Kas nutiko Seimo salėje - iš pirmų lūpų: A. Butkevičiaus ir V. Uspaskicho interviu

Kas nutiko Seimo salėje - iš pirmų lūpų: A. Butkevičiaus ir V. Uspaskicho interviu

Rinkimus pralaimėjusių konservatorių džiaugsmui, naująją valdančiąją daugumą jau pavyko šiek tiek sukiršinti kitų metų valstybės piniginės ir visų jos piliečių ateities sąskaita.

Vakar iš ryto Seimas susirinko svarstyti net keturių svarbiausių šiuo metu Lietuvai dokumentų - valstybės, savivaldybių, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų.

Seime įsikūrė turgus

Lankomumas buvo stebėtinas - salėje trūko vos trijų išrinktų parlamentarų. Tačiau prasidėjus darbui valdančiųjų nuotaikos po truputį bjuro - biudžetų įstatymų projektus palaikė juos sukūrę konservatoriai ir liberalai, premjero Algirdo Butkevičiaus vadovaujami socialdemokratai.

Politiniai partneriai - dauguma Darbo partijos atstovų - balsuodami už biudžetų pateikimą susilaikė, o kai kurie net buvo „prieš“.

Dar didesnis jovalas Seime kilo atėjus laikui apsispręsti, ar galima atimti teisinę neliečiamybę Darbo partijos baudžiamojoje byloje kaltinamiems parlamentarams Viktorui Uspaskichui, Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei.

Įstatymų leidėjų darbą trikdė ir dešiniųjų politikų į plenarinių posėdžių salės balkoną sukviesti moksleiviai, ir patys Seimo nariai.

Posėdis virto turgumi: Darbo partijos parlamentarai siekė, kad V.Uspaskicho, V.Gapšio ir V.Vonžutaitės imuniteto klausimas būtų atidėtas iki ketvirtadienio, kai Seimas turės balsuoti ir dėl biudžetų, o dešinioji salės dalis tam griežtai prieštaravo. Tautos išrinktieji iš abiejų stovyklų svaidėsi įžeidimais, spalvingais epitetais.

Apsižodžiavę, apsipykę seimūnai savo kolegų teisinės neliečiamybės klausimą vis dėlto atidėjo biudžetų priėmimo dienai.

Iš dalies tai šantažas

- Kodėl pateikus kitų metų biudžetus jus šiandien rėmė ne Darbo partijos atstovai, o konservatoriai ir liberalai? - vakar „Respublika“ paklausė premjero Algirdo Butkevičiaus.

- Konservatorių ir liberalų parama buvo todėl, kad biudžetai juk sudaryti jų pačių. Kitaip, jei balsuotų prieš savo rengtus biudžetus, jie sulauktų kritikos. Toks yra jų palikimas. Jeigu būtų šiandien svarstomas mūsų parengtas biudžetas, neabejoju, kad jokio konservatorių palaikymo mes nesulauktume.

- Didžioji dalis Darbo partijos jūsų nepalaikė todėl, kad Parlamente užvirė arši kova dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo V.Uspaskichui, V.Gapšiui ir V.Vonžutaitei?

- Galima spėlioti, bet, vyriškai kalbant, pirmiausia turėtų būti pasikalbėjimas pačioje koalicijoje. Man vakar (pirmadienį - red. past.) skambino „Tvarkos ir teisingumo“ vadovas Rolandas Paksas ir V.Uspaskichas. Jie klausė, ar negalėtume organizuoti valdančiosios koalicijos tarybos posėdžio, nors ta taryba dar net nėra sukurta.

Jeigu jie būtų pasakę, kad gali iškilti nesusipratimų dėl biudžetų, tokį posėdį tikrai būčiau suorganizavęs prieš Seimo posėdį tą pačią dieną vėlai vakare ar antradienį anksti ryte. Bet tie skambučiai, atrodo, buvo tik man parodytas tam tikras signalas.

- Susidarė įspūdis, kad Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija šiandien susiliejo į vieną bloką, o socialdemokratai pasiliko vieni?

- Taip, šiandien tai buvo pademonstruota akivaizdžiai. Bet mes, socialdemokratai, norime pasakyti, kad taip toliau būti negalės.

Jeigu Darbo partija nori save politiškai sužlugdyti ir parodyti visuomenei, kiek ji yra verta pasitikėjimo, tai tolesnis toks vilkinimas baigsis tuo, kad jie visiškai praras tą pasitikėjimą. Aš palinkėčiau jiems elgtis solidžiai, principingai ir nebijoti.

Iš pradžių tokie dalykai iš dalies vyko dėl Vyriausybės programos tvirtinimo Seime. Dabar tai iš dalies vyksta ir dėl biudžetų.

Nenori konservatorių kvapo

- Kodėl Darbo partija taip karštai stengėsi atidėti jūsų, V.Gapšio ir V.Vonžutaitės neliečiamybės atėmimo klausimą? - vakar „Respublika“ paklausė Darbo partijos vadovo Viktoro Uspaskicho.

- Yra procedūros, gal žmonės, kurių neliečiamybę norima atimti, yra nepasiruošę. Juk reikia pasiruošti kalbą, kai kuriems ši procedūra yra pirmą kartą. Susidaro įspūdis, kad dabar mes gyvename tik tuo neliečiamybės klausimu, bet juk yra svarbesnių darbų - biudžetai.

- Gal pasakykite atvirai - ar jūs tiesiog bijote, kad, panaikinus teisinę neliečiamybę, su jumis bus susidorota, pateksite į kalėjimą?

- Bet kuriuo atveju bus susidorota. Aš nematau jokių galimybių išsaugoti savo teisinę neliečiamybę. Bet to nepainiokime su biudžetais.

- Kodėl Darbo partijos parlamentarai balsavo prieš kitų metų biudžetus arba susilaikė?

- Biudžetų projektus mums padavė konservatoriai, tad kodėl mes juos privalome aklai palaikyti? Kodėl mes ir kitais metais turėsime vykdyti konservatorių politiką, kuri pražūtinga valstybei buvo jau ketverius metus?

Bet man keista, kad socialdemokratai kažkodėl nori aklai vykdyti tą konservatorių politiką. Mes negalime tam pritarti, nes į Seimą mus žmonės rinko ne dėl Tėvynės sąjungos politikos. Biudžetus dar galima pataisyti, tam yra laiko.

- Ką siūlytumėte taisyti valstybės biudžetuose?

- Jeigu nuo Naujųjų metų kelsime minimalų atlyginimą, jokiu būdu negalime pamiršti ir valdininkų, pareigūnų, kurių algos nesikeis.

Mes rinkėjams žadėjome, kad grąžinsime įšaldytas pensijas, tačiau šio punkto biudžete nėra. Bet yra numatytas akcizų didinimas rūkalams ir dyzelinui, o visi sakėme, kad mažesni akcizai padės surinkti daugiau mokesčių ir mažinti kontrabandą, šešėlinę ekonomiką.

Darbo partija nenori pritarti tam, kad nauja valdžia iškart didintų akcizus, dar labiau pabrangs degalai, žmonės dar sunkiau gyvens, o socialdemokratai vykdys konservatorių planą ir didins visas kainas.

Tegul premjeras A.Butkevičius nepyksta, bet viską reikia derinti, o koalicijos partneriai net nebuvo pakviesti suderinti valstybės biudžeto. Paskutinį kartą aš net savo iniciatyva prašiau premjero sukviesti visą koaliciją tvirtinti Vyriausybės programą, nes tikrai buvo kilę nesklandumų. Bet tokią iniciatyvą turi rodyti koalicijos lyderis, o ne aš.

- Ar nepalaikydami biudžetų projektų jūs neverčiate premjero A.Butkevičiaus partijos balsuoti už Darbo partijos parlamentarų neliečiamybės išsaugojimą?

- Mes nesiejame biudžetų ir imuniteto klausimų. Ir tikiuosi, kad per šias dvi dienas biudžetai bus pataisyti, jų priėmimo dieną Darbo partijos frakcija vieningai balsuos „už“. Nėra jokių problemų - biudžetus mes palaikysime.

Vakar vakare įvyko valdančiosios koalicijos tarybos posėdis, kuriame dalyvavo Socialdemokratų, Darbo, „Tvarkos ir teisingumo“ partijų bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovai.

Užkulisiai

Vakar "Lietuvos ryto" televizija V.Uspaskicho paklausė apie gandus, esą Darbo partijos atstovai žadėjo kiekvienam socialdemokratų parlamentarui po 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų) honorarą už tai, kad jis balsuotų prieš teisinės neliečiamybės atėmimą trims darbiečiams. V.Uspaskichas pareiškė, kad patys socialdemokratai siūlė po 100-200 tūkst. litų kyšį Darbo partijos seniūnams, jei tik jie perbėgtų į Socialdemokratų partijos frakciją Seime.

Žvilgsnis iš šalies

Zigmas Vaišvila - Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras:

Neramu yra dėl Darbo partijos bylos galimo panaudojimo šantažuoti šią partiją, jos narius ir su šia byla susijusius asmenis. Esu minėjęs, kad ši baudžiamoji byla yra ne politinė, o tapo politikos darymo įrankiu.

Kas gali paneigti, kad siekiant įgyvendinti didžiausią Lietuvos istorijoje valdžios verslo projektą - Visagino AE, kurį proteguoja buvusi valdančioji koalicija su Konservatorių partija ir prezidente Dalia Grybauskaite priešakyje, Darbo partijos juodoji buhalterija nėra naudojama kaip šantažo priemonė siekiant politinių tikslų?

Visų pirma valstybės vardu išleisti ekonomiškai nepagrįstam projektui milijardines lėšas. Jei projektas būtų ekonomiškai pagrįstas, tai argi Energetikos ministerija nebūtų tautai dar prieš referendumą pateikusi skaičiavimų ir ekonominio pagrindimo, paaiškinusi, kodėl vien tiesioginės Visagino AE vieno reaktoriaus statybos išlaidos yra net 5 mlrd. eurų, o Karaliaučiaus srityje statomų dviejų analogiško galingumo reaktorių statybos kaina tik 7,5 mlrd. eurų?

Kreipiausi į prezidentę D.Grybauskaitę su paklausimu dėl Darbo partijos bylos aplinkybių. Viešai skelbiama, kad šioje byloje tiriamos šios partijos ir jos narių galimai nusikalstamos veikos dėl netinkamo partijos buhalterijos tvarkymo ir sukčiavimo.

Viešai pagarsinta, kad ši partija gavo ir išleido į partijos buhalterinę apskaitą neįtrauktus 25-26 mln. litų. Tačiau ikiteisminiam tyrimui konstatavus, kad Darbo partija į buhalterinę apskaitą neįtraukė šių didžiulių lėšų, nesuprantama, kodėl nevykdomi ikiteisminiai tyrimai dėl šias lėšas galimai neoficialiai mokėjusių ir galimai neoficialias pajamas gavusių asmenų veikų.

Baudžiamojo proceso kodeksas nenumato išimčių, todėl tokie ikiteisminiai tyrimai privalėjo būti pradėti ir vykdomi dėl visų šių asmenų, galimai dalyvavusių neoficialiuose atsiskaitymuose su Darbo partija, veikų. Tai sukuria prielaidas ir galimam neteisėtam šios baudžiamosios bylos medžiagos naudojimui, siekiant galimai nusikalstamų veikų.

Keletas tokių faktų paaiškėjo ir viešai. Šių metų vasarą Darbo partijos frakcijos nariai Seime, prieš tai pasirašę koalicijos sutartį su Socialdemokratų partija ir „Tvarkos ir teisingumo“ partija dėl nepritarimo Visagino AE projektui ir kitos bendros veiklos, netikėtai ir prieštaraujant šiai koalicijos sutarčiai balsavo už Visagino AE projekto įstatymų priėmimą. Po šio balsavimo Darbo partijos bylos nagrinėjimas teisme buvo atidėtas beveik iki Seimo rinkimų.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder