Klaipėda stebuklų nelaukia

Klaipėda stebuklų nelaukia

Daugumai rinkėjų sekmadienį vykusiame pirmajame Seimo rinkimų etape balsavus už iki šiol opozicijoje buvusias partijas, "Vakarų ekspreso" kalbinti įvairių sričių atstovai didelių vilčių nepuoselėjo ir revoliucijų nesitikėjo.

Galutinė parlamento sudėtis paaiškės spalio 28-osios naktį, kai baigsis antrasis rinkimų turas. Pakartotinis balsavimas bus surengtas 68 rinkimų apygardose. Jame dalyvaus du kandidatai, gavę daugiausia balsų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, per sekmadienį vykusius Seimo rinkimus vienmandatėse rinkimų apygardose buvo išrinkti trys Seimo nariai - Darbo partijai atstovaujanti Virginija Baltraitienė laimėjo rinkimus Kėdainių rinkimų apygardoje. Socialdemokratas Algirdas Butkevičius išrinktas į naują Seimą Vilkaviškio rinkimų apygardoje. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Leonardas Talmontas laimėjo rinkimus Vilniaus-Šalčininkų rinkimų apygardoje.

Dvikovos dėl kolegų

Vakar paskelbus beveik visų apylinkių balsavimo duomenis paaiškėjo, kad Darbo partijai atiteks 17 mandatų, socialdemokratams - 16, konservatoriams - 12, Liberalų sąjūdžiui ir partijai "Drąsos kelias" - po septynis, partijai "Tvarka ir teisingumas" - 6, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai - 5.

Uostamiesčio Danės apygardoje spalio 28 d. susigrums pats save iškėlęs konservatorius Naglis Puteikis (26,65 proc. balsų) ir minimalios balsų ribos neperžengusios bei į Seimą nebepatekusios Liberalų ir centro sąjungos atstovas, buvęs Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius (16,32 proc.).

Baltijos apygardoje toliau kausis liberalsąjūdietis Artūras Šulcas (14,77 proc.) ir "darbietis" Raimundas Paliukas (14,26 proc.). Jie už borto paliko kadenciją baigiantį parlamentarą Evaldą Jurkevičių (12,8 proc.). Jis su Seimu jau tikrai turės atsisveikinti, nes partijos sąraše rinkėjų ne tik kad nebuvo kilsteltas, bet dar ir nureitinguotas iš 50 į 70 vietą. Toks pats likimas čia ištiko ir liberalcentristą Andrių Burbą. Jis surinko tik 5,97 proc. balsų.

Marių apygardoje susirungs Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis (27,22 proc.), kuris jau yra išrinktas į Seimą pagal partijos sąrašą, tad pergalės atveju gali suteikti dar vieną papildomą vietą savo partiečiams, ir Darbo partijos narė Birutė Boreikina (12,76 proc).

Pajūrio apygardoje laukia konservatoriaus Prano Žeimio (16,42 proc.) ir "darbietės" Genoveitos Krasauskienės (14,44 proc.) dvikova. Čia rinkėjų palankumo nesulaukė buvęs vidaus reikalų ministras, į Finansinių nusikaltimų tarnybos vadovų atleidimo peripetijas įsivėlęs liberalcentristas Raimundas Palaitis. Jis liko tik šeštas su 8,56 proc. balsų.

Gargždų apygardoje susigrums pagal partijų sąrašus į Seimą jau patekę "tvarkietis" Petras Gražulis (29,5 proc.) ir konservatorė Agnė Bilotaitė (28,04 proc.). P. Gražulis rinkėjų valia minėtajame sąraše pakilo iš 11 į 3 vietą, o A. Bilotaitė buvo sukeista vietomis su krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene (nukrito iš 3 į 4 vietą).

Nors dabartinės opozicijos partijos žadėjo nekonkuruoti antrajame ture, Šilutės-Pagėgių apygardoje "Tvarkos ir teisingumo" narys Kęstas Komskis (27,26 proc.) turės kovoti prieš socialdemokratą Artūrą Skardžių (14,53 proc.). Beje, čia sugalvojęs kandidatuoti liberalcentristu tapęs buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas su 5,1 proc. balsų liko tik trečias nuo galo.

"Nieko gero"

Edvardas ŠALKAUSKAS, Klaipėdos miesto ir apskrities profesinės sąjungos pirmininkas

Man, kaip profsąjungų atstovui, tas pats, kas laimėjo rinkimus. Nes tiek socialdemokratai, tiek konservatoriai yra tokie patys, vieni verti kitų. O apie darbiečius aš geriau patylėsiu, nes tai yra juodojo kapitalo partija.

Jie tik tokį pavadinimą pasirinko, kad paprastus žmones pritrauktų. Tačiau jie yra prieš profsąjungas ir gina ne eilinių žmonių, o stambiojo kapitalo interesus. Liberalai ar liberalcentristai yra visiški aferistai. Jie kiša pagalius mums į ratus ir nori liberalizuoti darbo santykius, nors mes tam priešinamės. Todėl tie rinkimai mums nieko gero neatnešė.

"Gal pakoreguos programas"

Donatas BOTYRIUS, Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas

Rinkimus laimėjusios Darbo partijos pažadai iki kitų metų pabaigos minimalų darbo užmokestį pakelti iki 1 509 litų, manau, yra utopiniai. Tai kiek turėtų uždirbti maža įmonė, kiek ji turi pelno gauti, kad sugebėtų beveik du kartus padidinti algas darbuotojams?

Dabar smulkių įmonių veikla taip sustyguota, taip paskirstytas darbo krūvis, kad vos įstengiama sumokėti 1 000 litų algą. O jei jie vis tiek įgyvendins savo pažadus, tai kai kurioms mažoms įmonėms minimalios algos didinimas bus pražūtingas. Įsivaizduokite mažą kepyklą, kurioje darbuotojų algos neviršija 1 000 litų. Jeigu jie privalėtų didinti algas iki 1 500, tai tektų mažinti darbo vietas, likusiems darbuotojams didinti darbo krūvį.


Branginti produkcijos jie neturi teisės, nes jų gaminiai taptų nekonkurencingi. Juos nukonkuruotų įvežtinė produkcija. Todėl šis sprendimas yra naudingas tik monopolininkams ir didiesiems prekyboms centrams. Jie turi ir bazę, ir darbo jėgos, ir gamybos, ir finansinių išteklių.

Norėtųsi tikėti, kad Vyriausybę formuosiančios partijos pakoreguos savo rinkimų programas.

"Pažadai gali likti neįgyvendinti"

Benediktas PETRAUSKAS, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas

Galutiniai rinkimų rezultatai nenustebino, nes maždaug tokią partijų dėlionę ir buvo galima prognozuoti. Be to, ir Darbo partija, ir socialdemokratai jau yra buvę valdžioje, tad galime prognozuoti jų veiksmus. Kita vertus, kai dabar rinkimus laimėjusios partijos turėjo daugumą Seime, buvo kita ekonominė situacija, pakilimas. Tuomet ir savo programines nuostatas būna lengviau įgyvendinti.

Tačiau jei augimas sustos, jei rinkas sukaustys recesija, o būtent ją prognozuoja analitikai, visi jų pažadai gali likti neįgyvendinti.
Verslas pageidautų, kad naujoji dauguma nedidintų mokesčių. Tai yra oficiali rūmų narių pozicija. Mes dar esame neatsigavę po krizės. Tikiu, kad tiek Darbo partija, tiek socialdemokratai šį tą nutuokia apie verslą. Jie turėtų žinoti, kad bet koks naujas kapitalo apmokestinimas bus našta. Kita vertus, visos partinės deklaracijos sudarius Vyriausybę ir kuriant jos programą bus šiek tiek šlifuojamos. Visi politikų veiksmai turėtų būti daromi tik gerai juos išanalizavus ir suderinus su verslo struktūromis. Mes tikrai norėtume dalyvauti kuriant naują Vyriausybės programą.

"Prioritetas - uostas"

Eugenijus GENTVILAS, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius

Ką veiksiu toliau, nežinau. Einu pas ministrą, pasikalbėsim, palauksime antro rinkimų turo, tada ir žiūrėsim. Nuoširdžiai sakau, nežinau, kaip elgtis. Reikia pasitarti su kolegomis, ar aš naudingesnis būdamas vienu iš 141 Seimo narių, ar darbuodamasis uoste.
Tai, kad Uosto direkcijos vadovas yra lengvai pakeičiamas, žinojau prieš pradėdamas eiti tokias pareigas.

Įstatuose parašyta: "Motyvuotu ministerijos pareiškimu generalinis direktorius nušalinamas nuo pareigų." Dėl to aš jokių problemų nematau. Kitas dalykas, mano apsisprendimas bus susijęs ne tik su mano norais, bet bus aptartas ir su kolegomis. Uoste liko nebaigtų darbų. Mano prioritetas - likti dirbti uoste. Žiūrėsim.

"Į krūmus nepabėgs"

Petras BEKĖŽA, Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas

Prieš rinkimus sąjungos nariai buvo susitikę su socialdemokratais, "tvarkiečiais" ir "darbiečiais". Šiems politikams įteikėme raštus, kuriuose surašytos svarbiausios jūrininkų problemos ir pasiūlymai, kaip jas reikia spręsti. Tai - ir po ankstesnės Vyriausybės naktinių posėdžių atsiradęs nevienodas jūrininkams taikomas gyventojų pajamų mokestis, ir privalomas sveikatos draudimas, ir konvencijų ratifikavimas, ir kita.

Šios partijos pažadėjo spręsti svarbiausius jūrininkams klausimus. Socialdemokratai netgi spėjo įtraukti kai kuriuos jų į savo programą. Aukštas pareigas užimantys jų atstovai žadėjo. Tad mes neduosime jiems ramybės. Turime ir raštu parašytų jų įsipareigojimų jūrininkams, tad į krūmus nepabėgs. Tikimės, kad kartu su jais išspręsime jūrininkų problemas.

"Kad bent netrukdytų"

Juozas ŠIKŠNELIS, Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos direktorius

Ko tikėtis iš naujai išrinkto Seimo? Kad sudarytų nespalvotą, bet veiksnią ir darbingą koaliciją. Kad nedarytų naktinių reformų. Kad kiekvienas, tardamas priesaikos žodžius, gerai suvoktų jų prasmę. Kad Seimo nariai gebėtų atsisakyti savęs dėl valstybės, ir blaiviai, aiškiai bei atsakingai suvoktų, ko atėjo į Seimą.

Opiausios bibliotekos problemos - maži atlyginimai, nepakankamas finansavimas naujiems spaudiniams įsigyti - liks, lieka viltis, kad naujoji valdžia nors netrukdytų dirbti. Iki šiol nė vienai valdžiai neparūpo, kaip galima dirbti bibliotekoje už skandalingai mažą atlyginimą, kuris vos ne vos didesnis už minimalų.

Valstybės lygiu nuolatos virkaujama dėl sumažėjusio susidomėjimo knyga, skaitymu. Netgi kuriamos skaitymo skatinimo programos. O nuo 2008 metų smarkiai sumažintas finansavimas naujiems leidiniams, mūsų bibliotekai - vidutiniškai keturis kartus. Žmonės trokšta naujų knygų, bibliotekininkės skėsčioja rankomis. Lieka tik vilku kaukti. Tikėtis stebuklo norisi, bet jų laikas seniai pasibaigė.

"Svarbiausia - ar susikalbėsime"

Gediminas PRANCKŪNAS, Klaipėdos dramos teatro vadovas

Mums svarbiausia, kas bus kultūros ministras, ir koks bus jo požiūris į mūsų teatro statybas, ar susikalbėsime su juo. Matote, teatras gražiai kyla, liko vidaus darbai, taigi daug trūksta. Žadu kviesti Klaipėdos merą bei savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorę Nijolę Laužikienę bei pasiūlyti jiems važiuoti pas naująjį kultūros ministrą derėtis dėl finansavimo ateinančiais metais.
Nueinančių nuo politinės scenos nesinori kritikuoti, bet mūsų teatras tikrai nesusilaukė tinkamo dėmesio. Nuo Klaipėdos prasideda Lietuva, o jau šešti metai esame be teatro. Galima sakyti, kad be jo užaugo viena karta.

"Turi keistis"

Aldona Marija GEDVILIENĖ, Klaipėdos miesto jungtinės pagyvenusių žmonių bendrijos pirmininkė

Dievas žino, ar kas nors pasikeis. Bet turi keistis. Juk žmonės nebekentės. Kiek yra atsiradę visuomeninių judėjimų. Jei naujoji valdžia, kaip ir ankstesnioji, paliks pensininkus nuošalyje ir mes jungsimės prie kurio nors judėjimo, kovosime.

Nieko nenorime nuversti, tiesiog norime gyventi normaliai. Negalima žmogaus išleisti į pensiją ir jį pamiršti. Juk vien Klaipėdoje gyvena 30 tūkstančių pensininkų ir jie nusipelnė normalaus gyvenimo.

"Bus daug nesutarimų"

Saulius ŠILIAUSKAS, Klaipėdos universiteto Politologijos katedros vedėjas

Daugelis rinkimų prognozių pasitvirtino, tik gal kiek nustebino tokia ryški Darbo partijos persvara. Ypač tai, kad ši partija puikiai pasirodė ir vienmandatėse apygardose. Vadinasi, tai nebuvo tik balsavimas už Darbo partijos lyderį. Manau, tokio balsavimo priežastys yra kur kas gilesnės. Tai tarsi protesto forma arba nepasitenkinimo valdančia koalicija išraiška. Lygiai tą patį rodo ir referendumo rezultatai.

Taigi, galima sakyti, kad rinkimus laimėjo kairiojo centro opozicinės jėgos, bet kitas klausimas, ar to laimėjimo pakanka, kad iš esmės keistųsi situacija Lietuvoje. Viena yra būti opozicijoje, tačiau visai kas kita - valdančioje koalicijoje. Manau, kad dar bus daug nesutarimų koalicijos partneriams pradėjus dalintis postus ir aiškinantis programines nuostatas. Manau, kad labai svarią reikšmę šiuose rinkimuose turės antrasis turas. Visgi jau akivaizdu, kad ir šis Seimas bus margas, kaip ir buvęs.

"Dramos nematau"

Vytautas GRUBLIAUSKAS, Klaipėdos meras

Pirmiausia džiaugiuosi, kad liberalų partija, kuriai ir aš pats atstovauju, puikiai išlaikė brandos egzaminą. Tai, kad trijose iš keturių apygardų dominuoja liberalių pažiūrų atstovai, taip pat rodo, kad klaipėdiečiai puoselėja liberalias idėjas. Aš matau keturis stiprius pretendentus, kurie galėtų atstovauti Klaipėdai ir visam pajūrio kraštui Seime.

Tai - Eligijus Masiulis, Artūras Šulcas, Rimantas Taraškevičius ir Pranas Žeimys. Svarbiausia, kad jie nėra naujokai šioje srityje ir tikrai nebus taip, kad dvejus metus sėdės mąstydami, ką čia veikti, o likusius du - kaip tame Seime išsilaikyti. Jei vertintume Darbo partijos ženklų laimėjimą, galiu pasakyti, kad tai tikrai nėra pats blogiausias scenarijus. Tad jokios dramos nematau.

"To paties nenorėtume"

Laima JUKNIENĖ, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos susivienijimo pirmininkė

Nieko nenoriu vertinti ir prognozuoti, kol nėra galutinių rezultatų. Be to, profsąjungos prisitaiko ir dirba su visais. Tačiau tikrai galiu pasakyti, kad to paties, kas buvo šiame Seime, nenorėtume, nes jei tik buvo kokių blogybių, daugiausia jų įvyko vadovaujant dabartiniam švietimo ministrui. Jis pridarė daugiausia nesąmonių ir neteisėtų sprendimų.

"Liūdna"

Vytautas JUSČIUS, Klaipėdos universiteto Ekonomikos katedros vedėjas

Kadangi tai, ką partijos rašo savo programose ir ką daro neturi nieko bendro su ekonomika, tad sunku ir prognozuoti, ko galime tikėtis ekonomikos sferoje. Mūsų šalyje partijos pavadinimas, programos ir jų vykdymas yra trys skirtingi dalykai.

Kadangi socialdemokratai yra stambaus kapitalo partija, matyt, ir toliau bus ginami stambaus kapitalo interesai. Tai, kad pirminiais rezultatais daugiausia balsų surinko Darbo partija - liūdna. Kodėl? Todėl, kad man gėda, jog žmonės balsuoja už susikompromitavusius politikus, kurie turi reikalų su teisėsauga. O konservatoriai nusipelnė to, ką užsidirbo.

Gyventojų apklausa

Vasilijus

Man atrodo, Darbo partija bus geriausias variantas. Rezultatai džiugina. Pats balsavau už "Tvarkos ir teisingumo" partiją, bet galutiniais rezultatais nenusivyliau. Tikiuosi, kad naujoji valdžia padarys taip, kad mums, žmonėms, būtų geriau. Kad jaunimas turėtų darbo, mums, pensininkams, pensija didesnė būtų ir šildymas pigesnis. Būtent to tikiuosi, kad dirbs ne dėl savęs, o dėl šalies gyventojų.


Kazimieras

Apie rinkimų rezultatus ir susiklosčiusią situaciją mano nuomonė gera. O jau ko tikėtis iš naujosios valdžios, tai didelis klaustukas. Pats rinkimuose balsavau, todėl žinoma, pokyčių lauksiu.

Anastasija

Aš esu tremtinė, todėl pati balsavau už konservatorius. Kadangi laimėjo Viktoro Uspaskicho partija ir socialdemokratai, tai rezultatai nei nudžiugino, nei išgąsdino. 20 metų jau praėjo ir niekas nesikeičia, todėl ir dabar iš naujosios valdžios nesitikiu nieko. Geriau turbūt tikrai nebus. Tačiau balsuot vis tiek balsavau ir pareigą tėvynei atlikau.

Alma

Aš palaikau Darbo partiją, todėl rezultatai džiugina. O iš naujosios mūsų išrinktos valdžios tikiuosi tik tiek, kad tik blogiau nebūtų, o daugiau juk nieko negali tikėtis. Duok Dieve, kad jaunimas neišvažiuotų.

Laura

Šiuose rinkimuose mane nustebino tik tai, jog Darbo partija atsidūrė pirmoje vietoje. Nelabai suprantu, kaip jiems tai pavyko. Na, nebent kalėjimo balsai ir kiti niuansai. O dėl socialdemokratų, tai viskas aišku. Aš pati esu šios partijos narė, tai aš už juos. O iš naujosios valdžios tikiuosi tik tiek, kad ji padarytų tai, ką pažadėjo.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder