Kęstutis Trečiokas: tarptautiniai ekspertai į Astravo elektrinę gali atvykti iki metų pabaigos

Kęstutis Trečiokas: tarptautiniai ekspertai į Astravo elektrinę gali atvykti iki metų pabaigos

Astravo atominę elektrinę statanti Baltarusija žada tarptautinius atominės energetikos ekspertus įsileisti šių metų pabaigoje, sako aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Ministro teigimu, Baltarusija tarptautinius ekspertus į Astravo elektrinę turės įsileisti anksčiau ar vėliau, nes šalis yra ESPO konvencijos narė, o šio susitarimo Įgyvendinimo komitetas yra pripažinęs, jog Minskas pažeidė konvencijos nuostatas parinkdamas statybų aikštelę, atlikdamas poveikio aplinkai vertinimą ir informuodamas visuomenę bei kaimynines valstybes apie statybas.

"Dabar jie jau kalba, kad galbūt šių metų pabaigoje juos (tarptautinius ekspertus - ELTA) įsileis", - ketvirtadienį "Žinių radijui" kalbėjo ministras.

Po Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų konsultacijų Astravo klausimu K. Trečiokas pažymėjo, kad Vilniuje apsilankę asmenys neturėjo reikalingų įgaliojimų priimtų kokius nors sprendimus.

"Bet tą kalbėjimą vertiname pozityviai - bent jau šalys išgirsta viena kitos nuomonę", - teigė ministras.

Trečiadienį pasibaigusių konsultacijų metu Lietuva Baltarusijos paprašė laikinai pristabdyti elektrinės statybos darbus, kol Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertai įvertins, ar tinkamai šiam objektui buvo parinkta statybų aikštelė, ir bus atlikti "streso" testai.

K. Trečioko teigimu, paveikti Baltarusijos poziciją yra sunku ir prie šių pastangų aktyviau turėtų prisidėti kaimyninės šalys, ES.

"Kai kurie kaimynai, tokie kaip skandinavai, elgiasi, sakyčiau, nesuprantamai. Jeigu jie labai kategoriški buvo, kad mes savo (Ignalinos - ELTA) jėgainę uždarytume, kuri buvo nuolat kontroliuojama TATENA ekspertų (...), tai jie dabar tarsi negirdi", - sakė ministras.

Astravo AE statoma už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Lietuva ne kartą ragino Baltarusiją nestatyti Astravo atominės elektrinės, kol pagal ESPO konvenciją nėra užbaigtas poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procesas. Lietuvos užsienio reikalų ministerija pabrėžia, kad Baltarusijos Astravo AE poveikio aplinkai vertinimo procesas pagal ESPO konvenciją yra nebaigtas, todėl vykstančios AE statybos ir sprendimas pradėti branduolinės įrangos diegimą yra akivaizdus konvencijos nuostatų nesilaikymas. Lietuvoje prieš šios jėgainės statymą renkami piliečių parašai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder