Kaliniai grįžta, nusikaltimų mažiau

Kaliniai grįžta, nusikaltimų mažiau

Praė­jo dau­giau nei de­vy­ni mė­ne­siai, kai ša­ly­je įsi­ga­lio­jo Pro­ba­ci­jos įsta­ty­mas. Va­do­vau­jan­tis juo, ša­lies ka­lė­ji­mų var­tai anks­čiau lai­ko at­si­vė­rė dau­giau nei 700 nu­teis­tų­jų.

Nuo­gąs­ta­vi­mai, jog, dau­gė­jant ka­li­nių lais­vė­je, išaugs nu­si­kals­ta­mu­mas, ne­pa­sit­vir­ti­no – nu­si­kal­ti­mų kai ku­riuo­se ša­lies did­mies­čiuo­se, taip pat ir Šiau­liuo­se, ne­tgi su­ma­žė­jo.

Pro­buo­ja­ma­sis – ir žmog­žu­dys

40-me­tis Da­rius – nu­teis­ta­sis, ku­riam Te­mi­dė, va­do­vau­da­ma­si nau­juo­ju Pro­ba­ci­jos įsta­ty­mu, nu­si­šyp­so­jo. Už gir­ta­vu­sios mo­ters nu­žu­dy­mą ka­lė­ji­mo baus­me nu­teis­tas vy­ras, teis­mo spren­di­mu, Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riaus Ūkio ap­tar­na­vi­mo bū­rį anks­čiau lai­ko pa­li­ko pa­sky­rus jam in­ten­sy­vią prie­žiū­rą.

Nu­teis­ta­sis įpa­rei­go­tas pu­sę me­tų ne­šio­ti elekt­ro­ni­nį su­stip­rin­to ste­bė­ji­mo įren­gi­nį.

Da­rius – vie­nin­te­lis iš de­vy­nio­li­kos pa­gal Pro­ba­ci­jos įsta­ty­mą iš Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riaus pa­leis­tų as­me­nų teis­tas už nu­žu­dy­mą. Ki­tų iš­leis­tų­jų nu­si­kal­ti­mai – va­gys­tės, su­ža­lo­ji­mai ir t.t.

Pa­gal Pro­ba­ci­jos įsta­ty­mą pra­šy­mus pa­leis­ti iš įka­li­ni­mo įstai­gos anks­čiau lai­ko Nu­teis­tų­jų lyg­ti­nio pa­lei­di­mo ko­mi­si­jai per de­vy­nis mė­ne­sius bu­vo pa­tei­kę 27 Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riu­je baus­mes at­lie­kan­tys nu­teis­tie­ji.

Ko­mi­si­ja, at­li­ku­si konk­re­taus ka­li­nio komp­lek­si­nį ver­ti­ni­mą, ke­lių nu­teis­tų­jų pra­šy­mus at­me­tė. Dar ke­lių pra­šy­mų ne­ten­ki­no teis­mas.

Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riaus di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo, Nu­teis­tų­jų lyg­ti­nio pa­lei­di­mo iš įka­li­ni­mo įstai­gos ko­mi­si­jos pir­mi­nin­ko Da­riaus Gai­da­ma­vi­čiaus tei­gi­mu, nie­ko keis­to, kad teis­mas ten­ki­no už nu­žu­dy­mą nu­teis­to Da­riaus pra­šy­mą pa­leis­ti jį anks­čiau lai­ko.

Anot pa­rei­gū­no, pa­gal Pro­ba­ci­jos įsta­ty­mą į pa­lei­di­mą ga­li pre­ten­duo­ti nu­teis­tie­ji už bet ko­kius nu­si­kal­ti­mus, taip pat ir nu­žu­dy­mą. Tai ga­li da­ry­ti ir teis­tie­ji ne kar­tą.

„Lyg­ti­nio pa­lei­di­mo ko­mi­si­ja, su­da­ry­ta iš tei­sė­sau­gos, so­cia­li­nių ins­ti­tu­ci­jų, vi­suo­me­nės at­sto­vų, kiek­vie­ną nu­teis­tą­jį ver­ti­no in­di­vi­dua­liai: ar jis įvyk­dė so­cia­li­nės rea­bi­li­ta­ci­jos pla­ne nu­ma­ty­tas prie­mo­nes, ar da­ly­va­vo pro­gra­mo­se, ar sten­gia­si tai­sy­tis, – sa­kė D. Gai­da­ma­vi­čius. – Svars­ty­ti so­cia­li­niai, psi­cho­lo­gi­niai, mo­ra­li­niai as­pek­tai.“

Kont­ro­lės dau­giau ir ji griež­tes­nė

Į Šiau­lių apy­gar­dos pro­ba­ci­jos tar­ny­bos įskai­tą per de­vy­nis Pro­ba­ci­jos įsta­ty­mo ga­lio­ji­mo mė­ne­sius bu­vo įtrauk­ti 376 as­me­nys, ku­rie bu­vo pa­leis­ti lyg­ti­nai nuo li­ku­sios neat­lik­tos lais­vės atė­mi­mo baus­mės. Dau­giau­siai – Šiau­lių mies­to ir ra­jo­no gy­ven­to­jai.

Vi­si Pro­ba­ci­jos tar­ny­bos įskai­to­je at­si­dū­ru­sie­ji griež­tai kont­ro­liuo­ja­mi, ar lai­ko­si teis­mo pa­skir­tų įpa­rei­go­ji­mų.

Anot Šiau­lių apy­gar­dos pro­ba­ci­jos tar­ny­bos di­rek­to­riaus Re­gi­man­to Mi­ka­liū­no, pa­gal Pro­ba­ci­jos įsta­ty­mą teis­mas kiek­vie­nam lyg­ti­nai pa­lei­džia­mam ka­li­niui ga­li pa­skir­ti dau­gy­bę įpa­rei­go­ji­mų.

„Pa­vyz­džiui, nu­teis­ta­sis įpa­rei­go­tas ge­ra­no­riš­kai at­si­skai­ty­ti su nu­ken­tė­ju­siuo­ju, bend­rau­ti su sa­vo ne­pil­na­me­čiais vai­kais, net ir tuo at­ve­ju jei jis yra iš­si­sky­ręs su šei­ma, – Pro­ba­ci­jos įsta­ty­mo pri­va­lu­mus ko­men­ta­vo R. Mi­ka­liū­nas. – Bend­ra­vi­mas su ar­ti­mai­siais bu­vu­siam ka­li­niui – vie­nas iš es­mi­nių jo so­cia­li­za­ci­jos as­pek­tų.“

Va­do­vau­da­mie­si nau­juo­ju įsta­ty­mu, Pro­ba­ci­jos tar­ny­bos pa­rei­gū­nai kiek­vie­nam grį­žu­sia­jam pri­tai­kė in­di­vi­dua­lų pro­buo­ja­mo­jo prie­žiū­ros pla­ną – ska­ti­na ieš­ko­tis dar­bo, mo­ky­tis, keis­ti ža­lin­gus įpro­čius, ap­lin­ką ir t.t.

Įpa­rei­go­ji­mai esant rei­ka­lui ga­li bū­ti griež­ti­na­mi, taip pat ir ko­re­guo­ja­mi nu­teis­to­jo nau­dai.

In­ten­sy­vio­ji prie­žiū­ra vi­są pa­rą

Šiau­lių apy­gar­dos pro­ba­ci­jos tar­ny­bos di­rek­to­riaus tei­gi­mu, kai ku­riems lyg­ti­nai iš ka­lė­ji­mo pa­leis­tiems nu­teis­tie­siems teis­mas pa­sky­ręs su­stip­rin­tą ste­bė­ji­mą. Tie žmo­nės vi­są pa­rą pri­va­lo se­gė­ti elekt­ro­ni­nį ste­bė­ji­mo įren­gi­nį, liau­diš­kai ta­riant ant­ko­jį.

Su to­kiais įren­gi­niais šiuo me­tu gy­ve­na du Šiau­lių ap­skri­ties gy­ven­to­jai, teis­ti už nu­žu­dy­mą ir pa­si­kė­si­ni­mą nu­žu­dy­ti.

Spe­cia­laus ant ko­jos se­gi­mo įren­gi­nio pa­skir­tis – fik­suo­ti ste­bi­mo as­mens bu­vi­mą nu­sta­ty­to­je vie­to­je.

Gau­ta in­for­ma­ci­ja sau­go­ma ste­bi­mo as­mens gy­ve­na­mo­jo­je vie­to­je pa­sta­ty­ta­me apa­ra­te, ku­ris duo­me­nis iš­siun­čia nu­teis­tą­jį pri­žiū­rin­čiam Pro­ba­ci­jos tar­ny­bos pa­rei­gū­nui.

Pa­žei­dus šį teis­mo įpa­rei­go­ji­mą, nu­teis­ta­jam ga­li tek­ti grįž­ti į ka­lė­ji­mą.

Dau­gė­ja ne­vie­šų nu­si­kal­ti­mų

Pa­na­šu, kad griež­tas Pro­ba­ci­jos įsta­ty­mas su ki­tais tei­sės ak­tais jau duo­da pir­muo­sius vai­sius. Ne­pai­sant gau­ses­nio bū­rio grį­žu­sių iš ša­lies ka­lė­ji­mų, nu­si­kal­ti­mų skai­čius Šiau­lių mies­te, pa­ly­gin­ti su 2012-ai­siais, per tris pir­muo­sius šių me­tų mė­ne­sius, su­ma­žė­jo – nuo 807 per­nai iki 786.

Šiau­lių apy­gar­dos pro­ba­ci­jos tar­ny­bos duo­me­ni­mis, iš jau mi­nė­tų 376 lyg­ti­nai pa­leis­tų as­me­nų nau­jais nu­si­kal­ti­mais įtar­ti 35.

Šiau­lių po­li­ci­jos duo­me­ni­mis, vie­šo­je erd­vė­je įvyk­dy­tų nu­si­kal­ti­mų skai­čius pa­sta­rai­siais mė­ne­siais Šiau­lių ap­skri­ty­je nei­šau­go, o at­ski­ruo­se ra­jo­nuo­se bei Šiau­lių mies­te ne­tgi su­ma­žė­jo. Ta­čiau Šiau­lių ap­skri­ty­je smar­kiai pa­dau­gė­jo smur­to šei­mo­se.

Šiau­lių ap­skri­ties po­li­ci­jos at­sto­vės Gai­lu­tės Smag­riū­nie­nės tei­gi­mu, nu­si­kal­ti­mų skai­čiaus ma­žė­ji­mui įta­kos ga­li tu­rė­ti Pro­ba­ci­jos įsta­ty­mu su­griež­tin­ta teis­tų as­me­nų kont­ro­lė – taip iš­ven­gia­ma re­ci­dy­vo.

Ka­lė­ji­me ruo­šia­mi grįž­ti

Ne ma­žiau įta­kos ma­žė­jan­čiam nu­si­kals­ta­mu­mui, Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riaus D. Gai­da­ma­vi­čiaus įsi­ti­ki­ni­mu, tu­ri ir įvai­rių spe­cia­lis­tų dar­bas su nu­teis­tai­siais jiems ka­lint.

„Vi­suo­me­nė­je yra nuo­sta­ta, kad nu­si­kal­tu­sį­jį rei­kia lai­ky­ti ne­žmo­niš­ko­mis są­ly­go­mis, jį kan­kin­ti, – sa­kė D. Gai­da­ma­vi­čius. – Ta­čiau anks­čiau ar vė­liau tas žmo­gus grįš į tą pa­čią vi­suo­me­nę. Štai ir klau­si­mas, ar pra­si­kal­tu­sį­jį kuo il­giau lai­ky­ti izo­liuo­tą, kad jis pra­ras­tų kuo dau­giau so­cia­li­nių įgū­džių, ar lai­ky­ti trum­pes­nį lai­ką ir steng­tis in­teg­ruo­ti jį, kad išė­jęs jis ne­nu­si­kals­tų?“

Pas­ta­rai­siais me­tais ša­lies ka­li­ni­mo įstai­gos ak­ty­viai die­gia so­cia­li­nės rea­bi­li­ta­ci­jos, švie­ti­mo ir kt. pro­gra­mas – dir­ba spe­cia­lis­tai, sa­va­no­riai, kad nu­teis­ta­sis ne­pra­ras­tų so­cia­li­nių įgū­džių, kad išė­jęs ga­lė­tų sėk­min­gai įsi­lie­ti į vi­suo­me­nę.

Vie­no ka­lin­čio­jo iš­lai­ky­mo Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riu­je die­na vals­ty­bei kai­nuo­ja 48 li­tus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder