsavimas, gal paaiškins, ką turėjo omenyje. O šiaip tai vienoda parama turi būti visoms šeimoms, kurios turi vaikų. Juk kuo Veronikos vaikas blogesnis už kitą? Kuo blogesnis vaikas, kurį augina vieniša mama, už tą, kuris gyvena pas senelius? Aišku, jei ta nuostata bandoma pridengti planus įteisinti vienalytes šeimas, tai bus blogai. Bet nemanau, kad taip yra“, - didelių problemų neįžvelgė J.Varkala.

Tik tezė

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos narys Jaroslavas Narkevičius irgi į tai žiūri filosofiškai: kadangi programa buvo derinama tarp keturių partijų atstovų, o tarp jų yra įvairių pažiūrų žmonių, nėra ko stebėtis, kad dokumente atsirado ir nuostata, nepriimtina jo atstovaujamai frakcijai.

„Nuostatų derinimas bus tolesnis ir gilesnis procesas. O mes sieksime realizuoti savo programą, kurios vienas iš svarbiausių punktų yra tradicinių šeimos vertybių saugojimas ir puoselėjimas. Mūsų požiūriu, tradicinė šeima yra tik santuokos pagrindu. Partneriai nėra šeima. Juo labiau tos pačios lyties asmenys. Tačiau programos nuostata tėra tik tezė“, - filosofavo J.Narkevičius.

Kiekvienas spręs pats

Darbo partijos frakcijos atstovė Virginija Baltraitienė pripažino, kad frakcijos netenkina nemažai programos punktų.

„Tačiau net jei tokia programa bus patvirtinta, kai bus atitinkamų įstatymų svarstymas, mes vis tiek laikysimės savo požiūrio. Taip pat ir dėl tradicinių šeimų. Bet tai nereiškia, kad balsuojant bus laikomasi vienos ar kitos partijos nuostatos. Kiekvienas turėtų apsispręsti pats. Aš tai būsiu už tradicinę šeimą“, - prisipažino V.Baltraitienė.

Paskirtasis Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius atmeta opozicijos kritiką dėl Vyriausybės šeimos politikos, tvirtindamas, kad jokių nukrypimų nuo tradicinių vertybių tikrai nebus.

"Esu tradicinės šeimos žmogus, tikriausia puikiai žinote, kokioje aplinkoje esu užaugęs. Nenoriu į tai gilintis ir daug kalbėti apie savo požiūrį ir turimas vertybes. Jokių nukrypimų nuo tradicinio lietuvių gyvenimo tikrai nebus", - trečiadienį sakė jis žurnalistams.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder