Kęstutis Daukšys

Kęstutis Daukšys siūlo sugriežtinti indėlių sertifikatų reglamentavimą

Seimo Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys užregistravo Civilinio kodekso pataisas, kuriomis siekiama sugriežtinti indėlių sertifikavimo reglamentavimą.

Pasak parlamentaro, šio įstatymo projekto rengimą paskatino neseniai nuaidėjęs "Snoro" indėlių sertifikatų skandalas, kai gyventojai, pirkę šiuos sertifikatus, buvo tiesiog apgauti.

"Sutartyse buvo parašyta, kad sertifikatai yra apdrausti pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, tačiau bankrutavus "Snorui" paaiškėjo, kad tai - melas. Liaudies išmintis sako: septynios auklės - vaikas be galvos", - sako K. Daukšys.

Nei vertybinių popierių komisija, nei Lietuvos bankas nekontroliavo indėlių sertifikatų platinimo.

Parlamentaras K. Daukšys, gilindamasis į šią istoriją išsiaiškino, kad nebuvo jokių reikiamų teisės aktų, jokių konkrečių institucijų, turinčių prisiimti atsakomybę už tokių svarbių finansinių produktų priežiūrą.

"Žmonės, liaudiškai tariant, buvo tiesiog apmauti ir iki šiol yra sėkmingai apgaudinėjami. Komerciniai bankai platina indėlio sertifikatus, o žmonės nežino, kad minėti produktai nėra apdrausti, nes apie tai nutylėti bankams yra patogu, be to, iki šiol jie ir nėra įpareigoti skelbti šios informacijos. Būtina keisti šią situaciją ir kuo skubiau, kad nepasikartotų "Snoro" istorijos", - teigia K. Daukšys.

Prieš inicijuojant teisės akto pataisas, parlamentaras buvo susitikęs su Valstybinės vartotojų teisių tarnybos, Lietuvos banko, Vertybinių popierių komisijos bei įmonės "Indėlių ir investicijų draudimas" atstovais.

K. Daukšys tvirtina, kad indėlio sertifikatai gali būti išleidžiami laikantis vertybinių popierių apyvartą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.

"Išleidžiant indėlių sertifikatus būtina laikytis Vertybinių popierių rinkos įstatymo ir Finansinių priemonių rinkos įstatymo reikalavimų. Mažmeniniams bankų klientams indėlio sertifikatai ir toliau nebus draudžiami Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymo nustatyta tvarka, bet jų išleidimas bus įmanomas tik po to, kai Lietuvos bankas patvirtins šių vertybinių popierių prospektą. Tokiu būdu indėlių turėtojai bus labiau apsaugoti", - neabejoja "darbietis" K. Daukšys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder