Kęstutis Daukšys: SIM kortelių registravimas problemos neišspręs

Kęstutis Daukšys: SIM kortelių registravimas problemos neišspręs

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys sako, kad Vidaus reikalų ministerijos (VRM) užmojis kaupti išankstinio apmokėjimo SIM kortelių savininkų duomenis - ne pati geriausia mintis, nes, vargu, ar pavyks pasiekti norimą rezultatą ir sustabdyti telefoninius sukčius ar kitus nusikaltėlius.

Elektroninių ryšių įstatymo pataisas įregistravusi VRM siekia, kad norintys įsigyti SIM korteles privalėtų registruotis išankstinio apmokėjimo kortelių pardavimo vietoje, pateikę asmens dokumentą. VRM teigia taip siekianti pažaboti nusikalstamumą, nes esą bet kuriame spaudos kioske įsigijus SIM kortelę, asmuo naudodamasis ja gali daryti nusikalstamas veikas ir būti ramus, kad jo duomenys išliks anonimiški.

"SIM kortelių savininkų duomenų registravimas ir kaupimas esą turėtų padėti telefoninio sukčiavimo ar melagingų pranešimų prevencijai. Tačiau esu tikras, kad siūlomas reguliavimas problemos iš esmės neišspręs. Tie, kurie nenori laikytis įstatymų, daro ir žada daryti nusikalstamas veikas, SIM kortelę nesunkiai galės įsigyti kaimyninėje Latvijoje ar Lenkijoje. Tuo tarpu mobiliojo ryšio bendrovėms teks didelė finansinė ir žmogiškųjų išteklių paieškos našta, siekiant užregistruoti visus SIM kortelių pirkėjus", - sako K. Daukšys.

Darbo partijos frakcijos seniūnas taip pat atkreipė dėmesį, kad šalyje jau yra nupirkta beveik 2 mln. kortelių ir suregistruoti jų turėtojus būtų iš tiesų nelengva užduotis.

"Svarstant vienas ar kitas pataisas, įstatymų projektus, pasiūlymus ir idėjas pirmiausiai reikia galvoti apie proporcingumo principą, kuris reikalauja, kad naudojamos priemonės pasiekti tikslui atitiktų siekiamo tikslo reikšmę ir svarbą. Šiuo atveju bus išleista daug pinigų, o telefoninių sukčių ar kitas nusikalstamas veikas telefono pagalba vykdančių asmenų pažaboti nepavyks - jie ir toliau galės daryti nusikaltimus jau turimomis kortelėmis arba įsigyti jas kaimyninėse šalyse", - įsitikinęs K. Daukšys. Jis pridūrė, kad yra ir tikimybė, jog registravimo išlaidas ryšio operatoriai gali užkrauti ant vartotojų pečių.

Šiuo metu išankstinio mokėjimo korteles SIM įsigijusių asmenų duomenų kaupimas yra privalomas Norvegijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Italijoje, Slovakijoje ir Bulgarijoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder